Categories: Genel

Gebelikte Nişan Gelmesi Nedir? Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte nişan gelmesi ilk doğum belirtilerinden biri olarak kabul ediliyor. Halk arasında ‘nişan’ olarak adlandırılan aslında bir mukus tabakasıdır. Bilindiği gibi gebelikle birlikte vücutta pek çok farklı değişim meydana gelir. Bu değişimlerden biri de bazı salgıların birleşmesi ile oluşan mukus tabakasının rahim ağzını kapatmasıdır. Bu durum bir sağlık sorunu değil, aksine vücudun savunması mekanizmasıdır.

Mukus tabakasının rahim ağzını kapsatmasının nedeni rahme ulaşmaya çalışan bakterileri ve enfeksiyonu önlemektir. Bir anlamda nişan olarak tabir edilen mukus rahmi ve dolayısıyla anne karnındaki bebeği bakterilere karşı korur. Doğumun yaklaşması ile birlikte vücut artık kendini doğuma hazırlamaya başlar. Bu hazırlık sürecinde gerçekleşen değişimler arasında en önemli olanı rahmin esnemesi, yumuşaması ve incelmesidir. Bu sırada söz ettiğimiz mukus tabakası da düşer. Halk arasında bu durum ‘nişan düşmesi’ ya da ‘nişan gelmesi’ olarak adlandırılır.

Doğum Nişanı Nasıl Bir Yapıya Sahiptir?

Bu mukus tabakası vajinal akıntıdan çok daha farklı bir yapıdadır. Vajinal akıntı yumuşak ve ince bir yapıya sahip olurken nişan daha sümüksü ve yoğun bir yapıya sahiptir. Bu nedenle anne adaylarının vajinal akıntı ile nişanı birbirinden ayırt etmesi son derece kolay olur. Ayrıca nişan rengi de normal ve sağlıklı bir vajinal akıntı renginden çok daha farklıdır.

Doğum Nişanı Ne Renktir?

Doğum nişanı çoğunlukla pembe ya da pembeye çok yakında bir renk tonunda olur. Bu durum anne adaylarında endişe yaratabiliyor oysa pembe renkte doğum nişanı tıbben son derece normal bir durumdur. Nişana bu rengi veren ise söz ettiğimiz mukus tabakasına karşın çok az miktarda kan oluyor. Rahim ağzında mevcut olan kılcal damarların açılıp kapanması sırasında çok az miktarda bir kan sızıntısı olabilir. Bir damladan bile daha az olan bu kan da mukus tabakasına karışır ve nihayetinde doğum nişanı da pembeye yakın bir renk alır. Şayet kırmızı renkte bir akıntı mevcutsa ya da lekelenme şeklinde de olsa bir kanama başladıysa derhal doktorunuzla görüşmeli ve konu hakkında doktorunuzu bilgilendirmelisiniz.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago