Categories: Genel

Hamilelikte Karın Ne Zaman Aşağı İner?

Gebelik döneminde vücutta meydana gelen değişimler tüm anne adayları tarafından merak ediliyor. Özellikle gebeliğin son dönemlerinde karnın aşağı inmesi konusu sıklıkla merak edilen unsurlar arasında yer alıyor. İlk defa doğum yapacak olan anne adaylarının karnı doğumdan yaklaşık olarak 1 ila 2 hafta öncesinde aşağı inmeye başlar. Bu süre her anne adayında aynı değildir. Bazı gebelerde doğumdan sadece birkaç gün öncesinde rahmin ve dolayısıyla karnın aşağı inmesi de söz konusu olabilir.

Sonraki doğumlarda ise karın doğuma daha kısa süre kaldığında aşağı iniyor. Bu süre sadece 1 gün olabildiği gibi 2 ya da 3 gün de olabilir. Bu konu anne adaylarının idrar çıkma sıklığı ile de yakından ilgilidir. Bilindiği gibi hamilelikte sıklıkla idrara çıkma durumu yaşanır. Anne adayının sık sık idrara çıkmak istemesine neden olan, anne karnındaki bebeğin idrar torbasına baskı yapmasıdır. Bu baskı nedeniyle anne adayları sıklıkla idrara çıkma isteği duyarlar. Fakat doğum yaklaştığında rahim aşağı iner ve dolayısıyla idrar torbasına olan baskı da ortadan kalkar. Anne adaylarının doğum çok yaklaştığında sıklıkla idrara çıkma isteği duymamasının nedeni de budur.

Gerçek Doğum Sancısı mı, Yalancı Sancı mı?

Halk arasında ‘yalancı sancı’ olarak bilinen Braxton-Hicks sancıları anne adaylarını yanıltabiliyor. Gerçek doğum sancılarının yalancı sancılara nazaran daha düzenli olduğunu ve giderek sıklığının artığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda gerçek doğum sancıları acı verecek kadar şiddetli olur. 5 dakikada 1 defa ya da 10 dakikada 3 defa olacak şekilde bir seyir izler. Bu durum doğumun bir hayli yaklaştığının habercisidir.

Yaklaşık olarak 1 dakika boyunca devam edebilen yalancı sancılar ise hamileliğin 35. haftasından itibaren başlayabilir ya da 36 haftasında da kendini belli edebilir. Gerçek olmayan doğum sancıları düzenli olmaz. Anne adayları sancının gerçek mi yoksa yalancı mı olduğunu düzenli olup olmadığına bakarak kolaylıkla ayırt edebilir. Bu arada Braxton-Hicks sancılarının doğum belirtileri arasında yer almadığını da aktaralım. Bazı anne adayları bu sancıları yoğun şekilde yaşıyor olsa da bu durum doğumun başladığının habercisi olarak kabul edilmez.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago