Miyom Ameliyatı

Miyomlar kadınlarda görülen genital bölgenin en sık iyi huylu tümörleridir. Miyomlar rahim düz kasından kaynaklanır. Genellikle üreme çağındaki kadınların yaklaşık olarak yüzde 20’sinde bulunabilirler.

Miyomlar bulundukları yere göre hiçbir bulgu vermeyeceği gibi kasık ağrısı, vajinal kanama, kasıkta dolgunluk hissi, idrar yaparken zorlanma, kabızlık gibi bulgular da verebilirler, bazı miyomlar kısırlık sebebi de olabilir.

Miyom nedir ? İyi huylu ur mudur?

Miyom rahim düz kası hücrelerinin aşırı çoğalarak düz kas demeti halinde sert tumoral bir hal almasıdır. Tümöral olmasına rağmen kanser değildir ve bası etkisiyle hastalık oluşturur.

Miyomlar iyi huyludur ve kanser değildir.

Miyom hastalığı neden olur ?

Miyom hastalığı genetik olarak yatkın kişilerde rahimdeki düz kasların hızlı çoğalması ile oluşur. Rahimde bulunan kaslı damar dokusu rahimin her yerinde vardır ve nedeni tam olarak belirlenemeyen bir şekilde çoğalır ve ur şeklini alır. bazı kişilerde birden çok bulunabilir iken bazı kişilerde bir tane ve büyük olabilir. Miyomlar kadın üreme organlarının etkisiyle büyüyüp çoğalırlar.

Miyom belirtileri

1- Miktarı artmış adet kanaması ya da düzensiz vajinal kanama

2- Kasık ağrısı kasıklarda ya da karında dolgunluk hissi

3- Sık idrara çıkma, idrar yapmada zorluk

4- Kabızlık ya da büyük tuvaletini yaparken baskı hissi

5-Çocuk sahibi olmada zorlanma ve kısırlık

6-Yapılan testlerde kansızlık saptanması

Nasıl teşhis edilir?

Genellikle şikayeti olan hastalarda genital muayene ya da ultrason yapılarak miyom olduğu anlaşılabilir.

Ayrıca;

1-HSG

2-Tomografi

3-MR

4-Histeroskopi

5-Laparoskopi

ile de miyom tespit edilebilir.

Miyom çeşitleri nelerdir?

Miyomlar bulundukları yerlere göre sınıflandırılırlar.

  • Rahim duvarı miyomları (intramural),  

  • Rahim içi miyomları (submüköz) 

  • Rahim dışında yerleşen miyomlar (subseröz) olarak üçe ayrılır

Miyomlarda bozulma

Miyomlar normalde kas dokusundan oluşsalarda daha sonra kanlanma, kalsiyum çökmesi, yağlanma sonrası yapıları bozulabilir bu duruma miyom dejenerasyonu denir.

Dejenerasyon Tipleri:

  • Kırmızı Dejenerasyon

  • Yağlı Dejenerasyon

  • Kalsifik Dejenerasyon

  • Hyalen Dejenerasyon

  • Kistik Dejenerasyon

  • Nekrotik Dejenerasyon 

  • Enfeksiyöz Dejenerasyon 

Neden miyomlar oluşur?

Miyomların neden bazı insanlarda olup diğerlerinde olmadığının sebebi genetik yatkınlıktır.

Ailesinde miyom olanlarda miyom olma olasılığı artmaktadır.

Aşırı hayvansal beslenenlerde ve alkol tüketenlerde ve siyah ırkta daha sık görülmektedir.

Risk faktörleri nelerdir?

  1. Siyah ırkta daha sık görülür

  2. Doğum yapan kişilerde daha az sıklıkta görülürken hiç doğum yapmayanlarda daha çok görülür.

  3. Miyomlar özellikle yoğun kırmızı et ve alkol tüketenlerde daha sıklıkla görülürken 

  4. A ve D vitamini açısından zengin beslenenlerde miyom görülme olasılığı azalmaktadır.

  5. Ailesinde miyom olanlarda, miyom görülme olasılığı daha çok olabilmektedir. Annesinde ya da teyzesinde miyom olanlarda miyom görülme ihtimali artmaktadır.

Riski azaltmak ve olmaması için neler yapmak gerekir ? Yani miyom gelişimi önlenebilir mi?

  • Yoğun kırmızı et ve alkol tüketmekten kaçınılmalı

  • A ve D vitamini tüketilmeli

  • Ailesinde miyom olanlar özellikle jinekolojik kontrollerine dikkat etmelidir

  • Yıllık rutin kontrollerin yanı sıra belirtiler görülmesi halinde muayene olunmalıdır.

  • Gereksiz hormon ilaçlarının kullanımından kaçınılmalıdır.

Ağrısı nereye vurur?

Miyomlar bulundukları yerde ağrı oluşturabilecekleri gibi yansıyan ağrı da oluşturulabilmektedir. Özellikle kasıkta dolgunluk hissi, adet sırasında ağrı idrar kesesine ve makata vuran ağrı bazen bele vuran ağrı görülebilmektedir.

Miyom nasıl tedavi edilir?

Herhangi bir şekilde risk oluşturmayan, semptom vermeyen, belirti ve bulguya rastlanmayan miyomlar tedavi gerektirmemektedir, bu miyomların yılda bir kere kadın doğum muayenesi ile gözden geçirilmesi yeterlidir.

Miyomlar eğer hastalık belirtisi oluşturuyorsa, hızlı büyüyor ise tedavi edilebilirler.

Tedavide kullanılan yöntemler çeşitlidir.

  • İlaçla Miyom Tedavisi: Bu yöntem ile ilaç kullanılarak menopoz benzeri bir durum oluşturulup miyomun bir miktar küçülmesi sağlanabilir. Ancak bu yöntem uzun süreli tedavi için uygun değildir, ameliyat öncesi bir miktar küçülme istenen miyomlarda ilaç ile miyom tedavisi yapılabilir.
  • Ameliyatsız Miyom Tedavisi: Miyomun yoğun kanama ve ağrı yaptığı durumlarda bazı hormon ilaçları kullanılarak miyomun oluşturduğu semptomlar giderilmeye çalışılır aynı zamanda hormon salgılayan rahim içine yerleştirilen spiraller ile de miyom tedavisi yapılmaktadır.
  • Miyom Küçültme: Kadınlık hormonlarının salgılanmasını baskılayarak etki eden bazı ilaçlar ile miyom küçültme yapılabilir. Bu yöntem genellikle ameliyat öncesi dönemde tercih edilmektedir.

Hormon tedavisi nasıldır ?

Miyoma bağlı kanama, bası ve ağrı şikayetleri miyomu büyüten hormonlar baskılanarak tedavi edilebilir. Bu yöntemde progesteron hormonunu baskılayan progesteron receptor bloklayıcı ilaçlar ya da geçici olarak ilaçla menopoz yapıcı gonadotropin analogları kullanılmaktadır.

Bu yöntem ile ilaç kullanılarak menopoz benzeri bir durum oluşturulup miyomun bir miktar küçülmesi sağlanabilir. Ancak bu yöntem uzun süreli tedavi için uygun değildir, ameliyat öncesi bir miktar küçülme istenen miyomlarda ilaç ile miyom tedavisi yapılabilir.

Levonorgestrel Salgılayan İntrauterin Araç (Hormonlu Spiral)

İlaçlı-hormonlu spiral denen rahim içine yerleştirilen araçlar vasıtasıyla miyoma bağlı kanama durumu ortadan kaldırılabilir.

Uygun hastalarda 5 yıl süreliğine sadece rahim içinde hormon salgılayarak rahim damarlarını sıkılaştıran ve miyoma bağlı kanama tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Sadece vajinal uygulanabildiği için bakirelerde uygulanamaz.

Hangi durumlarda ameliyat gereklidir?

Miyomlar herhangi bir şikayete sebep olmuyorsa ve küçükse tedavi edilmeyip sadece rutin olarak kontrol edilirler. Şikayet oluşturan miyomlar ilaçla tedavi edilirler. İlaç tedavisine yanıt vermeyen ve aşağıdaki durumlara sebep olan miyomlar ameliyat edilirler.

  1. Aşırı kanama yapan 

  2. Hızlı büyüme gösteren

  3. Ağrı oluşturan

  4. Gebeliğe engel olan

  5. İdrar şikayeti yaratan

  6. Barsak şikayeti yaratan

  7. Rahimi çok büyüten

Ameliyat yöntemleri

  1. Miyomektomi: Miyomun rahimde ya da çevre dokularda bulunduğu yerden çıkarılıp vücuttan uzaklaştırılmasına miyomektomi denir.

  2. Kapalı Miyom Ameliyatı: Kapalı miyom ameliyatına laparoskopik miyom ameliyatı denir.

Kapalı miyom ameliyatında göbek deliğinden girilerek laparoskopik aletler vasıtasıyla miyomlar rahimden çıkarılır ve karın içine yerleştirilen bir kese vasıtasıyla vücut dışına alınır

  1. Açık Miyom Ameliyatı: Genellikle 4-5 santimetrelik sezaryen ameliyatına benzer kesi yapılarak karın boşluğu açılıp miyomlar rahimde bulunduğu yerden çıkarılarak ameliyat edilir.

  2. Laparoskopik Miyomektomi: Göbek deliğinden girilerek kamera vasıtasıyla rahimde bulunan miyomların ince aletler kullanılarak vücut dışına çıkarılmasına laparoskopik miyomektomi denir

  3. Histeroskopik Miyomektomi: Rahim iç boşluğunda endometriyum zarının üzerinde yerleşen miyomların çıkarıldığı vajinal yoldan yapılan bir ameliyat türüdür.

  4. Sezeryan Sırasında Miyom Ameliyatı: Sezeryan operasyonu ile doğum yapılacaksa bu ameliyat sırasında miyomların alınmasına sezeryan sırasında miyomektomi denir.

  5. Vajinal Miyom Ameliyatı: Rahim boşluğunda ya da bu boşluktan karın içine ulaşarak miyomların çıkartılmasıdır.

Hangi yöntem daha iyi?

Hangi miyom ameliyat yönteminin daha iyi ve uygun olduğunu hastanın yapılan muayenesi ve cerrahın hangi yöntemi daha başarılı yapacağı belirler.

Genellikle aşırı büyük ve çok fazla sayıda olmayan miyomlar genellikle kapalı yöntemle ameliyat edilirken eğer operasyon süresi çok uzayacaksa ve miyoma ulaşmak ve çıkarmak zor olacaksa açık yöntemler tercih edilebilir.

Minimal invaziv yöntem nedir ?

Miyomun mümkün olan en az kesi ve en hızlı şekilde, hastaya en az ağrı ve en az hastanede kalış süresi sunan yöntem minimal invaziv yöntem olarak adlandırılır.

Minimal invaziv yöntem her zaman kapalı yöntem anlamına gelmez hasta için en uygun yöntem anlamına gelir.

Çok Fazla sayıda, çok kanamalı geçeceği düşünülen ve uzun süreceğini bilerek hastaya kapalı yöntemle ameliyat önerilmesi bu açıdan uygun değildir ve açık yöntem tercih edilmelidir.

Miyom ameliyatı ne kadar sürede iyileşir?

Miyom ameliyatı yapıldıktan sonra genellikle ilk gün ya da 2. gün taburculuk işlemi yapılır ve 1 haftalık istirahat dinlenme ve ilaç tedavisi ile beraber iyileşme gerçekleşir. Miyom ameliyatı yapılan bölgedeki cilt dikişleri 7 günde iyileşir.

Alt karın bölgesinde bir miktar ağrı özellikle ilk günlerde varken 5. günde ameliyata bağlı ağrı yok denecek kadar azdır.

Miyom ameliyatı sonrası 2. günden itibaren ev içinde hareketli olmak önerilir aynı zamanda 4 günden itibaren dış ortamda yürüyüş yapmalarında bir sakınca olmaz.

Miyom ameliyatı yapılan kesi bölgesi su geçirmez bantlarla kapatılırsa her gün duş yapılmasında bir sakınca yoktur

Miyom ameliyatından sonra iyileşme sürecinde ilk 3-4 gün ağrı kesici kullanılması faydalıdır aynı zamanda gerekli görülen durumlarda antibiyotik de tedaviye eklenebilir.

Ameliyat bölgesine göre değişmekle birlikte özellikle 2 hafta cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir .

Spor yapmaya başlamak için kesi şekline göre doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Bütün operasyonlar gibi miyom operasyonundan sonra da özellikle 3 hafta sigara ve alkolden uzak durmanız gerekmektedir.

Miyom ameliyatı nasıl yapılır?

Miyom ameliyatına karar verildikten sonra anestezi için tetkikleriniz yapılır ve gerekecekse kan hazırlanıp kan bankasında bulundurulur.

Ameliyata engel bir durum yoksa genel veya belden yapılan spinal-epidural anestezi ile kapalı ya da açık yöntemler kullanılarak ameliyat yapılır. Ameliyat süresi miyom durumuna göre belirlenir ve muayene sonrasında belli olur.

Ameliyat kesisi kapalı işlemlerde göbek deliğinde, açık operasyonlarda karnın alt bölgesinde genellikle sezeryan kesisi şeklinde olabilir.

Miyom tedavi edilmezse ne olur?

Şikayet oluşturan miyomlar tedavi edilmez ise kansızlık, gebe kalmada güçlük, karın ağrısı, idrar yapmada zorluk, kabızlık, aşırı vajinal kanama gibi problemlere yol açar.

Miyomların alınması önerildiğinde müdahale edilmezse miyomlar daha da büyüyerek daha yoğun şikayetlere sebep olabilmektedir.

Miyom ameliyatı riskleri nelerdir?

  1. Ameliyat sırasında kan kaybı

  2. Ameliyat sonrası enfeksiyon

  3. Toplar damarlarda pıhtılaşma

  4. Rahim alınması riski

  5. Karın içinde yapışıklık

  6. Rahim içinde yapışıklık

  7. Anesteziye bağlı akciğer patolojileri

  8. Anesteziye bağlı diğer riskler

Laparoskopik Myomektomi ( kapalı ameliyat tekniği ) nedir ?

Kapalı miyom ameliyatına laparoskopik miyom ameliyatı denir.

Kapalı miyom ameliyatında göbek deliğinden girilerek laparoskopik aletler vasıtasıyla miyomlar rahimden çıkarılır ve karın içine yerleştirilen bir kese vasıtasıyla vücut dışına alınır

Göbek deliğinden girilerek kamera vasıtasıyla rahimde bulunan miyomların ince aletler kullanılarak vücut dışına çıkarılmasına laparoskopik miyomektomi denir.

Histeroskopik Myomektomi nedir ?

Rahim iç boşluğunda endometrium zarının üzerinde yerleşen miyomların çıkarıldığı vajinal yoldan yapılan bir ameliyat türüdür. Histeroskopi denilen kamera ile rahim boşluğuna vajinadan girilir ve özel kesici uçlarla rahim içindeki miyom traşlanarak dışarı alınır.

Kapalı miyom ameliyat tekniği nedir, avantajları , dezavantajları nedir ?

Kapalı miyom ameliyatı özel kameralarla küçük deliklerden (0,5-1 cm) özel aletlerle miyomun çıkarılmasıdır. Laparoskopik-Robotik-Histeroskopik yöntemlerle yapılabilir.

Avantajları:

  • Az miktarda kesi 

  • Daha az ağrı

  • Çabuk taburcu olma

  • Daha az kanama

Dezavantajları

  • Karın içine miyom yayılması

  • Pahalı olması

  • Çok sayıda ve zor ulaşılan miyomlarda uygun olmaması

  • Cerrahi deneyim gerektirmesi

Açık ameliyat tekniği nedir, avantajları , dezavantajları nedir ?

Açık miyom ameliyatı genel ya da bölgesel anestezi ile yapılabilen karın bölgesinin alt kısmına 4-10 cm kesiler ile gerçekleştirilen işlemlerdir. 

Avantajları:

  • Standart ve sık kullanılabilen aletlerle gerçekleştirilir

  • Büyük boyutlu ve çok sayıda miyomların çıkarılması kolay olmaktadır.

  • Ameliyat sırasında miyomların gözle görülemeyenlerinin elle bulunabilmesi ve müdahale edilmesi kapalı yönteme göre daha başarılıdır.

  • Miyom parçalanmadan tek parça halde çıkarılabilir.

Dezavantajları:

  • Daha büyük kesiler ile yapılır

  • Daha çok ağrı olur

  • Kozmetik açıdan daha kötü sonuçları vardır

  • Hastane taburculuk süresi daha uzundur

Bitkisel yada evde kallanılan yöntemlerle ameliyatsız tedavi mümkün mü?

