Categories: Genel

Ertesi Gün Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Ertesi gün hapı hormon içerikli olan ve korunmasız cinsel ilişki sonrasında istenmeyen gebeliği önlemeyi sağlayan bir ilaçtır. Yüksek miktarda progesteron hormonu içeren bu hap, kadın ve erkek üreme hücrelerinin buluşmasını ve döllenmenin meydana gelmesini engeller. Aynı zamanda döllenme meydana gelmiş olsa bile döllenen yumurtanın rahme yerleşmesini ve hamilelik oluşmasını da önleyebilir.

Ancak bu konuda kritik bir unsurun altını çizmek gerekiyor. Ertesi gün hapı bir doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır. Yüksek oranda hormon içeriyor olması nedeniyle çok sık kullanılması vücudun hormon dengesinin bozulmasına yol açabilir. Halk arasında doğum kontrol hapı ile ertesi gün hapı birbirine karıştırılabiliyor. Hatta bu iki hapın aynı olduğu bile düşünülebiliyor. Doğum kontrol hapı da hormon içerir fakat düzenli olarak kullanılması gerektiğinden içerdiği hormon vücudun hormon dengesini bozmaz.

Fakat ertesi gün hapı sadece kondom yırtılması, korunmasız yaşanan cinsel ilişki gibi durumlarda kullanılan haplardır. Sürekli olarak her korunmasız cinsel ilişki sonrasında ertesi gün hapının kullanılması elbette ki önerilmez. Aynı zamanda bu hapların gebeliği önleyebilmesi için cinsel ilişkiden sonra belirli bir süre içerisinde alınması gerekir. Bu süre kaçırıldığında hamilelik oluşmasını önlemesi beklenmemelidir.

Ertesi Gün Hapı Nasıl Kullanılır?

Korunmasız cinsel ilişkiyi takiben 72 saat içerisinde ağızdan alınan ertesi gün hapları farklı ilaç firmaları tarafından üretiliyor. Bu nedenle satın alınan ertesi gün hapının prospektüsünü mutlaka okumalı ve prospektüste aktarıldığı şekilde hapı kullanmalısınız. Bu hapların eczaneden alınabilmesi için mutlaka doktor tarafından reçete edilmesi gerekmiyor. Reçetesiz alınan haplardan biridir. Her ne kadar koruma oranı son derece yüksek olsa da hapın cinsel ilişkiden kaç saat sonra alındığı, gebeliğe karşı ne oranda koruma sağladığında da belirleyici bir unsurdur. 

Ertesi gün haplarının cinsel ilişkiden 12 saat sonra alınması durumunda hamileliğe karşı koruyuculuğu da düşer. Bu durumda koruyuculuk oranının % 50’ye kadar düştüğünden söz edebiliriz. Dolayısıyla olabildiğince cinsel ilişkiden kısa bir süre sonra alınmasında fayda olacaktır. Son olarak bu hapların cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı bir koruyuculuğunun olmadığını da belirtelim.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago