Categories: Tüp Bebek Tedavisi

Göbek Kordonu Doğum Sonrası Ne Zaman Kesilmeli?

Göbek Kordonu Kesilmesi ve Klempleme Zamanı

Bu konu üzerinde yeterli fikir birliği olmamasına rağmen bilimsel kadın doğum dernekleri tarafından yaklaşık olarak belirli süreler önerilmektedir. Göbek kordonu bebek ile anne arasında tüm hamilelik boyunca oksijen ve besin alışverişine olanak veren hayati öneme sahip olmazsa olmaz bir organdır. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi olarak biz bu konudaki doğru bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

Anneyle bebek arasında tüm hormonal kimyasal ve manevi bağı oluşturan böylesine önemli bir yapıya gereken önemi vermek tüm doğum hekimleri tarafından benimsenmelidir. Bazı çalışmalarda en az 1 dakikalık göbek kordonu klemplenmesi önerilirken bazı otorler ise 2 ile 5 dakika arasında klempleme yapılmasını önermektedir. Tabii göbek  kordon klemplenmesi süresi belirlenirken bebeğin preterm ya da term olması da çok önemlidir. Genellikle zamanında doğan yani term yenidoğanlarda 3 dakika gibi bir süre yeterli iken prematür yenidoğanlardaki bakım gereksininleri de hesaba katıldığında bu süre 30 sn-1 dakika arasında olmalıdır.

istanbul tüp bebek merkezi

Göbek kordonu klempleme süresi avantaj ve dezavantajları

Annenin ya da bebeğin hayati tehlikesinin olduğu durumlarda ya da bebeğe bakımın gecikmesinin uygun olmayacağı hallerde gecikmiş göbek klempleme yapılmamalıdır Ayrıca intra uterin gelişme geriliği olan bebeklerde kordon klemplenmesi nin geciktirilmesi zaten polisitemik olan bebeğin rahatsızlığının artmasına neden olabilir. Geç göbek klemplenmesinin avantajlarından birisi yenidoğanların özellikle altıncı ayında yapılan kan testlerinde demir düzeylerinin ve hemoglobin seviyelerinin yapılmayanlara göre daha iyi durumda olmasıdır.

Dezavantajlarından biri de kordonu geç  klemplenen bebeklerde normale göre daha fazla yeni doğan sarılığı ve özellikle de intrauterin gelişme geriliği olanlarda daha fazla polisitemi görülmesidir. Ayrıca göbek kordon kanı saklanacağı durumlarda geç kordon klemplenmesi bir takım kök hücrelerin kaybına sebep olacağından bir dezavantaj olarak görülebilir. Eğer kordon kanı saklanmasını gerektiren bir durum varsa kordon klempleme süresi biraz erkene alınmalıdır. Çünkü kök hücrelerin elde edilebilmesi için yaklaşık 100 ml üzerinde kordon kanı alınması gerekmektedir. Kordon kanı miktarı artıkça kök hücre elde edilebnilme şansı da artmaktadır.

Prematürelerde Göbek Kordonu Klempleme

Zamanından önce doğumu gerçekleşen yenidoğanlarda yani prematürelerde geç kordon klemplenmesi prematureler için birtakım faydalı sonuçlar getirmektedir geç kordon klempleme prematürelerde azalmış hastane yatışı artmış hemoglobin oranı ve azalmış kan transfüzyonu gereksinimine neden olur. Bunun yanında serum bilirubin oranı maalesef bir miktar artmaktadır preterm yenidoğanlarda fetal hayattan infant dönemine bu yumuşak geçiş prematurede intraventriküler kanama ve nekrotizan enterokolit hastalıklarında da azalmaya sebep olması açısından oldukça faydalıdır.

Kordon Sağılması ( Cord milking )

Kordon sağılması cord milking de denilen uygulama kordon klemp gelmeden önce doğumu gerçekleştiren doktorun kordonu anneden bebeğe doğru bedirli defalarca kanı bebeğe doğru yönlendirmek için sıvazlaması adeta sağması anlamına gelmektedir. Geç kordon klemplenmesine ek olarak kordon sağılması yapılan çalışmalar tarafından faydasız olduğu gösterilmesi nedeniyle önerilmemektedir.

Anne ve Bebek Arasındaki Bağlılığın Korunması Ten Tene Temas ve Geç Kordon Klempleme

Anne veya bebek için tıbbi bir problem olmaması halinde kordon kesilmeden önce anne ile bebeğin ısı kaybı önlenmeli anneyle bebek ten tene temas ettirilmeli ve emzirilmelidir. Ten tene temas sağlandığı durumlarda anne ile bebek arasındaki etkileşim daha iyi olmak da ve emzirme süt miktarı daha iyi hale gelmektedir. Kordon kesilmeden önce bebeğin hangi pozisyonda ve annenin hangi bölgesinde tutulmasına önem verilmesi konusunda bir fikir birliği olmasa da en uygun yer annenin karın ve meme bölgesi arasındaki yerdir. Daha aşağıda veya daha yukarıda tutmak kan akışının miktarını ve hızını etkileyebileceği için bu pozisyon daha mantıklı gibi durmaktadır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago