Hafta Hafta Gebelik

Gebelikte 1 ve 2. Hafta 

Bu haftanın başında oluşan yumurtanız yumurtalığınızdan tüpünüze doğru atılır ve yaklaşık olarak 12-24 saat sonra en hızlı ve en sağlıklı olacak sperm ile döllenerek fertilizasyon yani yumurta döllenmesi olayı gerçekleşir. Yumurta döllendikten sonra yaklaşık olarak 20 saat içinde 2 hücreli hale gelir döllenmenin gerçekleştiği günden 3 gün sonra bebeğiniz 8 hücreli bir yapı halindedir, döllenmenin 5. günü blastokist aşamasındaki bebeğiniz hormonlar sayesinde hazırlanmış rahim içine düşer ve tutunma başlar. 

3. hafta Gebelik

Bebeğin rahim iç zarına tutunması dönemi bu hafta da olur. Blastokist aşamasındaki bebeğiniz endometriyum denen rahim iç zarına tutunarak büyüyüp gelişmeye ve gebelik hormonu üretmeye başlar. Bu haftada henüz adet gecikmesi olmasa da kandan yapacağınız gebelik testi pozitif çıkacaktır.

4. Hafta Gebelik

Son Adetinizden 4 hafta geçtikten sonra artık kan testinde gebelik bulguları net olarak çıkmaya başlar. Bebeğiniz artık bir incir çekirdeği büyüklüğündedir. Bu haftadan sonra 8 hafta boyunca bebeğin sinir sistemi ve organları gelişmeye başlar. Sonraki 8 hafta boyunca embriyonik gelişim olacağı için dış ortamdan alınabilecek risklere karşı dikkatli olunmalıdır. Bebeğin gözü yüzü boğazı ve kırmızı kan hücreleri oluşmaya ve ilk dolaşımı başlamaya çok yakındır. Bebek gelişiminin bu haftasında bebeğiniz uzun ince bir silindir şeklindedir o kadar küçüktür ki pirinç tanesi kadar bile değildir

5. Hafta Gebelik

Bebeğiniz bu hafta da bir susam tanesi büyüklüğündedir. Bu haftada bebeğiniz yani embriyo üç gelişim tabakası halindedir bu tabakalardan dışta olanı yani ektoderm sayesinde bebeğinizin sinir sistemi, kulakları, gözleri, iç kulağı ve birçok bağ dokusu oluşurken içteki tabaka yani endodermden iç organları oluşur bu iki tabakanın ortasındaki mezodermden tabakadan ise kalp ve dolaşım sistemi, kemikler, kaslar, böbrekler ve üreme organları oluşmaktadır.

Bu haftanın önemi kalp ve dolaşım sisteminin oluşmaya başlaması nedeniyle kalp sesinin vajinal ultrason ile duyulabileceği haftanın başlangıcı olmasıdır. Bu haftada kalp sesi için çok ısrarcı olmamalısınız. Çünkü çok zayıf duyulabilmektedir.

Pek çok gebelikte bu dönemde ilk muayene olmaktadır.

İkiz gebelik olup olmadığı bu hafta da çok büyük olasılıkla söylenir 

6. Hafta Gebelik

Bu haftada bebeğiniz mercimek tanesi kadardır. Kalp atışı net olarak duyulur. Kalp atışı genellikle  dakikada 140 atımın üzerindedir, gebelik kesesi büyümeye devam eder. Bu hafta ağız burun ve gözlerinin oluşmaya başlaması bağırsaklar ve beynin gelişimlerinin başlaması açısından önemlidir. Bu hafta itibariyle özellikle sabahları olan bulantı şikayetleriniz devam edebilir. Halsizlik, uyku hali, sık idrar şikayetleriniz olabilir.

Bebeğinizin elleri ayakları küçük çıkıntılar şeklinde ultrasonda görülebilir. Bebeğinizin beyin yapıları ve her iki beyin yarım küresi oluşmaya başlar ve  beyin aktiviteleri kaydedilebilir. Bu haftadan sonra büyük balıklar, kabuklu deniz ürünleri, tütsülenmiş, dondurulmuş ürünler, pastörize olmayan sütler tüketilmemelidir. Ton balığı da bu dönemde tercih edilmemelidir. Etler çok iyi pişirilmemeli çiğ kalmamalıdır. Yeşil sebze ve meyveler sirkeli suda bekletilip iyice yıkanmalıdır.

Dondurulmuş gıda tüketmeyin. Az pişmiş veya çiğ yumurta tüketmeyin.

7. Hafta Gebelik

Bebeğiniz yaklaşık olarak yaban mersini kadar bir boyuta ulaşır bu haftada.

Kalp atışları  dakikada 150-160 civarında  seyreder ayak ve kol çıkıntıları daha belirgin hale gelir. Bebeğinizin yüzü belirginleşir, gözleri, burnu, ağzı seçilebilir hale gelir. Eğer çıplak gözle bebeğinizi görebilseydiniz bu haftada şeffaf olmasından dolayı bütün beyin yapılarını seçebilirdiniz. Bebeğinizin beyin gelişimi o kadar hızlıdır ki dakikada 100-150 bin beyin hücresi oluşmaktadır.

Göz gelişimi bu hafta İtibariyle olur. Ultrasonda net olarak görülmese bile bu hafta itibariyle yemek borusu ve mide oluşmaya başlar. Ayrıca karaciğer ve pankreas da bu hafta itibariyle gelişmeye başlar. Kokulara ve yiyeceklere karşı aşırı duyarlılık ve sık idrara çıkma bu hafta görülebilen şikayetlerdendir.

8. Hafta Gebelik

Artık bebeğiniz barbunya kadar olmuştur. Bu hafta itibariyle kulaklarını üst dudağını küçük burnunu rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca göz kapakları gelişmeye başlar.

Sinir sistemi gelişimi başladığı için ultrason muayenesi sırasında bebeğinizin bazen küçük hareketlenmelerini görebilirsiniz, bunlar istemli veya herhangi bir etki ile olan hareketler değildir, sinir sisteminin oluşmaya başlaması ile oluşan ilkel reflekslerdir. Ayrıca bu dönemde solunum sistemi gelişmeye başlar.

Özellikle sıcak bölgelerde yaşayan kişilerde bu dönemde aşırı terleme görülmesi sık rastlanılan bir bulgudur. Göğüslerde büyüme ve karında şişkinlik hissi görülebilir.

Göbeğinizin büyümeye başladığını artık bu hafta itibari ile görebilirsiniz.

Bu dönemde sizi mutsuz eden düşüncelerden uzak olmaya çalışmalısınız.

 9. Hafta Gebelik

Bebeğiniz üzüm tanesi kadar olmuştur. Artık bebeğinizin ultrasonda minyatür bir insan gibi halini görebilirsiniz. Tüm organları gelişmeye başlamış ama çok çok küçüktür hala. Bu hafta da özellikle bebeğinizin üreme organlarının gelişmeye başladığı haftadır ancak hala kız ya da erkek olup olmadığını bu hafta itibariyle anlayamıyoruz yine bu hafta da pankreas safra kesesi gibi organlar gelişmeye başlar.

Ayak krampları uykusuzluk bulantı şikayetleri bu haftada olabilmektedir. Bebeğinizin daha sonra oluşacak dişleri bu dönemde taslak halindedir. Plasenta yani bebeğin eşi bu dönemde hormon üretme görevini iyiden iyiye ele almaya başlar. Çok iyi ultrasonlarda bebeğinizin kalbinin 4 odacıklı halde gelişmeye başladığı görülebilir. Bu hafta itibariyle aşermeler başlayabilir. Hiç aklınızda olmayan yiyecekler gecenin bir yarısı eşinizi marketlere koşturmanıza sebep olabilir.

Yine bu haftada bazı yiyecek ve kokulara karşı tiksinme olabiliyor.

10. Hafta Gebelik

Bu haftaya kadar bebeğiniz tıbbi olarak embriyo olarak adlandırılıyordu fakat  bu haftanın sonunda artık o bir fetus olarak değerlendirilir. Bebeğiniz bu haftada bir mürdüm eriği kadar boyuttadır. Cildi şeffaf yapıda ultrason ile hareketleri görünür şekilde gelişmeye devam etmektedir. Bu hafta sonrasında bebekle ilgili genetik inceleme testleri açısından önemli bir haftadır. Bebeğin göz kapakları gözünü tamamen örter biçimde 10. haftadan 27 haftaya kadar kapalı şekilde kalır. Dişler çene kemiğinde ilk tomurcuklarını oluşturur. Bu haftadan itibaren karnınız büyüyecek ve kilo almaya başlayacaksınız giysilerinizi daha elastik ve bol şeklinde  tercih etmeniz gerekmektedir. 10 haftadan itibaren gebelikte tükürük salgısı arttığı için sakız çiğneme faydalı olabilir. Yine bu haftadan itibaren idrar yolu enfeksiyonları sık görüldüğü için kasık ağrınız ya da idrarda yanma olduğunda mutlaka idrar testi yaptırmanız gerekiyor.

11. Hafta Gebelik

Bebeğiniz artık tamamen şekillendi ve siz hissetmeseniz de karnınızda amniyotik sıvının içinde hareketler yapmaktadır. Bu haftada genellikle tekmeleme esneme ve hıçkırık gibi hareketler yapar. Ama çok küçük olduğu için bunları sizin duymanız olası değildir. Bu haftada bebeğiniz büyükçe bir incir kadardır. Fetal dönemin başlaması ile beraber bebeğinizin böbreği artık ilk idrarını üretmeye başlamıştır.

Bu haftada karnınızın yandan görüntüsünün  fotoğrafını çekerek daha sonraki değişimi eğlenceli bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Bebeğiniz embriyonik dönemden fetal döneme bu hafta da girer erkek ve kız gelişim farklılaşması genital bölgede bu haftada başlar 2-3 hafta sonra  şanslıysanız ultrasonda  cinsiyeti belli olabilir. Bu haftadan sonra reflü ve ağıza asitli acı su  gelmesi şikayetlerinde artma ve kabızlık sık görülen problemlerdir. Bulantı ve iştahsızlık nedeniyle bu haftaya kadar kilo almama konusunda endişeli olabilirsiniz ancak zaten gebeliğin ilk 11 haftalık döneminde almanız gereken miktar 1 kilogram civarındadır. Siz çok fazla şey tüketemeseniz bile bebeğiniz gelişmeye normal bir şekilde devam eder. 

12. Hafta Gebelik

Bebeğiniz Bu hafta da küçük bir limon boyutundadır.

11 haftada başlayan tekmeleme esneme ve hıçkırık hareketleri bu hafta da devam eder. Ancak siz bunu hissetmezsiniz. Siz karnınıza dokunduğunuzdaki küçük hareketler bebeğiniz tarafından algılanır. Bebeğiniz avuçlarını açıp kapatabilir, elleri ve ayakları sürekli hareket halindedir. Bu dönemdeki duygu durumunuzu ve bozulmuş uyku düzeninizi, ağrılarınızı daha iyi bir hale getirmek için hareket etmeniz ve gebelik egzersizleri yapmanız oldukça önemlidiri İşvereniniz ile konuşarak bu dönemden sonra gebeliğe uygun departmanlarda çalışmayı tercih edebilirsiniz. Bu haftayla birlikte bebeğin el ve ayaklarındaki birleşik perde kaz ayağı görüntüsü ortadan kalkar ve tüm parmakları ayrışır. Yine bu haftadan önce bir kısmı dışarıda büyüyen bağırsaklar karın içine girer ve karın boşluğu kapanır.

Bu haftayla beraber bebeğiniz için oda ve eşyalar almaya onun için giysileri hazırlamaya başlayabilirsiniz. Aktif olmanız gebelik egzersizleri yapmanız ve bol su tüketmek bu hafta daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

 

13. Hafta Gebelik

Gebeliğin ilk 3 aylık döneminin sonuna geldiniz bebeğiniz artık bir mandalina kadardır, ve artık kendi parmak izlerine sahiptir. Ultrason ile bütün organları ayırt edilebilir haldedir.

Yutma refleksi ile beraber bu haftadan sonra içinde bulunduğu sıvıyı hem midesine hem akciğerlerine gönderir daha sonra idrarla tekrar bulunduğu ortama çişini yapar bu döngü onun mide, akciğer ve böbreklerinin gelişmesi açısından oldukça önemlidir. Ayrıca bu dönemde bebek bağırsaklarında mekonyum denen ilk dışkısını biriktirmeye başlar ve doğduğunda yapacağı siyah renkli kakası bu dönemde yapılmaya başlamıştır. Bu dönemde günde en az 2 litre su tüketmenizi öneriyoruz. Bunu da özellikle idrar renginize göre ayarlarsanız faydası olur. İdrar renginiz ya çok açık sarı ya da beyaz şeklinde olmalıdır. Kız ve erkek cinsiyeti arasındaki fark bu dönemle beraber belirginleşmeye başlamaktadır.

bebeğiniz doğduğunda ona ilk günlerde vereceğiniz kolostrum denen ağız sütü daha bu dönemlerde göğüslerinizde depolanmaya başlar. Bu dönemde bir miktar kasık ağrısı ve kramp olabilmektedir ancak artması halinde doktorunuzla görüşmeniz faydalı olur.

Artık 2 canlı olduğunuz için ne kadar ve ne yemeniz konusunda doktorunuzla konuşmanız gerekmektedir. Ortalama olarak günlük 350 ek kaloriye ihtiyacınız olacaktır bu haftayla birlikte. Son 3 aylık dönemde ise günlük almanız gereken kaloriye ek olarak  440 kalori eklemenizi öneriyoruz.

14. Hafta Gebelik

Yüz kasları çalışmaya başlayan bebeğiniz artık kendine has mimikler yapabilir. Bebeğiniz artık büyükçe bir limon boyutunda. Emme ve çiğneme hareketleri yüzündeki kaslar gelişmeye başladığı için bu dönemden sonra görülebilir. Ense kalınlığı yine bu haftada ölçülebilir. Doktorunuz burun kemiğini bu hafta da kontrol edip size bilgi verecektir. El ve ayak tırnakları oluşmaya başladı. Bu haftada mide şikayetleriniz biraz olsun azalmaya başlayacaktır ve kendinizi daha iyi hissedeceğiniz günlere giriş yapacaksınız. Çevrenizdekiler karnınızın büyüdüğünü siz söylemeden farkedebilir artık. Diş etleriniz çok hassas olacağı için diş fırçalarken daha dikkatli olmalısınız. Yoga, pilates gibi egzersizleri yapmaya devam etmelisiniz bu sizi daha dinç ve motive hale getirecektir. Yine bu hafta diş hekimi kontrolüne gitmenizi öneriyoruz. 

15. Hafta Gebelik

Bu hafta göz kapakları hala açılmamış olsa da bebeğiniz ışıklı bir ortamda özellikle kırmızı rengi hisseder. Cinsiyet öğrenilmesi için en uygun haftalardan birisi bu haftadır, artık ultrasonda pozisyonu uygunsa rahatlıkla cinsiyeti görülebilir. Bebeğiniz bu haftada bir elma büyüklüğündedir.

Ultrasonda çok rahatlıkla ellerini ve kollarını hareket ettirdiğini görebilirsiniz.

Bebeğinizin dilinde tat tomurcukları oluşmaya başlayıp bu tomurcuklar beyniyle bağlantı kurmaya bu hafta itibariyle başlar.

Bu haftada kendi solunum yollarınızda bir miktar ödem olduğu için buna bağlı burun tıkanıklığı ya da burun akıntısı görülebilir, ayrıca yine  burun damarlarındaki hassasiyet arttığı için bu dönemden sonra burun kanamaları yaşayabilirsiniz. 

16. Hafta Gebelik

Bu haftada saçlı derisi oluşmaya başlasa da henüz kafasında görünen bir saç oluşmuş değildir. Düşük bir olasılıkla olsa da bu haftada bebeğin tekmelerini hafif hafif hissetmeye başlayabilirsiniz ancak hissetmezsiniz de bu bir sorun olduğu manasına gelmez. 

Bebeğiniz bu haftada bir avokado büyüklüğündedir. Karnınızın büyüdüğü herkes tarafından görünür hale gelmiştir. Bulantı ve kusma şikayetiniz daha da azalacaktır kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz, ve bu hafta itibariyle hareketleri küçük küçük hissetme ihtimaliniz olabilir.

17. Hafta Gebelik

Bebeğiniz bütün hareketleri yapabiliyor hale gelmiştir. Bütün iskelet sistemi, dokuları  kıkırdak halden kemiğe dönüşür. Göbek kordonu hızlı bir şekilde büyür ve güçlenir, bebeğiniz artık bir turp büyüklüğündedir. Cildi hala yağlanmamış, şeffaf bir şekildedir.

Bu haftadan sonra artık sırt üstü  yatılmaması gerekiyor sağ yada sol yana yatarak büyük damarlarımıza  baskı yapılmasını engelleyebilirsiniz. 

18. Hafta Gebelik

Bebeğiniz yaklaşık olarak dolmalık biber büyüklüğündedir. Bu haftada bebeğiniz için down sendromu ve diğer zeka özürlüğü ve sakatlık taşıma riski olan hastalıkların taraması yapılabilir. 3 lü ya da 4 lü tarama testi. Bebeğinizin kulaklarının gelişimi bu haftada hızlanacaktır. Bu haftada iştah artışınız olabileceği için kilo alma konusunda dikkatli olmalısınız.

19. Hafta Gebelik

Bebeğinizin koku, tat, dokunma, işitme duyuları gelişmeye başlar ve sizin sesinizi duyar hale gelir. Onunla konuşarak ve ona muzik dinleterek bebeğinizi rahatlatabilirsiniz.

Bebeğiniz bu haftada tombul domates büyüklüğündedir. Bu haftada rahim boyutu yukarı doğru iyice büyüdüğü için rahimi yerinde tutan bağların gerilmesine bağlı ağrı duyabilirsiniz, oturup kalkarken ya da dönerken daha yavaş olmanız gerekmektedir. Bu ağrı özellikle sağ kasık bölgesinde yoğun olabilmektedir. Bebeğinizin beyninde özellikle koku, tat, işitme görme dokunma bölgeleri bu haftada gelişmeye devam eder.

Amniotik sıvının bebeğinizin cildini koruması için verniks kazeoza denen cild koruyucu tabaka bu haftada oluşmaya başlar. Yoğun olarak ayakta kalırsanız bu haftada uzandığınızda kasık ağrısı olması kaçınılmazdır. O yüzden gün içinde uzun ayakta durmaları azaltmanız gerekmektedir. Östrojen hormonuna bağlı olarak bu haftalardan sonra avuç içleriniz daha kırmızı hale gelebilir. Yine östrojene bağlı yanaklarınızda, alnınızda, göğüs başında ve koltuk altında göbekte  siyahlaşma görülebilmektedir.

20. Hafta Gebelik

Bebeğiniz artık bir muz büyüklüğüne gelmiştir. Amniyotik sıvıyı sürekli olarak yutar ve bağırsakları aktif olarak mekonyum üretir. Yediğiniz besinlerin tadı artık kanla ve amniyotik sıvıyla direkt olarak bebeğinize taşınmaktadır. Bebeğinizin tad tomurcukları artık yavaş yavaş çalışmaya başlar ve bebeğiniz yediğiniz besinlerin tadını almaya alışır, kendi ağız tadı oluşmaya bu haftada başlar. Karnınız ve göğüsleriniz gittikçe büyüdüğü için gerilen cildinizde bu haftalarla beraber kaşıntı olabilmektedir. Nemlendirici ürünler kullanımı konusunda doktorunuzla konuşmanız iyi olur.

Gece uykusuzluk çekiyorsanız bu haftalardan sonra yan yatıp dizlerinizin arasına yastık koymanız uyku rahatlığı için yararlı olabilir. Ayrıca sırtüstü dönmeyi önlemek için sırtınızı yastıkla desteklemeniz faydalıdır. Bu haftada doktorunuz kansızlık ve demir eksikliği açısından testler ve ilaç takviyeleri önerebilir.

21. Hafta Gebelik

Bebeğiniz artık bir havuç büyüklüğündedir. Tüm tekmelerini ve titreşimlerini artık karnınızda hissedip onun günlük hareket davranışlarını ezberlemeye bile başladınız. Bu haftadan sonra hamilelik çatlakları oluşabileceği için önlem amaçlı doktorunuzla görüşebilirsiniz. Hamilelerin yaklaşık yarısında çatlaklar görülebilirken neyse ki bu çatlaklar  doğumdan sonraki 1 yıl içinde iyice görünmez hale geliyor.

Varisleriniz bu haftadan sonra belirginleşmeye başlar. Varislerin çok belirginleşmemesi için dinlendiğiniz sürelerde ayaklarınızı yukarıya kaldırıp kan akımını kolaylaştırabilirsiniz. Artık yan yatmanız gerektiğini hatırlatmaya gerek yoktur sanırım. Bu haftalardan sonra parmaklarınızda şişme olabileceği için yüzüklerinizi takmayı bırakabilirsiniz. 

22. Hafta Gebelik

Bebeğiniz ortalama yeşil kabak kadar büyüklüktedir. Saçları kafa derisinde görünür halde ama çok ince ve cılızdır. Bebeğiniz artık iyice duymaya başlamıştır ve sizin kalp sesiniz bağırsak ve kan akışı sesiniz sayesinde işitme  fonksiyonlarını sürekli olarak gelişir. Bebeğinizin tüm vücudu lanugo denen tüylerle kaplanmıştır. Bu haftadan sonra bazı annelerde sivilce şikayeti olabiliyor. 20. haftadan sonra 24. haftaya kadar bebeğinizin yapısal özellikleri vücudu ve organları 2. düzey detaylı ultrasonografi ile incelenmeli ve oluşabilecek doğumsal hastalıklar erkenden teşhis edilmelidir. Doktorunuz bu hafta perinatolog muayenesi önerebilir. 

23. Hafta Gebelik

Bebeğiniz mango kadar oldu. Dışarıdaki sesleri ayırt etmeye ve siz seslenince sakinleşmeye başlayabilir. Bu haftadan sonra yürüyüş egzersizleri yapıp en az iki günde bir 30-45 dk doğa gezmelerine çıkabilirsiniz. Kramplarınız için avokado ve kuru yemiş tüketmeniz faydalı olabilir. Haftada iki gün balık tüketmek bu haftadan sonra beyin gelişimi için faydalı olabilir. Ancak tüm tükettiğiniz ürünlerin iyi piştiğine dikkat etmelisiniz. Bu haftalardan sonra eklem ve bileklerinizde, ayaklarınızda şişmeler başlar. Ayaklarda şişmeler normal kabul edilirken el ve yüzde ani ve aşırı ödem olması durumunda doktorunuzla görüşmelisiniz.

24. Hafta Gebelik

Artık bebeğiniz bir süt mısır kadar büyük ve tatlı oldu. Hala uzun ince bir vücut yapısında ama bu haftalardan sonra tombikleşmeye başlayacak. Bebeğinizin kaşları belirmeye bu haftada başlar. Vücudunuzda özellikle karaciğeriniz ve pankreasınızda şeker metabolizmasında bu haftalarla birlikte ciddi değişiklikler olmakta, doktorunuzla konuşup bu haftada şeker yükleme testini yaptırmalısınız.

25. Hafta Gebelik

Bu haftada bebeğinizin saçları çıkmaya devam eder, bebeğinizin yaklaşık olarak boyutları greyfurt büyüklüğündedir. Bu haftadan sonra doktorunuz size demir eksikliği olmasın diye bazı kan yapıcı ilaçlar verebilir yine bu haftada haftanın 3-4 günü 30 45 dakikalık egzersizler yapmayı ihmal etmeyin. Ayrıca günde 2-3 litre su tüketmeyi unutmayın. Bebeğin kilo alımı bu haftadan sonra daha da hızlanacaktır ayrıca bu hafta ile beraber akciğerinde sürfaktan sentezi yapılmaya devam eder. Bu madde doğduktan sonra akciğerlerinin kapanmasını önler. Şeker yükleme testi eğer 24. haftada yapılmadıysa bu hafta yapılabilir.

26. Hafta Gebelik

Bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı onun için hayati öneme sahiptir, amniyotik sıvı bebeği hem dış ortamın travmalarından hem de ısı değişikliklerinden korur. Ayrıca amniyotik sıvı yutma ile ve solunum hareketi ile bebeğin mide ve akciğerlerine dolar mide ve akciğerlerin gelişmesine yardım eder. Bu haftada bebeğiniz 33-35 santim uzunluğunda ve 750 gram civarındadır, benzetmek gerekirse bu hafta yaklaşık olarak küçük bir kavun büyüklüğündedir. Hem rahminizin büyümesi hem de eklemlerinizi etkileyen hormonal değişikliklerden dolayı ve ayrıca kilo değişikliklerinden ötürü ağrılar yaşamanız çok olasıdır, bunun için çok fazla tedirgin olmanıza gerek yok, hareket etmek iyi gelecektir.

Gebelik zehirlenmesi de denen preeklampsi durumu için bu haftadan sonra ani el ve yüz şişmelerine ve ani tansiyon yüksekliklerine dikkat etmelisiniz. 

Ani tansiyon yüksekliği ani kilo alımı ve ödem olursa doktorunuz bu haftada sizden idrar testi isteyebilir.

27. Hafta Gebelik

Bebeğin akciğeri yaklaşık 3 haftadır hızla gelişmekte. Çok beklenmese de bu haftada kaçınılmaz şekilde bir erken doğum olursa uygun yoğun bakım şartlarında bebeğiniz çok büyük olasılıkla sorunsuz olarak yoğun bakımda bu dönemi atlatır. Bu haftada yaklaşık olarak boyu 36 santim ağırlığı ise 900 gr kadardır. 27. haftadan sonra bebeğinizin göz kapakları artık açılabilmektedir, bazen ultrason muayenesinde göz kapaklarının açıldığını doktorunuz size gösterecektir. Bu haftadan sonra küçük tuvaletinizi yaparken tutup bırakma egzersizleri yaparsanız doğum kanalı kaslarını çalıştırmış olursunuz, bu da doğum sırasında yeterli itme gücü oluşturmak için size fayda sağlayacaktır. Bu haftada karnınızda küçük hıçkırık benzeri hareketlenmeler bebeğinizin solunum yolu kaslarını geliştirdiği mânâsına gelir yine hormonların etkisiyle bu hafta da karnınızda ve vücudunuzun diğer bölgelerinde tüylenme artışları görülebilmektedir

28. Hafta Gebelik

Bebeğiniz gözünü açabiliyor ve özellikle yoğun ışık olan ortamlarda kırmızı rengi iyice görmeye başladı. Kirpikleri de çok ince olsa da bu hafta itibariyle belirmeye başlar. Bebeğinizin santral sinir sistemi düzenlenmesi ve beyin gelişimi tüm hızıyla devam ediyor. Duyu organları bu haftadan doğuma kadar olağanüstü bir hızla gelişecektir. Boyu 37.5 cm kilosu 1000 gr civarındadır. Büyükçe bir patlıcan kadar oldu diyebiliriz. Tekmeleri sizi rahatsız edecek kadar kuvvetli ve çok sayıda olabilir. Bu haftada kasıklarınızda ve bacaklarınızda kramplar görülmesi halinde özellikle magnezyum alımına dikkat etmelisiniz bunun için kuruyemiş tüketebilirsiniz. Tırnaklarınız ve saçlarınızda kırılmalar olabilir nemlendirici kullanmanızı tavsiye ederiz.

29. Hafta Gebelik

Artık bebeğiniz 38 santimetre ve 1150 gram kadar ağırlığa sahiptir. 

Hormonların ve bebeğin büyümesinin etkisi ile mide ve bağırsaklarınıza çok fazla yer kalmaz, bu yüzden bu haftadan sonra hazımsızlık gaz ve kabızlık şikayetleriniz yoğun olabilir, öğünlerde aldığınız miktarları azaltarak ve bol su tüketerek bu durumun üstesinden gelebilirsiniz. Eğer kalsiyumdan zengin gıdalar tüketmiyorsanız bu hafta itibariyle kalsiyum takviyesi alabilirsiniz. Artık yan yatmaya alışmalısınız çünkü sırt üstü yatarsanız büyük damarlarınıza kan gitmeyeceği için tansiyon düşüklüğü ve kendinizi kötü hissetme gibi şikayetleriniz olabilir. Bunun için sırt yastığı ve diz destekleri kullanabilirsiniz.

30. Hafta Gebelik

Bu haftada bebek büyük bir lahana boyutundadır. Artık deri hücreleri derinin rengini oluşturan pigmentleri üretmeye başlamıştır ve derisi artık şeffaf değildir. Bebeğiniz Bu haftada yaklaşık 39-40 santim boyunda ve 1350 gram ağırlığında olmuştur. Uyku düzeniniz çok iyi olmadığı için bu haftada yorgunluk hissetmeniz gündüz uyuklama halleriniz fazla olabilir. Bu haftada yorgunluktan ve çok iyi uyuyamadığımızdan dolayı kendimizi kötü hissedebilirsiniz, diğer gebelerin e başına bu hafta da benzer şekilde bu durum gelmektedir ve normaldir. O yüzden kendinizi yalnız hissetmeyin ve bunun geçici olduğunu bilin. 

31. Hafta Gebelik

Bebeğinizin boyu 41 santim kilosu 1450 gram olmuştur yaklaşık olarak küçük bir kırkağaç kavunu kadar diyebiliriz 🙂 Göz küresinin içinde ışığa ve karanlığa uyum sağlamaya yarayan göz bebeği çalışmaya başlamıştır. Bu haftalarda gebelik depresyonu açısından risk altında olabilirsiniz bu yüzden kendinizi iyi hissetmiyorsanız mutlaka doktorunuzla görüşüp psikolog yardımı alabilirsiniz. Bebeğiniz artık sağdan sola döner tekmelemeye devam eder hareketleri hat safhadadır bu şekilde hareket etmesi onun çok sağlıklı olduğunu göstermektedir. Günlük hareketlerini sayın ve günlük olarak not edin azalma fark ederseniz mutlaka doktorunuza bildirin. Bu haftalarda karnınızda ve kasıklarınızda küçük kasılmalar düzensiz sertleşmeler hissedebilirsiniz, bunlar kısa süreli ve geçicidir bunlara yalancı doğum ağrıları yani Braxton Hicks  kasılmaları denmektedir.

32. Hafta Gebelik

Bu haftadan itibaren yaklaşık olarak 500 gram kadar haftalık kilo alıyorsunuz aldığınız kilonun 200 gram kadarı bebeğin ağırlığındaki artış sebebiyledir. Bebeğinizin bu haftada görüş yeteneği çok büyük boyutlu ve uzakta olmayan nesneleri görebilecek kadardır. Tırnakları ve saçları uzamaya devam eder.

Bebeğinizin boyu 42-43 santim ağırlığı ise 1670 gram kadardır. Bu haliyle küçük bir karpuz kadar diyebiliriz.

33. Hafta Gebelik

Bebeğinizin kafa iskeletini oluşturan kemikler arasındaki bağlantılar hala yumuşaktır böyle olması doğum kanalından geçmesini kolaylaştırmak içindir. Bu haftalarda çok unutkan olmanız gebelik hormonlarınından dolayıdır bunun için endişe etmenize gerek yoktur. Bebeğin cildi bu haftadan sonra normal görünüme geçer artık şeffaf görünümünü kaybedip pembe ve düzgün pürüzsüz bir cilt halini alır. Hareket sayısı aynı olsa da hareketlerinin sertliği biraz olsun bu haftadan sonra azalmıştır. Boyu 43 santimetre ağırlığı ise 1 kilo 900 gram kadardır. Bu haliyle onu büyükçe bir ananasa benzetebilirsiniz.

Bu haftadan sonra yatış için doğru pozisyonu bulmak oldukça zordur ve uykusuz geceler yüzünden günlük uyuklama durumu neredeyse tüm gebelerde olabilmektedir. Parmaklarınızda ve eklemlerinizde ödem olmasına bağlı ağrı ve hassasiyet olabilmektedir.

34. Hafta Gebelik

Artık merkezi sinir sistemi ve akciğerleri oldukça gelişmiştir. Bebeğinizin görüş keskinliği normal bir insan kadar olmasa da kırmızı rengi artık çok net olarak ayırt edebilir.                  El bileğindeki ödeme bağlı bu haftada karpal tünel sendromu denen ve parmaklarda uyuşma ile giden bir durum ortaya çıkabilir. Özellikle gece bilek ve el parmaklarında ağrı ve uyuşukluk olması bu durum için tipiktir. Bu haftada olası bir erken doğum olması durumunda bebeğiniz muhtemelen yoğun bakımda kısa bir süre kalacaktır. Bebeğinizin boyu 45 santim ağırlığı ise 2 kilo 100 gram kadardır. Bu haliyle onu büyükçe bir kavuna benzetebilirsiniz.

Bu haftadan sonra hızla yattığınız yerden doğrulur iseniz baş dönmesi hissetmeniz normaldir. Bu yüzden uzanırken hızlıca kalkmaya çalışmamanız gerekir.

Bu haftalar itibariyle vücudunuzda özellikle kollarınızda ve bacaklarınızda kaşıntı olması durumunda doktorunuzla görüşüp bazı testler yaptırmanız gerekebilir.

35. Hafta Gebelik

Bu haftadan sonra bebeğin başı sizin pelvisinize yani kemik çatınıza doğru uyum sağlayacağı için biraz aşağı doğru yani idrar kesesine baskı artabilir. Bu haftadan sonra bebeğin içinde bulunduğu amniyotik sıvı yavaş yavaş azalmaya başlar ve biraz koyulaşır. Bebeğinizin akciğerleri ve böbrekleri artık tamamen gelişmiştir ve full kapasite çalışır, bu haftadan sonra doğması halinde yenidoğan yoğun bakıma girme ihtimali çok çok azalmıştır

Boyu 46 santim ağırlığı ise 2300 gram kadardır. Bu haftadan sonra özellikle hormonların etkisi ile eklemlerinizde gevşeme ve bazen bunun yüzünden sakarlık yaşama ihtimaliniz artabilir özellikle yürürken ve banyodayken düşmeler konusunda dikkatli olmalısınız.

36. Hafta Gebelik

Bu haftadan sonra yapılan ultrason muayenesinde bebeğin baş geliş olup olmadığı kontrol edilir aynı zamanda suyunun yeterli olup olmadığı ve haftalık büyümesinin yaklaşık olarak 200 gram kadar artıp artmadığına bakılır aynı zamanda kalp atışları ve hareketini gösteren NST testi yapılır. Bel ağrıları ve uykusuzluk bu haftada yoğun olarak görülebilir.

Makat duruşu olan bebeklerde bu haftadan sonra da baş gelişine dönme görülebilmektedir. Boyu yaklaşık 47 cm kilosu 2600 gr civarındadır. Bebek biraz aşağı indiği için nefes alıp vermeniz bu haftadan sonra kolaylaşır. Bu haftadan sonra doktorunuz ile doğumun başladığı durumlarda görülebilecek belirtiler konusunda görüşmeniz gerekmektedir

37. Hafta Gebelik

Bu haftadan sonra artık bebeğin akciğer gelişimi neredeyse doğum zamanı kadar gelişir. Doğum planlaması için bu hafta vajinal muayene ile kemik çatınız değerlendirilip hareketleri Nst ile kontrol edilir. Doğum olmadan önce rutin kan ve idrar testleriniz yapılıp kontrol edilir. Eşinizle konuşup doğum şekli konusunda doktorunuzu bilgilendirmeniz gerekmektedir. Bebeğiniz çok kilolu ve iskelet yapınız müsait değilse doktorunuz ile 39 hafta için sezeryan planı yapabilirsiniz. Bebeğin saçları bu haftada çıkmıştır ancak genetik olarak bazı bebeklerde az saç görülmesi özellikle açık tenli ve sarışın bebeklerde beklenen bir durumdur. Bebeğiniz bu haftada 48~49 cm 2800 gr kadardır. Bebek hareketlerinde azalma vajinal kanama ya da 1 saatten fazla devam eden düzenli kasılma durumu olması halinde doktorunuzla görüşmeniz gerekir belki de bebeğiniz gelmeye karar vermiştir. 

38. Hafta Gebelik

Bebeğinizin göz rengi hala tam olarak belli değildir, doğduğunda bile ne olduğu konusunda bir tahmin yapmak zordur. Eğer doğduğunda gözleri kahverengi görünüyorsa büyük ihtimalle kahverengi olarak devam edecektir ancak mavi ya da gri şeklinde ise bu diğer bütün göz renklerine dönebilmektedir. 

Bu hafta da boyu 49,5 santim ağırlığı ise 3 kilo civarındadır. Ayaklarınız bu haftada oldukça şiş görünebilir özellikle ayak bilekleriniz şişer ve önceden giydiğiniz ayakkabılarınızı giyemez hale gelirsiniz. Ayaklarınızda şişlik olsa da elde ve yüzde ani şişme ve tansiyon yüksekliğini oluşursa muhakkak doktorunuzla görüşün.

39. Hafta Gebelik

Evet bir yolculuğun sonuna doğru yaklaşıyorsunuz her şey yolunda gitmiş olması aileniz ve bebeğiniz için harika bir mutluluk kaynağı olacak. Sabırsızık artsa da biraz daha beklemelisiniz. Bel ağrılarınız çok artmış ve uykusuzluk hat safhada olabilir.

Bebeğiniz bu hafta itibariyle 50 cm boyunda 3 kilo 200 gram ağırlığındadır. Su gelişi kanama gibi durumlarda doğumunuz başlayabilir. Genellikle nişan gelişi ilk bulgu olabilmektedir. 

Bu haftada rahim ağzının açılmaya başlayıp başlamadığını kontrol etmek için doktorunuz vajinal muayene önerecektir.

40. Hafta Gebelik

Artık doğumun başlamasına sayılı günler kaldı. Hala doğum başlamadıysa çok büyük ihtimalle biraz daha zamana ihtiyacı olduğu içindir. Doktorunuz her şeyin yolunda olduğunu söylüyorsa beklemelisiniz demektir. Bebeğiniz yaklaşık olarak 50-51 santim boyunda ve 3500 gr kadardır. Doğum çantanızı hazır ettiğinizden emin olun. Doğum yapacağınız hastane ile ilgili prosedürleri yerine getirdiğiniz tekrar kontrol edin. Hepinize hayırlı doğumlar diliyorum.