Miyomların tedavisinde bitkisel ve evde yapılabilecek bir tedavi bulunmamaktadır. Bu tür tedavileri önerenlere riayet edilmemelidir. Bu tedavilerin yan etkileri olduğunda hayatınızı riske atmış olacağınızı unutmamalısınız.

Uterin Arter Embolizasyonu nedir ?

Uterin arter embolizasyonu şikayet veren miyomların kasık atardamarından rahim atardamarına ve miyomu besleyen bölgesine damar içinden ilerletilen kateterler ile ulaşılarak ilgili damarın ilaçla tıkanmasına denir.

  • İleri yaşlarda

  • Gebelik istemeyen kadınlara uygulanabilir

  • Enfeksiyon şüphesinde uygulanamaz

Miyom ile kanser arasında ilişki var mı?

Miyomlar kansere dönüşmez. Ancak miyom görüntüsü ile çok birbirine benzeyen bir kanser türü vardır, bu hastalığa Leiomyosarkom denilmektedir leiomyosarkomlar ultrasonda ya da diğer tanı araçlarında miyomu taklit edebilirler.

Özellikle ileri yaşta miyom görüntüsünde kitlenin hızlı büyümesi halinde leiomyosarkom denilen kanserden şüphelenilmelidir.

Genç kadınlarda bu kanser türünün görülme olasılığı binde birden daha azdır. Miyom kanserleşmez.

Miyom ile kısırlık arasında ilişki varmı ?

Miyomlar rahim içinde gebeliğin yerleşeceği bölgeyi işgal ederek gebelik oluşmasını bozabilirler aynı zamanda yumurtanın spermle birleşmesini engelleyerek tüpleri ya da rahim ağzını tutarak gebelik oluşmasını negatif yönde etkileyebilir.

Bunun dışında toplam boyutu 5 santimetreyi geçmiş miyomların çıkarılmasının gebe kalma üzerinde olumlu etki yapabileceği gösterilmiştir .

Miyomlar rahim içinde çok büyük bir yeri kaplıyor ise döllenen yumurta rahim içinde tutunacak bir yer bulamayacağı için ya da tutunsa da beslenmesi için gereken kan akımını yeterli olarak alamayacağı için gebe kalamamaya ya da gebe kalınırsa da düşük yapmaya sebep olabilir.

Miyomlar aynı zamanda rahimin tüple birleştiği bölgede yerleşerek spermin ve yumurtanın buluşmasını bozabilmekte ve kısırlığa yol açmaktadır.

Ameliyat fiyatları nasıl belirlenir ?

Miyom ameliyatları açık yada kapalı olarak yapılabilmektedir. Kapalı yöntem teknolojik ekipman ve bu konuda uzmanlaşmış cerrahlar vasıtasıyla yapılabildiği için açık yönteme göre daha pahalı olabilmektedir. Miyom ameliyatları ile bilgi almak için bize 05464848640 whatsapp numarasından ulaşabilirsiniz.

Doktorum nasıl seçmeliyim ?

Miyom ameliyatı için doktor seçerken en önemli kriter doktorun deneyimi olmaktadır.

Hem açık hem de kapalı yöntem konusunda deneyimli ve son teknikleri kullanan bir doktor seçmeniz gerekmektedir. Op. Dr. Sertan Aksu bu güne kadar sayısız miyom operasyonu gerçekleştirmiştir operasyon ekibi bunu için özel olarak eğitim almış ve hem açık hem kapalı operasyonlarda oldukça başarılıdır.

Genel anestezi ile mi ameliyat yapılıyor ?

Miyom ameliyatı genel ya da bölgesel anestezi ile yapılabilir. Hastanın isteği ve tıbbi durumuna göre genel veya spinal anestezi tercih edilebilir.

Ameliyat kızlık zarıma zarar verir mi?

Miyom ameliyatı kızlık zarına vermeden yapılabilmektedir.  Bekarlara ve hiç evlenmemiş kişilere de rahatlıkla ameliyat yapılabilmektedir. Karından yapılan ameliyatlarda ya da laparoskopik ameliyatlarda kızlık zarıyla hiç bağlantı olmaz. Histeroskopik olarak yapılan miyom ameliyatlarında ofis histeroskopi denilen aletler kullanılarak kızlık zarına zarar vermeden işlem gerçekleştirilir.

Ameliyat olmam doğum yapmama yada gebeliğe engel olur mu?

Miyom ameliyatı olduktan sonra doğum yapmanıza engel durum oluşmaz. Bazı büyük ve rahim duvarına yerleşen miyomlar çıkarıldıktan sonra doğumu sezeryan şeklinde yapmak daha uygun olmaktadır.

Büyük miyomun çıkarılıp dikildiği yer zayıflayabileceği için doğumda yırtılmasın diye doğum sezeryanla yapılmalıdır.

Miyomun çıkarılması gebeliğe engel olmaz bilakis gebeliği zorlaştırıyorsa çıkarılması gebe kalmayı kolaylaştırır.

Ameliyat için en uygun yaş ve zaman ne zamandır ?

Miyom ameliyatı yapılması için yaş aralığı ve zaman ayrımı yoktur. Şikayet oluşturan miyomlar her zaman ameliyat edilebilir. İleri yaşta ve menopoz sonrası büyüyen miyomu olanlarda ameliyat rahim alınması şeklinde olmaktadır.

Rahmin alınması ( Histerektomi ) hangi durumlarda olur ?

Miyom nedeniyle rahim alınması çok gerekmedikçe tercih edilmeyen bir durumdur ancak bazı durumlar vardır ki miyomla beraber rahim alınmasını gerektirebilir.

  • Yaygın olarak rahim dokusu kalmayacak tarzda rahimi kaplayan miyom olgularında

  • Kanser şüphesi olan olgularda

  • Menopozda büyüyen miyom olgularında                                                                                                                                                     Rahim alınması işlemi yapılması gerekebilir.

Miyom komşu organları olumsuz etkiler mi ?

Miyomlar bulundukları yerlerde bası yaparak ve kan akımını bozarak komşu organlara zarar verebilirler.

Barsak üzerine veya idrar kesesine damarlara doğru büyürlerse ilgili organda fonksiyon bozukluğu yapabilmektedir. 

  • İdrar sorunları

  • Bağırsak sorunları

  • Kabızlık

  • Gaz şikayetleri yapabilirler.

İlaçla tedavi mümkün mü ?

ilaç kullanılarak menopoz benzeri bir durum oluşturulup miyomun bir miktar küçülmesi sağlanabilir. Ancak bu yöntem uzun süreli tedavi için uygun değildir, ameliyat öncesi bir miktar küçülme istenen miyomlarda ilaç ile miyom tedavisi yapılabilir.

Miyomlarda geçici olarak hormon ilaçları ya da ilaçlı rahim içi spiral kullanılarak kanama tedavisi yapmak mümkündür ancak geçici tedavi sağlar. 

Uterus nedir ?

Uterus, dilimizde rahim ya da döl yatağı olarak adlandırılan karın içinde yerleşmiş kadın iç genital organına verilen addır. Uterus korpus ve serviks bölümlerinden oluşmaktadır. Kalın bir kas tabakasından oluşmaktadır bu tabakaya myometrium denir.

Tüpler, yumurtalıklar ve rahim ağzıyla bağlantılıdır.

Uterusun içi gebelik yerleşmesi için endometrium denen zarla kaplı bir boşluk şeklindedir. 

Kendiliğinden düzelme miyomlarda mümkün mü ?

Miyomlar kendiliğinden kaybolmaz. beslenmesi bozulan miyomlar bir miktar küçülse de tedavisiz kaybolması mümkün değildir.

Şikayet vermeyen miyomlar menopozda beslenmesi bozulduğunda oldukça küçülmektedir.

Ameliyatla miyom çıkarıldıktan sonra tekrarlama riski olur mu?

Ameliyat edildikten sonra miyom tekrarlamaz. Ancak operasyonla rahimden 10 taneden fazla miyomun çıkarıldığı hastalarda gözle görülmeyen 1 cm nin altında yeni oluşmaya başlamış miyomlar olabileceği öngörülmektedir.  Küçük miyomlar ilerleyen yıllarda büyüyerek tekrar şikayet verebilirler. 

Miyomun tekrarladığı durumlar:

  • Çok sayıda miyomu olanlarda (10 dan fazla)

  • Ailesinde miyom görülenlerde

  • Atipik miyom varlığında 

Submuköz miyomlar nedir?

Rahim dokusu içinde endometriumda yerleşen miyomlara submüköz miyom denir.

Döl yatağına baskı yaptıkları için yoğun kanama yapar ve kısırlığa sebep olabilirler.

Submüköz miyomlar histeroskopi yöntemiyle tedavi edilirler.

İntramural miyomlar nedir ?

Rahimi oluşturan kaslı tabaka içinde yerleşen miyomlara intramural yani rahim duvarı içindeki miyomlar denir. İntramural miyomlar rahimi çok büyütür ve ağrılı-kanamalı olabilir.

Subseröz miyomlar nedir ?

Rahim yani uterus kaslı dokusunun dış yüzeyindeki miyomlara subseröz miyomlar denir. Şikayet oluşturma olasılıkları daha azdır. Bazı subseröz miyomlar saplı şekilde rahimle bağlantılıdır bunlara saplı subseröz miyom denir.

Sezeryanla doğum sırasında miyomların çıkarılması tavsiye edilir mi?

Sezeryan sırasında rahim için tehlike oluşturmayacak ise ve yoğun kanamaya sebep olmayacaksa miyomlar çıkartılır. 

Sezeryan operasyonu ile doğum yapılacaksa bu ameliyat sırasında miyomların alınmasına sezeryan sırasında miyomektomi denir. 

Bazı durumlarda sezeryan sırasında miyom ameliyatı tercih edilmemelidir:

  • Operasyon süresini çok uzatacaksa

  • Kan verme gereksinimi oluşturacak ölçüde kanamaya sebep olacaksa

  • Uterusun toparlayamadığı gevşek olduğu durumlar varsa, miyomların alınması daha sonraki bir operasyona bırakılmalıdır.

Miyom ameliyatı sonrası ne zaman gebe kalınabilir?

Miyom ameliyatı sonrası gebe kalmak için genellikle 3 ay iyileşme süreci beklenmelidir.

  • Histeroskopik miyom ameliyatlarından sonra yapışıklık kontrolü için hamilelik planı yapmadan HSG çekilmelidir.

  • Açık veya kapalı miyom ameliyatı sonrası iyileşme süreci en az 3 ay olmaktadır.

Ameliyat gerektirmeyen miyomlar izlenmeye devam etmeli mi ?

Ameliyat ya da tedavi gerektirmeyen miyomlar 6 ay-1 yıl aralarla takip edilmelidir. Özellikle ileri yaşlardaki miyomlarda ani büyüme şekil değiştirme kanlanma gibi haller yakın izlenmelidir.

Miyom ameliyatı sonrası sosyal hayata dönüş

Miyom ameliyatı yapıldıktan sonra genellikle ilk gün ya da 2. gün taburculuk işlemi yapılır ve 1 haftalık istirahat dinlenme ve ilaç tedavisi ile beraber iyileşme gerçekleşir. Miyom ameliyatı yapılan bölgedeki cilt dikişleri 7 günde iyileşir.

Alt karın bölgesinde bir miktar ağrı özellikle ilk günlerde varken 5. günde ameliyata bağlı ağrı yok denecek kadar azdır.

Miyom ameliyatı sonrası 2. günden itibaren ev içinde hareketli olmak önerilir aynı zamanda 4 günden itibaren dış ortamda yürüyüş yapmalarında bir sakınca olmaz.

Miyom ameliyatı yapılan kesi bölgesi su geçirmez bantlarla kapatılırsa her gün duş yapılmasında bir sakınca yoktur

Miyom ameliyatından sonra iyileşme sürecinde ilk 3-4 gün ağrı kesici kullanılması faydalıdır aynı zamanda gerekli görülen durumlarda antibiyotik de tedaviye eklenebilir.

Ameliyat bölgesine göre değişmekle birlikte özellikle 2 hafta cinsel ilişkiden uzak durulması önerilir .

Spor yapmaya başlamak için kesi şekline göre doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Bütün operasyonlar gibi miyom operasyonundan sonra da özellikle 3 hafta sigara ve alkolden uzak durmanız gerekmektedir.

Referanslar: