Categories: Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon türüdür. Bu enfeksiyona yol açan bakteri türü aslında sağlıklı ve yetişkin olan kadınlarda % 25 oranında mevcut olur. Kısaca GBS olarak adlandırılan Grup B streptokok bakterisi kadınlarda çoğu zaman klinik bir bulguya yol açmaz. Ancak yapılan testin pozitif çıktığı kadınlar bakteri ile kolonize olmuş demektir. Streptokok enfeksiyonunun cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olmadığını da belirtelim.

Anne adayları için endişe verici bir boyut kazanmasının nedeni bu enfeksiyonun doğum sırasında anneden bebeğe geçebiliyor olmasıdır. Ancak her bebekte enfeksiyon gelişmediğinin altını çizmek gerekiyor. Yapılan araştırmalar her 2000 normal doğumdan sadece birinde anneden bebeğe enfeksiyonun geçtiğini ortaya koyuyor. Bununla birlikte enfeksiyonun bebeğe geçmesi durumunda sadece çok nadir durumlarda ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Enfeksiyonun geçtiği her bebekte sorun olmayabilir.

GBS (Grup B Streptokok) Tanısı Nasıl Konur?

Anne adayları için hamileliğin 35 ile 37 haftası arasında tarama testi yapılıyor. Bu test anne adayları için acı veren ya da zorlu bir işlem değildir. Sadece vajen ile rektum bölgesinden ince bir kültür çubuğu kullanılarak örnek alınır. Ardından test uygulanır ve test sonucu da laboratuvardaki yoğunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte 1 ila 2 gün içerisinde sonuçlanır.

Bu konuda önemli bir unsurun altını çizmek gerekiyor. GBS testi pozitif çıkan kadınlar taşıyıcı olabiliyor. Bu nedenle anne adaylarının doktoru tarafından reçete edilen antibiyotik ilaç kullanması gerekir. Tedavinin doğum sırasında yapılması çok daha faydalı olacaktır.

GBS Bulaşan Bebekte Nasıl Bulgular Oluşur?

Enfeksiyonun bebeğe bulaşması durumunda ortaya çıkan bulgular ‘erken dönem’ ve ‘geç dönem’ olmak üzere 2 farklı grupta değerlendirilir. Erken dönem bulguları doğumdan birkaç saat sonra ortaya çıkmaya başlar. Bağırsak, solunum, kap ve kan basıncı sorunları görülür. Aynı zamanda bebekte menenjit ve zatürre problemleri de oraya çıkabilir. Geç dönemde ortaya çıkan bulgular ise doğumdan birkaç hafta ya da birkaç ay sonra görülebilir. En sık görülen bulgu menenjittir. Aynı zamanda böbrek sorunları da görülebilir.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago
  • Genel

Ovulasyon Nedir? Nasıl Hesaplanır? (Yumurtlama Dönemi)

Ovulasyon dönemleri özellikle hamile kalmak isteyen kadınların gündeminde yer alan bir konudur. Çünkü cinsel ilişki…

3 sene ago