Categories: Genel

Hamilelikte Dondurma Yemek Zararlı mı?

Hamile olan anne adayları özellikle sıcak yaz günlerinde dondurma yemeyi isteyebiliyor. Özellikle hamileliğin son ayları anne adaylarının ağırlaşmaya başladığı, bol bol susadığı, terleyerek içinin yandığı dönemler oluyor. Bu sebeple dondurma, özellikle yaz aylarında hamileler için en ideal sütlü tatlılar arasında yer alıyor. Abartılmadan tüketildiği sürece dondurmalar hamilelikte herhangi bir soruna yol açmıyor.

Sütlü ve buz gibi soğuk tüketilen bu tatlılar, kalori ve besleyici değeri yüksek tatlılardan oluyor. Dolayısıyla fazla tüketildiği zaman kilo almaya sebep olabileceği için aşırı tüketilmesi kesinlikle önerilmiyor.

Hamilelikte Dondurma Yemek Bebeğe Zarar Verir mi?

Dondurma bir süt ürünü olarak ön plana çıkıyor. Temiz ve güvenilir olduktan sonra anneye ve bebeğe herhangi bir zararı olmuyor. Annenin tükettiği her besin maddesi, annenin sindirim sisteminden kana karışıyor. Bebeğin eşi yani beslendiği hortum şeklindeki plasentaya geçen gıdalar bebeğe ulaştığından dondurmanın soğuk olması herhangi bir sorun yaratmıyor.

Hamilelikte Dondurma Tüketirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Hamilelikte dondurma tüketiminin hafta iki günü geçmemesi tavsiye edilir.
  • Haftada iki defa dondurma yenildiği halde her seferinde dolu porsiyonlar tüketilmemelidir. Sadece serinleme amaçlı 2-3 dondurma kaşığı geçilmemelidir.
  • Dondurma yemeği yalnızca serinlemek ferahlamak amaçlı tüketilmelidir. Süt ürünü olan dondurmalar kalsiyum içeriyor diye bütün kalsiyum ihtiyacının dondurmadan karşılanması yanlıştır.
  • Dondurmaların pastörize sütten yapılmış olması gerekir. Aksi takdirde Listeria enfeksiyonu riski söz konusu olabilir.
  • Dondurma dolaptan çıkarıldıktan sonra bir miktar tüketip tekrar dondurucuya konulması ve tekrar çıkarıp tüketilmesi tavsiye edilmez. Dondurucudan çıkarılıp tekrar geri koymak bazı bakterilerin ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Dondurma içeriğine süt, vanilya ve çikolata gibi besinler bulunabiliyor. Bu sebeple, dondurma enerji veren ve besleyici özelliklere sahip gıdalar arasında yer alıyor. Dondurmanın ana maddesi sütün yüksek protein içermesi, bebeğin gelişimi açısından faydalı oluyor. Ancak kilo aldırma riski gibi detaylar da bulunuyor.

Hamile olan anne adaylarının kan şekeri dengesizliğini önlemek için yemeklerden hemen sonra dondurma tüketmesi yerine, ara öğün gibi yemeklerden 1-2 saat sonra tüketmesi tavsiye ediliyor.

Hamileler derin dondurucudan çıkarılan dondurmaları hemen tüketmemelidir. Bunun yerine birkaç dakika bekledikten sonra tüketmeye özen göstermelidir. Boğaz ve solunum yolları enfeksiyonlarına meydan verilmemesi için dondurmanın yanında bol bol su tüketilmesi tavsiye ediliyor.

Dondurmanın hem üretim aşaması hem de muhafaza edilme süreci hijyenik ve sağlıklı olmalıdır. Güvenilir olmayan markaların ürünleri kesinlikle tüketilmemelidir.

Pastörize süt, salep, vanilya, yumurta, meyve çeşitleri içe içeriği bilinen yağlarla yapılmış ev yapımı ya da yöresel olarak üretilen dondurmaları da tercih edebilirsiniz. Katkısız olarak üretilen dondurmalar son derece besleyici ve vitamin değeri yüksek gıda maddeleri arasındadır. Serinleten ve ferahlatan özelliklere sahip dondurmaları yaz aylarında dozunda tükettiğiniz süre boyunca sağlık açısından herhangi bir sorun yaşamazsınız.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago