Tüp Bebek Nedir?
Normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin aşılama yöntemi ile çocuk sahibi olma girişimlerine tüp bebek tedavisi denir. Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin bu konuda merak ettiği birçok soru var. Bu sorulara Şişli tüp bebek tedavisi hizmeti ile Op.Dr. Sertan AKSU, bu yazıda açıklık getirmiştir.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Kere denenebilir?
Tüp bebek tedavisinde denemenin sınırı yoktur. Kadında genetik olarak düzelmeyecek yumurta problemi varsa ve kadının yaşı 45ten fazlaysa kadın tüp bebek için zorlanmamalıdır. Erkekte tekrarlatan mikrotese ameliyatlarına rağmen sperm yoksa denemeyi bırakmak gerekir. Bu gibi durumlar yoksa denemenin sınırı yoktur. Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında annenin durumu iyi araştırılması gerekir.
Kadının Yaşı, Hamile Kalma Şansını Etkiler mi?
Şişli tüp bebek merkezi araştırmalarına göre kadının yaşı ile birlikte yumurta rezervi ve kalitesinin düştüğü ortaya çıkmıştır. 40 yaşından sonra yumurta kalitesi ve yumurtada yaşanan genetik problemler artar. Yumurtanın 46 kromozom sayısından 23 kromozoma bölünme sırasında problemler artar. Kadının yaşı 40ı geçtikten sonra gebe kalma şansı düşmektedir. 40 yaş sonrası gebe kalma şansı % 35 altına düşer.
Tüp Bebekte Düşük Olasılığı, Normal Yolla Hamile Kalmaya Göre Daha Fazla mı?
Yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisi olan kadınların, gebeliklerini normal yolla olan gebelere göre düşük yapma olasılığı arasında fazla bir farkın olmadığı ortaya çıkmıştır. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde erken veya geç gebelik kayıpları biraz daha fazladır. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerde altta yatan problem olasılığı normal yolla hamile kalanlara göre daha fazladır. Patolojiler önceden tespit edilip düzeltilmelidir.
Tüp bebek hamileliklerinin düşükle neticelenme nedenleri nelerdir?
Şişli tüp bebek doktoru olan Op.Dr. Sertan AKSU’nun açıklamalarına göre tüp bebek merkezine inferit sorunu ile gelen çiftler normal gebe kalanlara göre bazı patolojik risklerle karşılaşabilir. Kısırlığın ortaya çıkma nedenine göre düşük riski değişir. Düşükler kadına ait anotomik nedenlerle ortaya çıkar. Pıtılaşma bozuklukları ve çiftlerin genetik yapısına göre düşükler oluşabilir. Problemleri çözmeye yönelik önlemler alındığında erken gebelik ve erken doğum önlemleri alınmış olur.
Tüp bebek tedavisi öncesi kilo vermek gerekli mi?
Kilolu olmanın gebeliğin tutup tutmamasında etkisi yoktur. Şişli tüp bebek tedavisi merkezi açıklamalarına göre embriyonun tutması ile kilo arasında bir ilişki tespit edilemedi. Kilolu kadınların tüp bebek tedavisi normal kilolu bireylere göre daha zor olduğu bir gerçektir. Kilo veren kadınların tedavi yöntemi polikistik overli olgularda kolaylık sağlar. Fazla kilo sorunu yumurta toplama ve embriyo transfer sırasında zorluklara neden olur. Gebeliği planlayan kişinin kilo vermesi gebeliğinin rahat geçmesini sağlar. Gebede hipertansiyon ve şeker bozukluğu sorunları en aza iner.
Tüp Bebek Çocuk Sahibi Olamayan Çiftler İçin tek Tedavi Seçeneği midir?
Tüp bebek merkezi herkese tüp bebek tedavisi uygulamaz. Her çift tüp bebek tedavisine başvuramaz. Hormonal nedenlere bağlı olarak gebeliğin gerçekleşmediği gibi durumların araştırılması ve patolojilerin ortaya konulması tüp bebek merkezlerinde yapılır. Var olan problemler düzeltildikten sonra uygun olan çiftlerin normal gebe kalmaları için bekleme süreci verilir.
Tüp Bebek Tedavisi Sürecinde Hangi Aşamalar Vardır? Tedavi Süreci Nasıl Seyreder?
Tüp bebek tedavisi 4 aşamada gerçekleşir. Yumurtalıkların hormonal ilaçlarla uyarlanması, olgunlaşan yumurtaların toplanması, embriyonun gelişmesi ve embriyonun transfer edilmesidir.
Yumurtalıkların uyarılması adetin 2. ve 3. Günü yapılır. Bu sürece iğne kullanarak başlanır. Bu süreç 12 gün devam eder. Tedaviye yumurtalıkların verdiği yanıtı görmek için birkaç gün aralıklarla ultrasonografi muayene yapılır.