Rahimde Endometrial Polip Tedavisi

Kadınlarda özellikle üreme çağlarında adet dönemlerinin bozulması, artmış adet kanaması, adet ortası dönemlerde beklenmedik kanamalar olması sebebiyle yapılan ultrasonografi incelemesinde ya da başka görüntüleme tetkiklerinde endometrial polip denilen rahim polipi saptanabilmektedir. Endometrial polipler rahim içinde yerleşirken servikal polip dediğimiz diğer türler rahim ağzı kanalında yerleşme eğilimindedir.

Endometrial Polip Nedir?

Endometrial polip rahim içinde endometrium tabakasından kaynaklanan saplı veya bazen cecil dediğimiz düz yaygın şekilli oluşumlardır endometrium polipler genellikle kadın üreme hormonlarıyla ilişkilidir en çok doğurganlık döneminde görürler yapı itibari ile %99 oranında iyi huyludur kansere dönüşümleri beklenmez.

Polip Nedir? Polip Çeşitleri

Polip yüzeyden kabarık üzeri bulunduğu organın hücreleri ile kaplı oluşumlar anlamına gelir. Vücutta birçok organda polip görülebilir. Başlıca polip görülen organlar ve dokular arasında 

  • Safra kesesi 
  • Yemek borusu 
  • Kalın bağırsak 
  • Ses telleri 
  • Burun gibi 

genellikle boşluklu organlar vardır

Polip Çeşitleri:

  • Saplı polipler
  • Sapsız polipler
  • Düz polipler

Uterusun Yapısı Ve Anatomisi

Uterus, dilimizde rahim ya da döl yatağı olarak adlandırılan karın içinde yerleşmiş kadın iç genital organına verilen addır. Uterus korpus ve serviks bölümlerinden oluşmaktadır. Kalın bir kas tabakasından oluşmaktadır bu tabakaya myometrium denir.

Tüpler, yumurtalıklar ve rahim ağzıyla bağlantılıdır.

Uterusun içi gebelik yerleşmesi için endometrium denen zarla kaplı bir boşluk şeklindedir.

Endometrial Polip Neden Olur?

Endometrium poliplerin kimde ve ne sebepten olduğu bilinmemektedir. Ancak genellikle östrojen hormonunun yüksek seviyelerde olduğu durumlarda, üreme çağında, doğum yapmamış kişilerde daha sıklıkla görülmektedir. 

Aromataz denilen vucuttaki androjen hormonlarini östrojen hormonuna dönüştüren enzim aktivitesinde polip olan hastalarda artis oldugu izlenebilmektedir. Ayrica genetik yatkınlık da polip oluşumunu kolaylaştırabilir.

Polip Oluşması Önlenebilir Mi?

Polip olusmasi genellikle menopoz öncesi çağda hormonal olarak yumurtaliklar aktif iken görülmektedir. Genetik olarak yatkınlık varsa ve daha onceden polip oykusu varsa bu hastalar yakin takip edilmelidir. Ultrasonografi ile rahimde kalınlaşma oldugu durumlarda ek tetkikler yapılabilir. Hsg veya sulu ultrasonografi polip teşhisinde kullanılabilmektedir. Siklikla polip oluşan bünyelerde baskilayici olarak hormonlu spiral uygulamasi dusunulebilir.

Endometrial Polip Risk Faktörleri

Vücutta artmış östrojen etkisi oldugu durumlarda yatkin genetik yapi ve aile öyküsünde endometrial polip riski artar.

Vucutta östrojen arttığı ve endometrial polip riskinin arttığı durumlar şunlardır:

  • Meme kanseri icin tamoksifen kullanımı
  • Obezite
  • Dışarıdan östrojen alinmasi
  • Genetik polip hastalıkları

Tanı Nasıl Konulur? Hangi Testler Yapılır?

Endometrial polip tanısı kanama düzensizlikleri adet problemleri varliginda ya da bazen şans eseri yapilan ultrasonografide poliplerin görülmesi ile ya da şüphelenilen durumlarda yapılan sulu ultrasonografi, Hsg gibi testlerle saptanır.

Tanısal olarak yapilan histeroskopi işleminde de bazen saptanıp hemen o esnada çıkabilmektedir.

Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?

Ameliyatsız polip tedavisi hastalarin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir.

Bitkisel ve bazi baharat karisimlarinin polip tedavisinde kullanılabileceği söylentisi kisiler arasinda ve internette dolaşmaktadır. Bu tür tedaviler bilimsel olmadigi gibi bazan potansiyel olarak hastaya zarar da verdiği için biz böylesi yöntemlerin kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Poliplere bağlı kanama oldugu durumlarda ameliyattan illaki uzak durmak istiyorsa hormonlu spiral uygulamasi şikayetlerde gerileme sağlayabilir.

Endometrial Polip Nasıl Tedavi Edilir?

Endometrial polipler ve neden olduğu şikayetleri tedavi etmek için hormon baskilayici tedavileri ya da progesteron verilmesi başlangıç aşamasında tercih edilebilir. Ancak bu yöntemler geçici bir fayda sağlayabilir ve problemi net olarak ortadan kaldirmaya yetmez.

Endometrial poliplerin asil tedavisi histeroskopik olarak polipin çıkarılmasıdır.

Kürtaj ve benzeri yöntemlerle polip alınması tam olarak polipin alinamamasina sebep olabilir ve yapisiklik ihtimalini artirir.

Ne Zaman Ameliyat Gerekir?

Endometrial polip saptandığında aşağıdaki durumlarda mutlaka histeroskopik olarak polip çıkarılmalıdır.

  • Kanser şüphesi
  • Adet düzensizliği
  • Artmış vajinal kanama
  • Kısırlık
  • Düşük
  • Tüplerin girişini kapatan polipler
  • Tüp bebek başarısızlığı
  • Embriyo transferi öncesi 

Ameliyata Hazırlık

Ameliyata hazırlık için öncesinde alınması gereken önlemler vardır. Endometrial polip ameliyatı öncesinde;

  • Kullanılan ilaçlar hakkında doktorunuza bilgi verin
  • İşlem öncesi aç ve susuz olmanız gerekmektedir
  • Bilinen hastalık allerji ve geçirdiğiniz operasyonlar ve tetkikleriniz operasyon ekibiyle paylaşılmalıdır
  • Vajinal enfeksiyon varsa yayılım olabileceği için işlem ertelenmelidir.

Endometrial Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Endometrial polip ameliyatı lokal, genel ya da sedasyon anestezisi ile yapılabilir. 

Ameliyat litotomi pozisyonda yapılır. 

Vajinal bölge antiseptik solüsyonlarla temizlenir. 

Ofis Histeroskopi yapılacaksa vajinoskopi yapılarak vajina ve rahim ağzı histeroskop ile görüntülenerek  rahim içine girilir. Rahim içi steril saydam sıvılarla genişletilir.

Operatif histeroskopi yapılacaksa rahim ağzına spekulum ya da ekartör yerleştirilip rahim ağzı buji denilen aletlerle genişletilir.

Daha sonra histeroskopi ile rahim içine girilir. 

Rahim içindeki kamera vasıtasıyla görüntü ekrana aktarılarak polip görüntülendikten sonra enerjiyle ya da makasla kesilerek dışarı alınır.

Ameliyat Sonrası

Ameliyattan sonra ilk 1-2 saat kasıklarda hassasiyet olması doğaldır.

Endometrial poliplerin ameliyat edilmelerinden sonra ilk günler taze kanama ve vajinadan sıvı şeklinde akıntı olabilir.

İlk 1 hafta denize veya havuza girilmemelidir.

Yaklaşık 10 gün cinsel ilişkide bulunulmamalıdır.

Ameliyat sonrası dönemde gerekli görüldüyse antibiyotik kullanılmalıdır.

Ameliyat Kesin Çözüm Mü?

Endometrial polip saptanan durumlarda ameliyat yani histeroskopi yapılması kesin olarak çözüm sağlar. Bazı hastalarda yatkınlık durumlarında vücutta birçok bölgede polip görülebilmekte ve tekrarlayan endometrial polip oluşabilmektedir. Bu hastalarda polip oluşumunu baskılamak için hormonlu spiral kullanılması gerekebilmektedir.

İlaçla Tedavi Mümkün Mü?

İlaçla endometrial polip tedavisi geçici de olsa fayda sağlayabilir. Ancak polipin ortadan kalkmasını sağlamaz. ilaç tedavisine ara verildiğinde tekrar şikayetler başlayabilir.

Rahim İçi Poliplerde Ameliyat Sonrası Hamilelik Mümkün Mü?

Rahim içinde yerleşen polipler, endometriumda yer işgal ederek, bulundukları bölgede kanama yaparak ya da tüplerin-rahim ağzının girişini kapatarak gebeliği engelleyebilir. 

Bu yüzden tedavi edilerek çıkartılmaları gebelik şansının artmasına neden olur.

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi fiber optik görüntüleme teknolojisi sayesinde çok küçük boyutlarda optik cihazlar kullanılarak vücut boşluklarınının görüntülenmesinin yapılabilmesi ve bu dokulardaki hastalık yapan oluşumları tanınabilmesine ve bu patolojileri aynı anda tedavi edilebilmeye  olanak veren bir uygulamadır. 

Histero latince rahim anlamına gelir. Skopi ise görüntülemek manasındadır. Histeroskopi de teknik olarak rahim içi dokusunun yani döl yatağının, bebeğin yerleştiği ve 9 ay büyüdüğü ortamın görüntülenmesidir.

SİS ( Serumlu Rahim İncelemesi) Nedir? Nasıl Yapılır?

Saline infüzyon sonografi incelemesi sulu ultrasonografi ya da serumlu rahim incelemesi olarak da bilinmektedir. Bu inceleme standart olarak yapılan ultrasonografi incelemesinde rahim içinde polipten şüphelenilen hastalara rahim ağzından serum verilerek rahim içinin serumla şişirildikten sonra ayni esnada ultrasonografi cekilmesi esasina dayanir. Rahim ici boslugu serum ile dolunca yer kaplayan polipler net bir sekilde ultrason ile görülebilir.

Hsg ( Rahim Filmi ) Nedir? Nasıl Yapılır?

Hsg yani histerosalpingografi, Röntgen (X) ışınları kullanılarak rahim iç boşluğu (endometrium kavitesi) ve tüplerin değerlendirilmesi amacıyla yapılan ve rahim içine ilaçlı madde verilerek görüntülenmesi işlemidir.

Rahim filmi çekilmesi rahim boşluğu ve tüplerle ilgili çok değerli bilgiler verir.

Rahim filmi çekilmesi genellikle gebelik olmadığını kesinleştirmek için adet bitiminin hemen sonrasındaki günlerde yapılır.

Adetin 6-11. günlerinde yapılması uygun olur.

Patoloji Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Polip nedeniyle değerlendirilen ve histeroskopi operasyonu yapılan hastalarda alınan polip parcalari mutlaka patolojik olarak degerlendirilmek uzere incelenir. Patolojide boyama ve sabitleme yapılan biyopsiler mikroskopla özel olarak incelenir ve iyi ya da kötü huylu oluşumlar tespit edilerek rapor edilir. Cok nadiren özellikle ileri yaşlarda polip üzerinde rahim kanseri gelişme ihtimaline karsi patolojik degerlendirme çok önemlidir

Endometrial Polip Alınmazsa Ne Olur?

Endometrial polipler 1 cm altinda ve herhangi bir şikayet oluşturmuyorsa takip edilmelerinde bir sakinca olmaz.

Takip sırasında büyüyen ya da kanama gibi sikayet olusturan polipleri ameliyat etmek daha dogru bir yaklasim olur.

Rahim İçi Ve Ağzı Poliplerinde Ameliyat Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Rahim içindeki endometrial poliplerin ameliyat fiyatlari İstanbul genelinde hastanelere ve doktorlara göre değişiklik göstermektedir. Polip ameliyatinda kullanilacak teknoloji ve doktor kalitesi ve hastane konforu fiyatı belirleyen önemli parametreler dir. Endometrial polip 2021 fiyatlari genellikle 3000-9000 TL arasında değişmektedir. Detayli bilgi almak icin 05464848640 numarayı arayabilirsiniz

1 Cm’den Küçük Polipleri Sorun Etmeli Miyim ?

1 cm çaplı ve daha büyük poliplerin ameliyat edilmeleri daha uygun olur, çünkü genellikle bu tür polipler kanama düzensizliği ve kısırlık gibi problemlere neden olabilir. Daha küçük boyuttaki polipler eğer şikayet oluşturmuyor ise takip edilirse sakınca olmaz.

Endometrial polip kanamaya yol Açar Mı ?

Endometrial poliplerin en sik belirtileri vajinal kanama düzensizlikleri ve aşırı vajinal kanama şeklindedir. Sebebi bilinen en sık vajinal kanama bozukluğunun altında yatan neden sıklıkla polipler olmaktadır.

Endometrial Polip Kansere Dönüşür Mü?

Endometrial polipler özellikle ileri yaş grubunda hizli büyüme ve şekil değişikliği gösteriyorsa beraberinde kanserli doku içerme riskine sahip olabilir. Bazan da endometrial poliplerin komşu bölgelerinde rahim içinde kanserli doku rastlantısal olarak saptanabilmektedir.

Endometrial Polip Kendiliğinden Geçer Mi?

Endometrial poliplerin üreme çağında kendiliginden geçme şansları çok düşüktür. Cok nadiren saplı poliplerin beslenmesi bozulursa kopma ve gerileme olabilir. Menopoz dönemi öncesinde var olan polipler ise menopozla beraber beslenmeleri azalacağı için gerileme eğiliminde olmaktadir.

Rahim Polibi, Uterus Polibi, Servikal Polip Aynı Anlama Mı Gelir?

Rahim içi polip ya da uterus polibi rahim içinde endometrial bölgede yerleşen polip manasina gelir aynı şeydir.

Servikal polip ise rahim ağzı da denilen servikal kanalda yerleşmiş ve rahim girişini kapatan poliplerdir.

Bitkisel Tedavi Çözüm Olabilir Mi?

Endometrial polip tedavisinde bitkisel yöntemlerin kullaniminin ise yaradigini iddia eden bazi kaynaklar bulunmaktadir. Yoğun kanama ve kanser şüphesi ve kisirlik durumunda bitkisel tedavi ile vakit kaybedilmesini önermemekteyiz. Tıbbi tedavinin yanında bitkisel kaynakli ve zarar vermeyeceğini bildiginiz bitkisel tedavileri kullanmak sakıncalı olmayabilir ancak bu tedavilerin genellikle bir işe yaramayacağı bilinmelidir.

Hastalığın Görülme Sıklığı?

Hastalığın görülme sıklığını tespit edebilmek güçtür bunun nedeni hiçbir şikayeti olmayan ve rahim içinde polip bulunan kadınları tespit etmek genellikle mümkün olmamaktadır. Ancak yapilan calismalarda endometrial polip sıklığının %25 lere kadar çıkabileceği tespit edilmiştir. Vajinal kanama ya da adet düzensizliği durumlarinda ise bu oran daha da artmaktadır

Erken Teşhis Önemli Mi?

Her hastalıkta olduğu gibi endometrial polipte de erken teşhis ve tedavi önemlidir. Polip İle karışabilen durumlarin ortaya konması rahim kanseri ile ayrımının yapılması gerekir. Ayrica polip nedeniyle oluşan kan kaybi ve kisirlik problemlerin erkenden duzeltilmesi de yaşam kalitesi açısından önemlidir.

Her Polip Ameliyat Edilmeli Mi?

Endometrial polipler 1 cm altinda ve herhangi bir şikayet oluşturmuyorsa takip edilmelerinde bir sakinca olmaz.

Takip sırasında büyüyen ya da kanama gibi sikayet olusturan polipleri ameliyat etmek daha dogru bir yaklasim olur.

Polip Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Ne Zaman Yapılabilir?

Histeroskopi polip ameliyatından sonraki 7-10 gunluk dönemde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bu sure icinde iliskide bulunulmasi agri ve enfeksiyon ihtimalini artırır.