Categories: Genel

Bebek Cinsiyeti Ne Zaman Belli Olur?

Hamilelik ortalama 40 hafta süren zorlu bir süreçtir. Bu dönemde merak edilen birçok konu bulunur. Bunlar arasında ise en önemlisi bebeğin cinsiyetidir. Her aile, bebeğinin cinsiyetini bir an önce öğrenmek ister. Doğmamış bebeğin cinsiyetini öğrenmek için pek çok farklı sebep bulunabilir. Bazı ebeveynler uygun bir ad seçmeye erken başlamak için bazıları ise erken hazırlık yapabilmek için cinsiyeti öğrenmek isterler.

Tüp Bebekte Cinsiyet Ne Zaman Belli Olur?

Tüp bebekle hamile kalmak normal yollar ile hamile kalmaktan çok farklı değildir. Yalnızca tüp bebeğin oluşması yani embriyo aşamasında bebek laboratuvar ortamında geliştirilir ve anne rahmine tekrar enjekte edilir. Dolayısıyla normal hamilelikte 16. hafta bebeğin cinsiyeti için kesin cevap verebiliyorsa, tüp bebek ile hamile kalan annelerde de aynı süreç yaşanır.

Bebeğin Cinsiyeti Ne Zaman Oluşur?

Cinsiyet, erkek ve kadındaki üreme hücrelerinin döllenmesinden sonra belli olur. Anneden gelen X kromozomu ile babadan gelen X veya Y kromozomu, 23. kromozom çiftinde eşleşmeye başlar. Kromozom çiftinin XX olması bebeğin kız, XY olması ise bebeğin erkek olacağına işaret eder. Yani bebeğin cinsiyeti ilk belirli olan özellikleri arasında yer alır.

Bebeğin Cinsiyeti Kaçıncı Haftada Belli Olur?

Bebeğin cinsiyeti gebe kalma anında belirlenir. Fakat bu cinsiyetin ne olduğun öğrenebilmek için bir süre beklemek zorunda kalırsınız. Bebeğinizin cinsel organları altı haftalık erken bir süreçte ortaya çıkmaya başlar. Ancak 11. Haftanın sonuna kadar farklı gözükmez. Bu aşamada kız ve erkek bebeklerin genital organları birbirine benzer.

Eğer erkek bebekse 12. haftadan itibaren penisi, kız ise klitoris ve labia majorası gelişmeye başlamıştır. Gelişim aşamasında genital organların jinekolojik taramalarda görülmesi mümkün değildir. Bu sebeple, hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde yapılan tahminlerde yanılma payını göz önünde bulundurmak gerekir.

Bebeklerin cinsiyetini öğrenmek için en erken dönem 16 ile 18. haftalar arasındadır. Bu haftalar arasında kız ve bebeklerin dış cinsel organları farklı görünümde olsa da başarılı tahminlerde bulunmak için bebeğin duruşu da önem taşır. Bebek, genital organlarını gizleyecek pozisyondaysa görmek için birkaç hafta daha beklenmesi gerekir.

Bebek Cinsiyeti Hangi Yöntemlerle Öğrenilir?

Rahimdeki fetüsün cinsiyetini belirlemek için ultrason tercih edilir. Ultrason işlemiyle, ses dalgalarının iletilmesi mümkün hale gelir. Annenin karnına bir miktar özel jel sürülür ve işlem başlatılır. Ses dalgalarının amacı vücuttaki doku ve kemiklerden transdüsere sıçrama ve fetüs görüntülerini siyah beyaz oluşturmaktır.

Üç boyutlu ultrason bir diğer yöntemdir. Bu ultrasonlar ile 11 – 14. haftalarda yapılan cinsiyet tahminlerinde %90 oranında doğruluk payı olduğu ortaya çıkmıştır. Üç boyutlu ultrason, bebeğin cinsiyetini erken tanımlama için önemlidir.

Koryon villus örneklemesi (CVS) cinsiyet tanımlamak için bir diğer önemli testtir. Bu test ağırlıklı olarak kromozomal veya genetik defekti geliştirme riski yüksek gebelikleri test etme amacıyla tercih edilir. Gebeliğin 10 – 12. haftalarında yapılabilir. İşlem, kromozomları incelemek ve bebeğin cinsiyetini belirlemek için plasenta dokusunun ufak bir bölümünü çıkararak yapılır.

Amniyosentez, bebekteki doğum kusurlarını tespit etmek için yapılır. Ayrıca genetik bozukluklarla ilgili risk olduğu zamanlarda da amniyosentez yöntemi tercih edilir. Bu yöntem gebeliğin 18. İle 20. haftaları arasında kullanılır.

PGD olarak adlandırılan preimplantasyon genetik testi ise pozitif gebelik testinden önce bebeğin cinsiyetini söyleyebilmek için kullanılır. Temelde cinsiyet seçimine dayalı yöntem olduğu için sağlık uzmanları tarafından desteklenmez.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago