Categories: Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisinde En Çok Merak Edilenler

Tüp Bebek Tedavisinde En Çok Merak Edilen Soru ve Cevaplar

Evlenen çiftlerin heyecanla beklediği bir konu da bir an önce bebek sahibi olmaktır. Günümüzde çeşitli sebeplerden dolayı normal yollardan evlat sahibi olamayan birçok çiftin denediği bir yöntemdir. Son yıllarda ilerleyen tıp teknolojisi ve uzmanlaşmış doktorlar sayesinde ise tüp bebek tedavisinde oldukça olumlu sonuçlar alınmaktadır. Tüp bebek tedavisi, ilk günden son güne kadar birçok ince ve hassas detay içermektedir. Tüm süreç boyunca dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu nedenle tüp bebek tedavisi hakkında en çok merak edilen konularla ilgili soruları ve cevapları, sizler için araştırdık ve derledik. İyi okumalar dileriz.

Tüp bebek tedavisi hangi temel aşamalardan oluşur?

Tüp bebek tedavisi öncelikle çift ile yapılan ön görüşme ile başlar. Eşlerin her birinin sağlık öyküleri dinlenir. Eşlere jinekolojik ve ürolojik fiziki muayene yapılarak tedavi uygulamalarına karar verilir. Tüp bebek tedavi uygulamasına kadının yaşı, geçirdiği ameliyatlar, hormon seviyesi ve yumurta rezervi gibi durumlar etkili olmaktadır. Daha sonra adet döneminin 2. ya da 3. günü ön kontrolleri yapıldıktan sonra anne adayına uygulanan ilaç tedavisi ile tüp bebek tedavisine başlanır. Yumurtalar uygun büyüklüğe ulaşana kadar belirli aralıklarla ilaç tedavisine devam edilir.

17 mm’ ye ulaşan en az 3 yumurta olduğunda ilaç tedavisi sona erer. Daha sonra yumurta çatlatma tedavisi için birkaç enjeksiyon işlemi yapılır. Yumurta çatlatma iğnesinin ardından 36 saat geçtikten sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Adet dönemini de içine alan bu dönem yaklaşık olarak 10 – 12 gün kadar sürmektedir. Sonraki basamak olarak yumurtaların toplanması işlemi vardır. Anestezi alınarak uygulanan bu işlem yaklaşık olarak 15 dakika sürmektedir. Hasta iki saat müşahede altında tutulur ve taburcu edilir. Mikro enjeksiyon uygulamasında ise sperm örneği yumurtanın içine enjekte edilir. Bu işlem mikroskop altında ve büyük bir titizlikle yapılır.

17 saat sonra döllenmenin gerçekleşip gerçekleşmediği kontrol edilir. Laboratuvar ortamında oluşturulan embriyolar doğal ortamı olan anne rahmine yerleştirilir. Embriyo transfer işlemi anestezi altında ağrısız olarak gerçekleştirilmektedir. Tüp bebek tedavisinde son işlem ise transfer edilen embriyoların tutunmasını dışarıdan desteklemek adına yapılan ilaç takviyesini kapsamaktadır. Bu sürecin ardından geçen 12 gün sonunda anne adayından alınan kan örneğinde gebe olup olmadığı görülebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi anne adayına ve bebeğe herhangi bir zarar verir mi?

Günümüzde tüp bebek tedavisi yapılan merkezlerin ve uzman doktorun seçimi doğru bir şekilde yapıldığı sürece bu yöntemin anne adayına ve bebeğine hiçbir olumsuzluğu yoktur.

tüp bebek tedavisi soruları

Tüp bebek tedavisinde yatak istirahati ne kadar süre olmalıdır?

Toplumda oluşan bir kanı olan ve yanlış bilinen doğrular arasında yer alan bir mesele de tüp bebek tedavisi gören anne adayının yataktan çıkmaması gerektiği düşüncesidir. Önceki yıllarda transfer sonrası 24 saat dinlenme önerilmekteyken günümüz ilerleyen tıp teknolojisi sayesinde transfer sonrası en fazla 1 saatlik dinlenme yereli olmaktadır. Hatta anne adayları doktorları aksi bir şey söylemediği sürece transfer sonrası aynı gün içinde direkt taburcu edilmektedirler.

Tüp bebek tedavisinde yaş kriteri önemli midir?

Tüp bebek tedavisinin başarılı bir şekilde sonuçlanmasını sağlayan pek çok faktör bulunmaktadır. Yaş kriteri de bu faktörlerden biridir. Anne adayının yaşı tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasında etkili bir faktördür. En ideal olarak gösterilen yaş 35 iken yaşın 42 ve üstü gibi daha da ilerlediği durumlarda tüp bebek tedavisindeki başarı şansı yüzdesi de gittikçe düşmektedir.

Tüp bebek öncesinde beslenme düzeni önemli midir?

Öncelikle bununla ilgili net bir bilimsel kanıt olmadığını söyleyebiliriz. Ancak başarıya ulaşan tüp bebek tedavisindeki anne ve babayı adaylarında Akdeniz üsulü beslenme alışkanlıklarının yaygın olması tüp bebek tedavisi öncesinde beslenme düzeni faktörünün önemli olduğunu ispatlar niteliktedir. Gebelik planlamasının yapıldığı andan itibaren bitkisel yağlar, taze sebze, balık çeşitleri ve baklagiller yönünden zengin menüler ile beslenmek tüp bebek tedavisinde görülen başarı şansını artırmaktadır.

Ağır yük kaldırmak tüp bebek tedavisini olumsuz etkiler mi?

Toplumda yanlış bilinenler arasında yer alan bir konu da anne adayının hareket etme durumunun düşüklere sebep olabileceği düşüncesidir. Bilinenin aksine ağır yük kaldırmak, hareket etmek, yürümek, seyahat etmek, yükseğe uzanmak gibi aktivitelerin gebeliğe herhangi bir olumsuz katkısı yoktur. Sadece dikkat edilmesi gereken tüp bebek tedavisinde doktorunuzun yönlendirmelerine riayet etmek ve verilen ilaçları uygun dozlarda, aksatmadan almaktır.

Tüp bebek tedavisinde anne adayının kilosu önemli bir kriter midir?

Bununla ilgili bilimsel bir kanıt olmamakla birlikte yapılan tüp bebek tedavisinde başarıya ulaşmada anne adayının kilosunun önemli bir katkı sunduğu ve süreci kolaylaştırdığı görülmüştür. Anne adayının gebe kalmadan önceki kilosu tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasında önemli bir etkendir. İdeal kiloda olan anne adayının tüp bebek tedavi süreci daha kısa sürmekte, düşük yapma riski ise oldukça azalmaktadır. Ayrıca ideal kiloda gebe kalan anne adayında gebelik diyabeti görülme olasılığı da oldukça azalmaktadır.

Tüp bebek tedavisi öncesinde ve sırasında sigarayı bırakmak şart mı?

Yapılan araştırmalar nikotin bağımlılığının erkeklerde sperm sayısını azalttığı, sperm kalitesini düşürdüğü, kadınlarda ise düşük riskini artırdığı bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi sırasında sigara bağımlılığı olan kadınlarda yumurta sayısının azaldığı ve döllenme başarısının olumsuz etkilendiğini de düşünürsek tüp bebek tedavisi gören anne ve baba adayının sigarayı bırakması tedavinin başarısı adına önemli avantajlar sağlayacaktır.

Tüp bebek tedavisi sırasında kafein tüketimi nasıl olmalıdır?

Kafein maddesinin aşırı tüketiminin sperm ve yumurtalıkları olumsuz etkilediği artık herkes tarafından bilinmektedir. Tüp bebek tedavisi sırasında düzenli olarak kafein alan anne adaylarında döllenme şansı azalmakta ve düşük riskini de artırmaktadır. Baba adaylarında ise düzenli kafein tüketiminin spermleri olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi sırasında kafeinin aşırı ve düzenli kullanımından kaçınılmalıdır.

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkiye girmek sakıncalı mıdır?

Genel itibariyle tüp bebek tedavisi çiftler arasındaki cinsel ilişkiyi sınırlayan bir yöntem değildir. Sadece aşılama tedavisi gören çiftlerde yumurtaların toplama işleminin yapıldığı günün ertesi günü cinsel ilişkiden kaçınmaları istenir. Yumurtaların büyümüş olması ve yumurtalıkların genişlemiş olması kist kopmasına ve kan dolaşımını olumsuz etkileyebileceği endişesi ile özellikle yumurta toplama işleminden sonraki gün cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilir.

Tüp bebek tedavisinde dondurulmuş embriyolar ile gebe kalma şansı nedir?

Anne adayının rahmine transfer edilen embriyoların dışında arta kalan embriyolar da bulunmaktadır. Bu embriyolar uygun şartlarda dondurularak saklanabilmektedir. Çiftlere ileride bir gebelik şansı daha tanıdığı için dondurulmuş embriyo transferi çok önemli bir uygulamadır. Çözündükten sonra % 80 oranında canlılığını koruyan bu embriyolar transfer edilerek % 60 olasılıkla gebe kalmayı sağlamaktadır. Hemen hatırlatalım dondurulmuş embriyolar ile oluşan gebeliklerin doğal yollarla oluşan gebeliklerden hiçbir farkı yoktur.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago