Vajinal Akıntı Tedavisi

Vajinada adet döneminde, yumurtlama periyoduna yakın zamanda şeffaf şekilde akıntı olması normal bir sürecin gereğidir. Bunun dışında ilişki öncesinde akıntı da şeffaf bir şekilde olabilir vajinadan şeffaf renk dışında sarı, yeşil, kahverengi, süt rengi akıntı olması aynı zamanda kötü koku, kaşıntı ve rahatsızlık hissi yaşanması normal değildir. Vajinada bu şekilde bulgular görülmesi en sıklıkla vajinal enfeksiyona işaret eder. Vajinal akıntı eğer normal olmayan bir şekilde ise muayene sonrasında gerekli tedavi doktorunuz tarafından düzenlenecektir.

Vajinal enfeksiyon belirtileri 

  1. Akıntı 
  2. Kötü koku 
  3. Vajina dışında kızarıklık 
  4. Vajina dışında ya da iç bölgelerinde kaşınma hissiyatı 
  5. Cinsel ilişkide yanma rahatsızlık ve ağrı 
  6. İdrarla temas halinde vajinada ciddi derecede yanma 
  7. İdrarda yanma

 Vajinal Akıntı Çeşitleri

Hastalık göstergesi olan akıntı şekillerinden bazıları şunlardır. 

Bakteriyel Vajinozis

Kötü kokulu gri ya da renksiz  akıntı 

Mantar (Kandida):

Beyaz, yeşil, süt kesiği tarzında koyu akıntı. 

Trikomanas: 

İrin şeklinde kötü kokulu 

Vajinal Kaşıntı Sebepleri 

  1. Vaginal enfeksiyonlar
  2. Vajina ya da dış bölgenin egzama gibi cilt hastalıkları
  3. Vaginal bölge kanserleri: Nadir görülür, kaşıntı genellikle tedaviyle geçmez ve ileri yaşlarda görülür.

Vajinal Akıntı Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Vajinal akıntı ortaya çıktıktan sonra detaylı olarak akıntının ortaya çıkış hikayesi sorgulanır ve akabinde genital muayene yapılarak gerekli testler yapılır. Akıntının nedeni belli olunca gerekli olan tedaviler genellikle lokal olarak bazen de ağızdan sistemik olarak verilebilir. Bazı akıntı tedavileri uzun sürebilmekte ve tekrarlayan ilaç kullanımına gerek olabilmektedir.

Vajinal Akıntı Teşhisi Nasıl Yapılır? 

Akıntı şikayeti sonrası genital muayene ile akıntının görüntüsü ve vajinada oluşturduğu değişiklik incelenir. Akıntıdan örnek alınabilir ve kültür testi istenebilir. Kültür testi genellikle 3 gün 1 hafta arasında sonuç verir. Kültür testinde özellikle bakteriyel vajinal akıntı sebepleri ayırt edilebilir. Ayrıca geçmeyen akıntı durumlarında smear testi de yapılabilmektedir. Normal kültürlerde üreyemeyen bazı hücre içi mikoplazma, üreoplazma bakterileri için de ayrı testler yapılabilir.