Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların adetleri düzensiz olduğunda ya da beklenmedik bir planları ortaya çıktığında hemen adet olmak istemelerine yaygın şekilde rastlanmaktadır. “Hemen adet olmak için ne yapılmalı?” sorusuna verilebilecek bazı yanıtlar bulunmaktadır.

Ancak bu yanıtların her kadında yol açtığı etkilerin veya etkilerin ne zaman ortaya çıkacağının kesin olarak bilinemeyeceğinin unutulmaması önemlidir. Bu nedenle, bu yazımızda adet söktürücü etkisi olan yöntemlere genel bir açıdan yaklaşacağız.

Hemen Adet Olmak İçin İlaç Kullanılabilir

Hemen adet olmak için ilaç kullanımı, uzmanların onayı ile gerçekleştirilmelidir. Adet döngüsünü uzman onayı olmadan sıklıkla değiştirmeye çalışmak hormon dengesizliğine yol açabilir ve düzenli olarak adet gören kadınların adet düzensizliği yaşamalarına başlamaları söz konusu olabilir. Hemen adet olmak için kullanılabilecek ilaçları temel olarak iki ana grupta ele alabiliriz.

Adet Söktürücü İlaçlar

Adet söktürücü ilaçlar acil bir ihtiyacın ortaya çıkması halinde kullanılması önerilen ve içeriklerinde progesteron hormonu bulunduran medikal nitelikte tablet veya iğnelerdir. Adet söktürücü ilaçların 4-5 gün kullanılmasının ardından adet kanamalarının 2-3 gün içerisinde başlaması beklenir.

Ancak ilaçların işe yaraması için gereken temel bir kriter vardır. Normal şartlar altında adet kanamalarının gelebilmesi için rahim duvarının belli bir kalınlığa erişmiş olması gerekir. Rahim duvarı adet için ideal kalınlığa ulaşmadığında adet söktürücü ilaçların etkisi kısa sürede gözlemlenemeyebilir.

Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları, adet döngüsünü kontrol altına almak için en güvenilir yöntemlerden biridir. Hem östrojen hem de progesteron içeren doğum kontrol hapları 21 gün boyunca düzenli olarak kullanılır ve takip eden süreç zarfında adet kanamaları başlar. Adet kanaması erken gelsin isteyen kadınların doğum kontrol haplarını kullanmayı kesmeleri mümkündür. Ancak bu dönemde hapların koruyuculuğunun azalacağının unutulmaması gerekir.[1]

Hemen Adet Olmak İçin Egzersiz Yapılabilir

Egzersiz yapmak kasları gevşetir ve adet kanamalarının daha hızlı gelmesine katkıda bulunabilir. Her ne kadar egzersiz yaparak hemen adet görmek mümkün olmasa da egzersizlerin süreç hızlandırıcı bir etkisi olduğunun da göz ardı edilmesi zordur. Fakat egzersizlerin süresini ve temposunu çok yükseltmemek gerekir. Nitekim adet düzensizliğinin ardında yüksek tempolu yoğun egzersizlerin olabileceği de bilinmektedir.

Adetin gelmesini kolaylaştırmak amacıyla yürüyüş, hafif tempolu koşu, yoga ve pilates gibi gevşetici etkisi olan egzersizler gerçekleştirilebilir. Egzersizlerin ardından sıcak bir duş da sürece katkı sunabilir.

Hemen Adet Olmak İçin Doğal Çözümlere Başvurulabilir

Birçok kişi adet sürecini erkene almak için doğal çözümlere başvuruyor. Bazı besinlerin ve takviyelerin adet söktürücü özelliğe sahip olduğu biliniyor. Özellikle maydanoz kürleri sundukları çoklu faydalarda adet sürecini öne almak isteyen kadınların ilk başvurduğu çözümler arasında yer alıyor.

Ödemin atılmasına yardımcı olan ve aynı zamanda adet söktürücü bitkiler arasında bulunan maydanoza ek olarak zencefil, çörek otu ve soğan ile hazırlanan kürlerin de etkili olduğu yönünde görüşler mevcut. Adet sürecini öne almak için tercih edilen bazı bitki çaylarının da bulunduğunu belirtebiliriz. Adaçayı, kekik çayı ve papatya çayı günlük tüketim için önerilebilir.

Gelenekselden modern tıbbi yöntemlere kadar birçok farklı metot denenerek adet dönemini erkene almaya çalışmak mümkün olabilir. Bu yöntemlerden bazıları zararlı olabilirken bazılarının zararlı hale gelmesi için başvurulma sıklığı belirleyici olabilir. Bu nedenle yöntem seçiminde bilinçli ve gerçekçi bir yaklaşımın benimsenmesi gerekir.

Egzersizlerin de doğal çözümlerin de hemen adet olma beklentisini hızlı bir şekilde yerine getirmekten ziyade kolaylaştırıcı bir etki yaratacağının unutulmaması önemlidir. Hemen adet olmak için en etkili yöntemler ilaç kullanımlarıdır. Ancak ilaç kullanımlarının da uzman kontrolünde yapılması gerekir. Az önce de ifade ettiğimiz gibi adetin sık ve bilinçsiz bir şekilde öne alınmaya çalışılması zaman içerisinde hormon dengesini bozabilir ve adet düzensizliği yaratabilir.

Kaynak :

  • Https://www.medicalnewstoday.com/articles/324830#inducing-a-period
Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago
  • Genel

Ovulasyon Nedir? Nasıl Hesaplanır? (Yumurtlama Dönemi)

Ovulasyon dönemleri özellikle hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alan bir konudur. Çünkü cinsel ilişki…

3 sene ago