Categories: Genel

Ovulasyon Nedir? Nasıl Hesaplanır? (Yumurtlama Dönemi)

Ovulasyon dönemleri özellikle hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alan bir konudur. Çünkü cinsel ilişki takviminin yumurtlama dönemi dikkate alınarak belirlenmesi durumunda gebelik elde etme olasılığı da daha yüksek olur. Ovulasyon; kadınlarda menstürasyon esnasında yumurtalıklardan yumurtanın salındığı zamandır. Serbest kalan yumurta belirli bir olgunluğa eriştiğinde çatlar ve bu dönemde sperm hücresi ile buluşması durumunda da döllenme meydana gelebilir. Böylelikle sağlıklı bir gebeliğin ilk adımı da gerçekleşmiş olur. Ancak elbette her korunmasız cinsel ilişki ya da her döllenme mutlaka sağlıklı bir hamileliğin oluşacağı anlamına gelmez.

Yumurtlama Zamanı Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama dönemi hesaplama işlemi çok karışık gibi görünse de aslında basit bir hesaplama ile ovulasyon zamanı belirlenebilir. Bunun için öncelikle adet periyotlarının belirlenmesi gerekiyor. Kadınlarda adet periyotları değişkenlik gösterebilir. Çoğunlukla 28 günde 1 olduğunu belirtebiliriz. Şayet 28 günde bir adet dönemi yaşanıyorsa ovulasyon zamanı adetin ilk gününden başlamak kaydıyla 14. gündür. Şayet 30 günde 1 adet dönemi yaşanıyorsa bu durumda yumurtlama zamanı 16. gündür. 26 günde 1 adet olanlar için ovulasyon zamanının adetin ilk gününü takiben 12. gün olduğunu söyleyebiliriz.

Bu hesaplama işlemini yapabilmek için öncelikle adet günlerini not etmeniz gerekiyor. Bu sayede kaç günde bir adet olduğunuzu belirleyebilirsiniz. Periyotlar belirlendikten sonra beklenen adet döneminin ilk gününü belirlemeniz de son derece kolay olacak. Yumurtlama zamanı için beklenen adet döneminin ilk gününden 14 gün geriye gidin. Çıkan tarih yumurtlamanın meydana geleceği zamandır. Şayet cinsel ilişkiyi yumurtlama gününü kapsayan 3 gün içerisinde belirlerseniz hamile kalma olasılığınız da daha yüksek olacaktır.

Bu konuda önemli bir detayın altını çizelim. Sperm yani erkek üreme hücreleri, rahimde koşulların uygun olması durumunda 3 güne kadar uzayabilen bir süre boyunca aktif kalabiliyor. Dolayısıyla korunmasız cinsel ilişkinin yaşanmasının ardından 3 gün boyunca gebelik şansı devam eder. Döllenmenin mutlaka ovulasyon gününde ya da cinsel ilişkinin gerçekleştiği günde meydana gelmesi söz konusu olmaz. Hamilelik planlayanların yine de yumurtalama zamanını hesaplamasında fayda olacaktır.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago