Categories: Genel

Adet Dönemine Yakın Hamile Kalınır mı? Adet Döneminde Hamile Kalınır mı?

Adet döneminde hamile kalınır mı sorusunun net bir yanıtı verilemiyor. Hamileliğin gerçekleşebilmesi için yumurtanın oluşması ve istenen büyüklüğe gelmesi gerekiyor. Kadınların vücudunun yumurta üretimini yaptığı dönemler aynı değildir. Bu sebeple, adetli olmanızı, hamile kalmanızı kesinlikle önleyeceğini düşünmemelisiniz. Adet döneminde korunmasız ilişkiye girildiği zaman hamile kalma riski bulunuyor. Bu riski göz önünde bulundurmanı istenmeyen gebeliklerin oluşmasını engelleyebilmenizi sağlıyor.

Adet döngüsünün genellikle 4. gününde yumurta oluşumu meydana gelmeye başlıyor. Bu durumla birlikte vajinadan rahme ilerleyen spermler rahim içinde 3 gün boyunca canlı durabiliyor. Bu 3 gün içerisinde rahim içindeki belirli bir yol almış ve yumurtalara ulaşmış spermler oluşabiliyor.

Adet döneminden 2 ile 3 gün öncesinden başlamak kaydıyla ortalama 1 hafta ile 10 gün boyunca korunmasız ilişki yaşanması durumunda gebelik ihtimali son derece yüksek oluyor. Çok sayıda kadın adet döneminde hamile kalınmayacağını düşündüğü için korunmuyor ve bu dönemde gebelik gerçekleşebiliyor.

Rahim içi, her ay kendini yeniliyor ve gebelik için uygun olan ortam hazır hale geliyor. Gebelik gerçekleşmediği zaman adet döneminde meydana gelen kanama ile yumurtalar vücuttan dışarıya atılıyor ve yeni ayda yeniden yumurtalar oluşmaya başlıyor. Bu sebeple, adetliyken kadınların dikkatli olması ve bu riskleri göz önünde bulundurması gerekiyor. Rahim içine 3 gün önce giren sperm, 3 gün sonra cinsel ilişki yaşanmasa bile yumurtanın döllenmesine sebep olabiliyor. Bu süre adet dönemine denk gelebiliyor.

Adet Döneminde Hangi Şartlarda Hamile Kalınır?

Kadınların adet döneminde hamile kalınır mı endişesi son derece yerli bir endişe oluyor. Bu süreçte hamilelik için vücutta uygun koşullar oluşmuş olabiliyor. Her kadının parmak izi kendine özel yapısı oluyor. Salgılanan hormon seviyesi, yumurtanın oluşma zamanı ve büyüme hızı gibi birçok faktörün bir arada değerlendirilmesini gerektiriyor. Bu sebeple, adet sürecinde hamile kalınır mı sorusuna gebelik riski bulunur şeklinde yanıt verilse bile riskin boyutu her kadına göre değişiyor.

Bu dönemde hamile kalınması için ilk olarak yumurtanın oluşması ve çatlamaya uygun büyüklüğe gelmiş olması gerekiyor. Ayrıca rahim içinde canlı sperm olması ve spermin hareketlerinin ideal seviyelere gelmesi de önem taşıyor. Kadının vücudunda belirli hormonların, belirli seviyelerde salgılanması da adetliyken hamile kalınır mı sorusunun yanıtına farklı cevaplar verilmesine yol açıyor.

Tüm bu koşullar mevcut olsa bile hamileliğin meydana geleceği kesin olarak söylenemiyor. Fakat hamilelik riskinin mevcut olması için koşulların mutlaka mevcut olması gerekiyor. Çok sayıda kişi, adet kanaması sürerken gebeliğin olmayacağını düşünüyor olsa da tıbben bu bilgi gerçeği yansıtmıyor. Özellikle bebek sahibi olma planı olmayan çiftlerin adetliyken bu konuya çok daha titiz yaklaşması gerekiyor.

Adet Döneminde Hamilelikten Korunarak Cinsel İlişki Yaşanabilir mi?

Korunma yöntemi olarak prezervatif kullanımı en doğru seçenek oluyor. Bunun sebebi ise bu dönemde vajinanın bakteri ve mikroplara karşı savunmasız olmasından kaynaklanıyor. Tıbben adet döneminde korunarak cinsel ilişkiye girilmesinde herhangi bir sakınca bulunmuyor.

Kadınların bu dönemde kendilerini temiz hissetmemeleri ve karın, bel ağrıları yaşamaları gibi durumlarda cinsel ilişkinin adet dönemi sonrasında ertelenmesi daha doğru bir karar olabiliyor.

Adetliyken Korunmadan Cinsel İlişki Yaşamanın Riskleri Var mı?

Kadınların vajina bölgesi, vücut tarafından doğal şekilde üretilmiş laktik asitlerle korunuyor. Laktik asitler bakterilerin vajinaya girmesini ve rahme ulaşmasını engelliyor.

Adet döneminde laktik asit üretimi yapılmıyor. Adet dönemi geldiği zaman vajina, zararlı bakterilere karşı savunma mekanizması oluşturamıyor. Adet sürecinde rahim ağzı daha da açık bir hale geliyor. Bu sebeplerden dolayı vajinadan giren bakteri ve mikroplar rahim ağzından iç kısımlara daha kolay bir şekilde ulaşıyor.

Bütün bu detayları göz önünde bulundurduğunuz zaman adet döneminde cinsel ilişkiye girmenin ufak tefek riskleri olduğu ortaya çıkıyor. Bu durum sadece kadın için değil erkek için de çeşitli riskler barındırıyor. Adetliyken cinsel ilişkiye girmek sakıncası yok gibi gözükse de bazı riskler taşıyor.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago