Categories: Genel

Bartholin Kisti Nedir?

Toplumda görülme sıklığı % 2 dolaylarında olan bartholin kisti, özellikle üreme dönemindeki kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülüyor. Bu kistin en önemli özelliklerinden biri tekrarlama olasılığının yüksek olmasıdır.  Yapılan araştırmalar tedaviden sonraki 6 aylık süreçte kistin tekrarlama olasılığının % 30 civarında olduğu ortaya koyuyor. Bartholin kistinin oluşum kaynağı ise vajinanın sağ ve sol tarafında yer alan bartholin bezleridir.

Bartholin bezlerinin görevi  cinsel ilişki esnasında vajinada kayganlığı sağlayacak olan salgıyı üretmektir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı olarak salgı bezlerinin başına girişine açılan kanalı tıkanabiliyor.  Bu durumda söz konusu salgının bu kanalda birikmesi durumu gelişiyor. Bu problem bartholin kisti olarak adlandırılıyor. Bu kistte  kimi zaman apse de oluşabilir.

Apse çoğu zaman kadınlar için endişe verici olabiliyor ancak bartholin apsesi ile kanser öncüsü lezyonu birbirine karıştırmamak gerekir. Bununla birlikte sıklıkta merak edilen bir diğer unsur bartholin kistinin patlayıp patlamayacağı oluyor. Hem ülkemizde hem de dünya genelinde kistin patlaması gibi bir durum henüz kayıtlara geçmedi. Kistin ya da apsenin patlayabilmesi için bu bölgeye çok ciddi bir darbe alınması gerekir. Bunun dışında patlaması gibi bir riskin bulunmadığını belirtebiliriz.

Bartholin Kisti Belirtileri Neler?

Bartholin kisti her durumda belirti veren bir sağlık problemi değildir. Özellikle kanalın tıkanmaya başladığı ilk zamanlarda herhangi bir belirti ortaya çıkmayabilir. İlerleyen dönemlerde en yaygın şekilde yaşanan belirtileri ise şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Vajina iç dudaklarında tek taraflı ya da iki taraflı şişlik olması
  • Yürümekte güçlük çekme
  • Vajinal bölgede daimi bir ağrı olması
  • Yüksek vücut ateşi
  • Halsizlik
  • Cinsel ilişki sırasında ya a sonrasında ağrı olması

Bartholin Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu rahatsızlığın tedavisinde iki farklı yaklaşım ortaya çıkıyor. Bunlardan ilki antibiyotik kullanımını içeren ilaç tedavisidir. Bir diğer tedavi yöntemi de cerrahi müdahaledir. Hangi tedavi yönteminin tercih edileceğine hastanın şikayetleri ve aynı zamanda kistin durumu dikkate alınarak karar verilir. Kimi zaman önce ilca tedavisi denenebilir ve sonrasında gerekli olursa ameliyat planlaması yapılabilir.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago