Yumurta Dondurma

Günümüzde çocuk sahibi olma planını ilerleyen yıllara bırakmayı tercih eden, ailesinde yumurta erken yaşlanması, yumurta rezerv azlığı ve erken menopoz gibi risk faktörleri bulunan ya da rutin yıllık muayenelerinde beklenmeyen bir şekilde azalmış yumurtalık rezervi saptanan kadınların tedavisinde devrim niteliğinde kabul edilen bir diğer yöntem de yumurta dondurması işlemidir.

Yumurta dondurulması kadınların ileriki yaşlarında da gebelik sahibi olabilmelerine olanak tanımak ile beraber herhangi bir sebeple yumurtalıklarından cerrahi operasyon geçirmesi gereken ya da kanser gibi sebeplerle kemoterapi radyoterapi alması gereken kadınlar da bu işlemlerden önce üreme fonksiyonlarının korunması için yumurta dondurabilmektedir.

Yumurta nedir ? Ne işe yarar ?

Yumurta, kadın genital sistemindeki yumurtalık denilen organlarda bulunan üreme hücresidir. Yumurta hücresi kadının genetik kodunu bebeğe aktaran kromozom kodlarıyla donatılmıştır.

Yumurta hücreleri kadında henüz anne karnında bir bebekken oluşur ve menopoza kadar yumurtalık organında bulunur. Menopozla beraber yumurta hücreleri de tükenir.

Latince ovaryum denen yumurtalıklar kadında 2 adet rahmin sağ ve solunda yer alırlar. Yumurta hücreleri ise ovum üzerindeki korteks denilen bölgede folikül denilen kesecikler içinde yer almaktadır, yumurta hücrelerine ovum ya da oosit denmektedir.

Yumurtanın anatomisi

Yumurtalık organı karın boşluğunda idrar kesesi ile kalın bağırsak arasında rahmin her iki yanında sağda ve solda bulunmaktadır. Her yumurtalıkta korteks dokusunun üzerindeki folikül denen keseciklerin içinde yumurta hücreleri bulunur. Yumurta hücresi kumulus ooforus denen hücre topluluğunun içinde granuloza hücreleri ve korona radiata denen oluşum ile çevrelenmiş ve zona pellusida denen dış katman ile sarılmış şekildedir.

Normalde adet ortası dönemde 17-20 mm kadar büyüyen folikül çatlayarak yumurta ve çevresindeki hücre topluluğu tüplere doğru döllenmek için atılır.

Yumurta dondurma nedir ?

Yumurta dondurma kadın genital sisteminde yumurtalıklar içinde bulunan yumurta hücrelerinin ilaç tedavisi ile geliştirilip olgunlaştırılarak yumurta toplama (OPU)  işlemi vasıtasıyla alınarak mikroskop altında özellikli aşamalardan geçirilip sıvı azot tankları içinde dondurularak daha sonra kullanılmak üzere bekletilmesidir.

Yumurta hangi durumlarda dondurulur ?

Yumurta dondurma işlemi tüp bebek yöntemine benzer bir şekilde adetin belirli bir döneminde muayene ve ultrasonografi yapıldıktan sonra yumurta uyarıcı ilaçlar verilerek olgunlaşan oositlerin OPU işlemi ile laboratuvarda depolanması ve sıvı azot içinde saklanarak daha sonra kullanılması şeklinde olmaktadır.

Yumurta dondurma işlemi tüp bebek işlemine aşamaları itibari ile çok benzemekle birlikte yumurta dondurmada sperm kullanımı gerekmemekte embriyo oluşturmadan sadece yumurtalar saklanmaktadır.

Yumurta dondurma işleminde amaç kadının güncel üreme kapasitesini korumak ve bunu daha sonraki yıllara aktarmaktır. Üreme kapasitesi ve yumurtalık rezervi aniden ya da zaman geçtikçe azalabilen bir durum olduğu için bu durumun önceden bir tüp bebek uzmanı tarafından saptanması ve yıllık değerlendirme çok önemlidir.

Yumurta dondurma yapılan durumlar:

  • Ailede erken menopoz durumu

  • Yumurta rezerv azlığı

  • Radyoterapi ve Kemoterapi sonucu Yumurtalıkların etkilenme olasılığı durumları

  • Yumurtalık cerrahisi sonucu yumurta rezerv azlığı oluşması bekleniyorsa

  • AMH düşüklüğü

  • İleri yaşta çocuk planı yapılması

Yumurta dondurma (oosit freezing) teknikleri

Yumurta dondurma için hastanın genel veya lokal anestezi işlemi ile ağrısı kesilir bundan sonra ultrason ve iğne ile bölge hazırlanarak karından ya da vajinadan giriş yapılarak yumurtalıklardan yumurtalar toplanır. işlem sırasında alınan örnek hemen laboratuvarda mikroskopla incelenerek yumurtalar özel sıvılar ile yıkanarak dondurmaya hazırlanır.

Günümüzde artık hızlı dondurma solüsyonları ve teknikleri kullanılmaktadır. Yeni yöntemle dondurma ve çözmeye bağlı kayıp ihtimali azalmıştır.

Yumurta dondurma teknikleri:

  • Yumurtalar toplanıp hücrelerden arındırıldıktan 1- 6 saat sonra dondurulabilir

  • Önce denüdasyon işlemi yapılır.

  • Kryotec denilen yumurtaları taşıyacak özel cihazlar kullanılır

  • Yıkama-Dengeleme-Dondurma solüsyonları hazırlanır

  • Hidroksipropil selüloz, Etilen Glikol ve Dimetil sülfoksit (DMSO), Trehaloz gibi farklı solüsyonlarda 8 basamaklı kompleks işlemler yapılarak laboratuvarda dondurulan yumurtalar sıvı azot tanklarına nakil edilirler.

  • Her hasta için özel barkod ve şifreleme yapılarak kayıt altına alınır

Düşük yumurta rezervim olup olmadığını nasıl anlarım?

Düşük yumurta rezervinde durum eğer düşük yumurtalık rezervinin nihai sonucu olan menopoza çok yaklaşmadıysa bir kadının bunu günlük hayattaki döngüsüne veya şikayetlerine bakarak anlaması çok olası değildir.

Yine de ileri şekilde yumurtalık rezerv azlığında görülen belirtiler anlamlı olabilir:

  • Kısa aralıklarla adet olmak (2 adet arasındaki sürenin kısalması)

  • Düzensiz vajinal kanamaların olması

  • Kasık ağrısı

  • Sıkıntı ve tahammülsüzlük

  • Vajinal kuruluk

  • Cinsel istekte değişiklikler

  • Cilt kuruluğu

  • Ciltte sivilcelenme

Düşük over rezervi probleminin olup olmadığını anlamanın en basit yolu Tüp bebek ve üreme sağlığı ile ilgilenen bir hekime muayene olmanızdır.

Muayene sırasında yumurtalık durumunuz ve yumurta rezerviniz kontrol edilerek en sağlıklı bilgiyi alabilirsiniz. Ayrıca yine muayene sonrası yapılacak AMH testiniz sayesinde de yumurta rezerviniz konusunda detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Süreç nasıl işler

Çocuk sahibi olma planlarınızı ilerleyen yıllara bıraktıysanız ve yumurta dondurmaya karar verdiyseniz tüp bebek ve yumurta dondurma konusunda uzman olan bir hekime başvurarak muayene olup ve gereken testleri yaptırarak süreci başlatabilirsiniz.

Yapılan muayene sonrası testler çıktığında sizin için işlemin ne zaman yapılacağına karar verilir ve ilaçlarınız reçete edilerek tedavi başlanır. Tedavi genellikle adetin ilk 3 günü içinde başlamaktadır. Süreç yaklaşık 10-12 gün sürmektedir. Yumurtalık rezervine ve yaşa göre toplanacak yumurta sayısına karar verilir.

  1. Yumurta Uyarıcı Tedavi: Adet 3. günü başlar 9-10 gün sürer

  2. Yumurta Toplama: Çatlatma iğnesi sonrası 32-36. saatte yapılır

  3. Yumurta Dondurma: Yumurta toplandıktan sonra 1-6 saat içinde tamamlanır

  4. Yumurta Çözme: Karar verilen süre sonra çözme ve embriyo oluşturma için dondurulmuş yumurta çözülmesi işlemi

Yumurtanın dondurulması öncesi işleme hazırlık

Yumurta dondurma işlemini yapmadan önce genel sağlık durumu ve kadın sağlığı açısından detaylı bir inceleme ve testler yapılmalıdır.

  • Rutin kan sayımı,

  • Açlık-tokluk kan şekeri

  • Hemoglobin A1C düzeyi,

  • Karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri,

  • D vitamini-B12 vitamin düzeyi,

  • Tiroid sorunları

  • Bulaşıcı hastalıklarla ilgili testleriniz gözden geçirilir.

Ayrıca yıllık smear ve meme muayenesi yapılması da önerilmektedir.

Yapılan testlerde tedaviye başlamanıza için engel bir durum yok ise antioksidan gibi gerekli vitamin tedavileriniz de tedavi öncesi başlanır.

Yumurta dondurma nasıl yapılır?

Yumurtalar toplandıktan sonra dondurma işlemi için kriyoprotektan denilen solüsyonlarda bekletilerek dondurma işleminden zarar görmemeleri için yıkama-dengeleme-dondurma basamakları uygulanır. Daha sonra Cryotec denilen dondurma kaşıklarına yapıştırılarak sıvı azot içine daldırılır. Dondurma-vitrifikasyon işlemi için kapalı ve açık sistemler kullanılabilir. Özellikle bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için ayrı azot tankları ve kapalı vitrifikasyon sistemleri kullanılır. Yumurta dondurma işleminde oosit hasarı oranı son derece azdır.

Yumurta toplama

Yumurta toplanması genel veya lokal anestezi ile vajinal yoldan ya da karın cildinden ultrason yardımıyla iğne ile yumurtalığa ulaşılıp yumurtalık üzerindeki keseciklerden yumurta hücrelerinin toplanması işlemidir. Yumurta toplanması toplanacak yumurta sayısına bağlı olarak yaklaşık 10-15 dakika sürer. Anestezi altında olan bu işlemde hasta ağrı ve acı duymaz. Lokal olarak uyuşturularak da opu işlemi yapılabilir ancak çok konforlu olmadığı için genellikle önerilmemektedir.

Ameliyathane kıyafetleri giymiş bir şekilde ameliyathaneye geçilir. Burada doktor hemşire embriyolog ve anestezi uzmanı bulunur. Anestezi öncesinde kimlik bilgileriniz doğrulanır, ilaçlarınızın doğru zamanda ve doğru şekilde yapıldığı tekrar kontrol edilir, hastalıklarınız, alerjinizin olup olmadığı ve tahlilleriniz kontrol edildikten sonra anestezi işlemi ile derin bir uyku sağlanır.

Jinekolojik muayene pozisyonunda ya da bekaret durumunda karın bölgesinden opu işlemi yapılmadan önce üzeriniz steril örtülerle örtülür, cilt temizliği ve ultrasonla yumurtalıkların kontrolü yapılır. Daha sonra yumurta toplama iğnesi ile yumurta keseciklerine girilerek yumurtalar aspire edilir ve laboratuvara gönderilir, işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer işlem bittikten sonra anesteziden uyanma sağlanır.

Yumurta Toplamı İşlem sonrası

Yumurta toplama işleminden yaklaşık olarak 30-60 dk sonra odada dinlenmenin ardından kullanacağınız ilaçlar reçete edilerek size anlatılır ve taburcu edilirsiniz. Yumurta toplanan gün evde dinlenerek geçirmeniz işe gitmemeniz önerilir. Yumurta toplanan gün hafif veya sıvı gıdalarla beslenmeniz tercih edilmelidir. Kaç yumurtanın toplanarak dondurulduğu ile ilgili bilgi embriyolog tarafından size ayrıca verilecektir.

Düşük yumurta rezervi ne demektir ? Neden olur ?

Yumurtalıklarda bulunan antral foliküllerin sayısının (AFC) ve AMH düzeyinin düşük olmasına düşük yumurtalık rezervi denir. Düşük yumurtalık rezervinde genellikle adet döneminin başında yumurtalık üzerinde bulunması gereken antral folikül sayısı 5’ten az ve AMH düzeyi 2 ng/ml den düşüktür.

Anne karnındaki kız fetusta kromozomların kodladığı genetik yapıdan kaynaklı olarak yumurtalık dokusu oluşur. Yumurtalıklar 2 adet olmak üzere karnın içinde kasık bölgesinde rahim organının her 2 yanında yer alırlar. Anne karnındaki bir fetusta yumurtalıklarda toplam yumurta hücre sayısı maksimum seviyedeyken bu oran doğum ve yaşamın başlamasıyla azalmaktadır.

Genetik olan kodlanan yumurta sayısı yani rezervi her kişi de farklı olmakta ve menopoza kadar azalıp menopozla birlikte tükenmektedir.

Anne karnında başlayan bu azalma dönemi sadece genetik yapıdan kaynaklı ise bunu geriye döndürmek maalesef şu an için mümkün görünmemektedir.

Düşük yumurtalık rezervi kişinin yaşına ve o yaşın normal değerlerine göre olması gereken rezervinin beklenenden az olmasıdır.

Örneğin üreme çağının ortalarında (28-32 yaş) ile üreme çağının sonlarına yaklaşan bir kadının yumurta rezervi aynı olması beklenmez ve o yaşın normalleri içinde değerlendirilmelidir.

Ancak ister ileri yaş olsun ister orta yaş olsun eğer yumurta azalması için bir risk faktörünüz veya yaşam şekli değişikliğiniz varsa yumurta dondurma konusunda bilgi almanız gerekmektedir.

  • Genetik olarak düşük yumurtalık rezervine sahip olanlar

  • Sigara içenler

  • Ailede erken menopoz öyküsü ve yumurta rezerv düşüklüğü olanlar

  • Kanser tedavisi görenler

  • Yumurtalık ameliyatı geçirenlerde düşük rezerv problemi olabilir.

Kimler yumurta ( oosit ) dondurabilir ?

  • Yumurta rezerv azlığı olan kadınlar

  • Ailesinde erken menopoz öyküsü olanlar

  • İleri yaşlarda gebelik planlayan kadınlar

  • Yumurtalık operasyonu öncesinde rezerv azalma ihtimali varsa

  • Kanser tedavisi öncesinde

  • Radyoterapi-Kemoterapi uygulanmadan önce

Yumurta dondurma için en uygun yaş aralığı nedir?

Yumurta dondurma için yumurta sayıları iyice tükenmeden karar verilmelidir.

İşlem sırasında alınan yumurta sayısı ve düşük yaş ile ilerideki gebelik için şans artar.

Yumurta azlığı için risk faktörü varsa ideali mümkün olan en erken yaşta yumurta dondurmak şeklindedir. 35 yaş altı yumurta dondurma için uygundur.

Yumurta Dondurma Güvenilir Bir Yöntem midir?

Yumurta dondurma güvenilir bir yöntemdir. Yumurta dondurma işlemi hastanede kalmayı gerektirmeyen ayaktan yapılan bir cerrahi prosedürdür. Her cerrahi işlemde olduğu gibi yumurta dondurma işleminde de riskler olmasına rağmen bu riskler çok düşük orandadır.

Yumurta Dondurma Riskleri

Genel olarak son derece düşük riskli bir prosedür olsa da bir takım riskler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yumurta Uyarıcı İlaçlara Bağlı Gelişebilen Riskler: Kullanılan ilaçlara bağlı yan etki görülebilme ihtimal %1 den azdır. En korkulan yan etki yumurtalık aşırı uyarılma sendromu OHSS ihtimaldir. Ancak bunun gelişebilme olasılığı % 0.5 ten az olmaktadır.

  • Yumurta Toplama İşlemine Ait Riskler: Bu işlem iyimerkezlerde ve tecrübeli uzmanlar tarafından yapıldığında risk oluşma ihtimali çok düşüktür ancak görülme ihtimali olan riskler arasında şunlar vardır:

    • Yumurtalık bölgesinde kanama

    • Karın İçinde enfeksiyon

    • İdrar kesesinde veya barsak zedelenmesi

Dondurma İşlemi Yumurtalara Zarar Verir mi?

Yumurta hücreleri tek hücreden oluşmakta ve bu yüzden embriyo dondurma ve çözme sürecine göre işleme bağlı problem görülme ihtimali bir miktar daha fazladır. Yumurta dondurma işlemi ve sonrasında kullanılmak için çözme prosedürü %95 olasılıkla yumurta hücrelerine zarar vermez ancak nadiren de olsa düşük kalitedeki yumurtalar dondurma çözme işlemi sırasında zarar görebilmektedir.

Çözdürme İşlemi Nasıl Yapılır?

Dondurulan yumurtalar yıllar boyunca saklanabilir ve işlem yapılacağı zaman yani sperm ile  dölleme işlemi yapılacağında çözülmesi gerekmektedir. Çözme işleminde özel solüsyonlar ve basamaklar halinde işlemler halinde dondurma işleminin tersine prosedürler uygulanmaktadır. Çözme yapıldıktan sonra sperm mikroenjeksiyon yöntemi ile yumurtanın  sitoplazma denilen bölgesine enjekte edilir ve döllenme takip edilir.

Çözdürme işleminde canlılık oranı değişir mi?

Çözdürme işleminden sonra yumurtalıklardaki canlılık oranı değişmez.Yumurtanın alındığı yaştaki canlılık ve döllenme oranı ne ise ileri yaşta da aynı şekilde kalır.

Yumurta Dondurma İşlemi İle Doğan Bebekler Sağlıklı Olur Mu?

Şu ana kadar gösterilmiş bir yan etkisi yoktur, yumurta dondurma ve çözme sonrası oluşan gebeliklerden doğan çocuklarda gösterilmiş bir anormal durum saptanmamıştır.

Yumurta dondurma işlemi ile elde edilen gebelikler dünyada binlerce sayıdadır ve yapılan çalışmalarda bu çocuklarda yumurta dondurmaya bağlı yan etki ve olumsuz sonuç görülmemiştir.

Dondurulan Yumurtalar Ne Kadar Süre Bozulmaz?

Yumurta dondurma prosedürü ile 20 yıldan daha fazla süre yumurta saklamak mümkündür. Şu anki deneyimlerimiz bu süreyi işaret etse de belki daha uzun süre bekletmek uygun olabilecektir.

Yumurta Dondurma İşlemi Başarısını Etkileyen Faktörler Nelerdir?

  • AMH ne kadar yüksekse

  • Toplanan yumurta sayısı arttıkça

  • Ne kadar erken yaşta dondurulduysa

  • M2 Yumurta sayısı ne kadar fazlaysa

  • Çözme işleminde kayıp ne kadar az ise başarı o ölçüde artar

Yumurta Dondurmak İçin En Doğru Zaman Veya Mevsim  Ne Zaman ?

Yumurta dondurma işlemi için tıbbi ya da bilimsel olarak gösterilmiş bir zaman ve mevsim ayrımı yoktur, zaman açısından söylenecek tek şey yumurtalık rezervi azlığı saptandığı zaman ne kadar erken yapılırsa o kadar başarı şansı arttığıdır.

İşlemi hangi branş doktoru yapar ?

Yumurta dondurma işlemini tüp bebek ve üreme tıbbi ile uğraşan kadın hastalıkları ve tüp bebek uzmanları yapar. Tüp bebek ve yumurta dondurma işlemlerini yapan uzmanlar tıp fakültesi sonrası kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığının ardından üremeye yardımcı teknikleri uygulamak için eğitim alıp bu konu hakkında eğitimlerini gösteren belgeyi almaya hak kazanırlar.

Yumurta Dondurma Ücreti

Yumurta dondurma ücretleri Türkiye’deki çeşitli kliniklere göre değişmektedir. Dondurma ücretlerinde maliyeti belirleyen kalemler:

  • Muayene ücreti,

  • Yumurta toplama-dondurma ücreti

  • Kullanılacak ilaç maliyeti

  • Yıllık yumurta saklama kirası

Yumurta dondurma ücretleri ile tüp bebek uygulaması ücretleri benzer olsa da Mikroenjeksiyon yapılmadığı için bir miktar daha düşük olabilir

2021 yılı için yumurta dondurma ücretleri ortalama 7 bin-9 bin TL arasında değişmektedir.

Bekarlarda Yumurta Dondurma Yapılabilir Mi?

Yumurta dondurma işlemleri yapılan hastaların çoğunluğu oluşturan hastalar evlilik için ileride plan yapan bekar kadınlardır.

Evli olan kadınlarda yumurta dondurma yerine ileride gebelik düşünülüyorsa embriyo dondurma önerilmektedir.

Bekaret açısından çekinceleri olan hastalarda ise yumurta dondurma işlemi için 2 seçenek bulunmaktadır.

  • İşlem için kızlık zarına da işlem uygulandığına ait rapor verilebilir.

  • Vajina yerine karından iğne ile yumurtalar toplanabilir.

Yumurta Dondurma İşleminde Bekaret Kaybetme Riski Var Mı?

Yumurta dondurma işlemi karından ve vajinadan yapılabilmektedir. Karından toplama işlemi daha zor ve idrar kesesi, barsak yaralanma ihtimali daha yüksektir.

Vajinadan yapıldığında kızlık zarı bozulabileceği için hastaya  işleme bağlı riskler anlatılmalıdır. Kızlık zarının esnek olmayıp işlem sırasında uygun olmadığı hastalarda kızlık zarının kesilmesine ait ameliyat raporu hastaya verilebilir.

Yumurta Dondurma Başarı Oranı Nedir?

Yumurta dondurma işlemi günümüzde çok başarılı bir şekilde yapılmaktadır. İşlem sonrası daha sonra bebek sahibi olmak için gerekli yumurtalar başarıyla dondurulup uzun süre saklanabilmektedir.

Yumurtalar istenildiği zaman sperm ile birleştirilerek embriyo oluşturulup anne rahmine verilebilir.

Çözme işleminde yumurta hasar oranı çok düşüktür.

Başarıyı etkileyen faktörler

  • AMH seviyesi arttıkça

  • Toplanan yumurta sayısı arttıkça

  • Ne kadar erken yaşta dondurulduysa

  • M2 Yumurta sayısı ne kadar fazlaysa

  • Çözme işleminde kayıp ne kadar az ise başarı o ölçüde artar

Erken Menopoz Nedir ?

Bir kadının, menstrüel döngü de denen adet dönemlerinin tamamen ortadan kalkmasına menopoz yani adetlerin durması denmektedir.

Genetik ve ırksal özelliklere göre değişmekle birlikte menopoz yaşı ortalama 45-49 arasındadır.

40 yaşından önce adetlerin geri dönüşsüz olarak kesilmesine erken menopoz denmektedir.

Erken menopoz üreme fonksiyonlarının bitmesi ve üreme hormonlarının etkisinin azalması nedeniyle vücutta özellikle kemik, iskelet, kalp, cilt ve ruhsal sistemde olumsuzluklarla berber seyreder ve uygun şekilde tedavi edilmelidir.

Tedavide kullanılan ilaçlar kanser yapar mı?

Yumurta dondurma tedavisinde kullanılan ilaçların kısa veya uzun dönemde yan etkileri arasında kanser yapıcı etkiye rastlanılmamıştır.

Yumurta uyarıcı ilaçlar veya tedavinin herhangi bir aşamasında kullanılan tüm ilaçlar kanser yapıcı etkiden uzaktır ve bu tür bir etki gösterilememiştir.

Yumurta dondurma için AMH değeri kaç olmalı?

Yumurta dondurma için devlet tarafından belirlenen AMH değeri 1.1 ng/dl ve altındaki değerlerdir.

Yumurta dondurmak için AMH değerinin bu değerden daha büyük ve annesinde erken menopoz öyküsü olan kadınlarda AMH değerinin 1.1 ng/dl nin altına düşmesi beklenilmez hemen işlem için rapor düzenlenip işlem başlatılır.

Yumurta dondurma işleminde yaş ne kadar düşük, AMH seviyesi ne kadar yüksekse başarı şansı o kadar artar.

Yumurta Dondurma Ve Embriyo Dondurma Aynı Mı?

Yumurta dondurma işlemi ile embriyo dondurma işlemi teknik olarak benzese de aynı işlem değildir. Embriyo sperm ile döllenmiş yumurta hücresi olduğu ve hücre sayısı daha fazla olduğu için embriyo dondurma ve çözme, yumurta dondurma ve çözmeye göre daha güvenlidir.

Oosit Dondurma İle Yumurta Dondurma Aynı Mıdır?

Oosit tıbbi olarak yumurta hücresinin demektir. Dolayısıyla yumurta ve oosit dondurma aynı şeydir birbirinden farkı yoktur.

Ağrım Olacak Mı?

Yumurta dondurma işleminden sonraki ilk 1-2 saat kasık bölgesinde ve vajinada ağrı olması normaldir bu dönemde damardan ya da kalçadan yapılan ağrı kesiciler ile ağrınız geçirilir. Daha sonraki günde ağrı ya tamamen ortadan kalkmış ya da çok az düzeyde olabilir.

Genel Anestezi Mi Yapılıyor?

Yumurta dondurma işleminde yumurta sayısı eğer çok fazla ise genel anestezi tercih edilmelidir ancak işlem sırasında toplanacak yumurta sayısı 1-2 adet ise bölgesel uyuşturma yani lokal anestezi ile de işlem yapılabilir.

Bu İşlem En Çok Kimlere Önerilir?

Yumurta dondurma işlemi en çok ileride gebelik planlayan ya da evlilik planlarını ilerleyen yaşlara bırakan kadınlar için uygundur. Ayrıca annesinde erken menopoz olan ya da herhangi bir sebeple yumurtalık rezervinin düşeceği hastalık riski olan kadınlarda yumurta dondurma işlemi yapılması uygundur.

Rutin jinekolojik muayene sırasında yumurta rezervi azlığı riski saptanan kadınlara da yumurta dondurma işlemi önerilmektedir.