Categories: Hamilelik

Gebelikte Grip Aşısı Yapılabilir mi?

Gebelikte Grip Aşısı

Gebelik ve Grip Aşısı

Gebelikte Grip Aşısı Yapılabilir mi? Sürmekte olan çalışmalardan elde edilen yeni veriler gebelik sırasında influenza aşısı yaptırmanın önemli olduğunu sağlık kuruluşlarının bu aşıyı önermesini ve gebelere temin etmesi gerektiğini göstermiştir

ACOG 2010 yılında yayınladığı görüşte grip aşısı yaptırma oranının gebeler arasında yaygın hale geldiğini ancak hala istenen artış oranlarının yakalanamadığını söylemiştir. Gebeler mevsimsel ve pandemik influenza salgınlarından dolayı ciddi risk altında oldukları için influenza aşılaması gebelik öncesi, gebelik ve postpartum dönemde temel öneme sahiptir.

Son raporlara göre mevsimsel influenza ile ilişkili morbidite, solunum yolu komplikasyonları ve hastaneye yatış oranlarındaki artış dikkat çekicidir. Nova Scotia da yapılan retrospektif bir kohort çalışması aynı kadınların farklı influenza sezonlarında, gebeyken (özellikle 3. Trimester) ve gebe değilken hastane yatışlarında, gebe oldukları dönemde daha fazla medikal yardım aldıklarını ve hastanede kaldıkları sürenin daha fazla olduğunu göstermiştir. Gebelik ve hastaneye yatış arasındaki ilişki özellikle komorbiditesi olan kadınlarda dikkat çekicidir.

2009 yılındaki H1N1 pandemisinde gebelerin mortalite ve morbiditesindeki yükseklik bize bu gerçeği bir kez daha hatırlattı. 2009 dan beri kazanılan deneyim gebe kadınların H1N1 den ciddi şekilde etkilendiğini göstermektedir. Tüm dünyada çok sayıda, aşılamayla önlenmesi mümkün ölüm vakaları görülmüştür. Bu bilgiler açıkça vurgulamıştır ki gebelik ve postpartum dönemdeki kadınlara influenza aşısı önerilmesi hayati öneme sahiptir.

ACIP ve ACOG bütün yetişkinlerin influenza aşılaması yaptırmasını önermektedir. Bu durum özellikle influenza mevsiminde gebelik yaşaması muhtemel kadınlar için daha da gereklidir. Bu kadınlar inaktive influenza aşısı ile aşılanmalıdırlar. Inaktive influenza aşısı gebeliğin herhangi bir döneminde yapılabilir. Nazal sprey formu da olan canlı atenüe asi da bulunmakta ancak bu form gebelikte önerilmemektedir. Postpartum dönemdeki kadınlar bu formdaki aşıyı rahatlıkla kullanabilirler. Thimerosal, çoklu doz influenza aşılarında kullanılan civa içeren bir koruyucudur. Bunun yanında thimerosal içermeyen aşılar da bulunmakla birlikte bu maddeyi bulunduran aşıların yenidoğan sağlığı üzerinde gösterilebilmiş bir olumsuz etkisi yoktur. ACIP bu iki asinine da gebelere yapılabileceğini ve aşılar arasında ciddi farklar olmadığını belirtmiştir. En son çıkan quadrivalan influenza aşısı (2 adet A, 2 adet B straini içerir) giderek yaygınlaşmakta ve tüm hastalara önerilmektedir. ACIP quadrivalan ve trivalan aşı arasında herhengi bir öncelik belirtmemektedir.

Influenza aşılaması gebe ve gebe olmayan populasyonunda benzer şekilde etkindir. Ek olarak immunizayonun gebelik üzerindeki etkisine değinen prospektiktif randomize kontrollü bir çalışmada, gebeliklerinde influenza aşısı yaptıran annelerin yeni doğan çocuklarında laboratuar kanıtlı influenza ve ateşli solunum yolu hastalığı sıklıgında anlamlı azlık tespit edilmiştir. Ayrıca çok sayıda gözlemsel çalışma da annenin aşı yaptırmasının yenidoğanlar için ek yararlarını gözler önüne sermiştir. Maternal immun globulinler vasıtasıyla immunizayon, yeni doğanlar için en iyi strateji gibi görünmektedir. Çünkü aşının 6 ayın altındaki infantlarda kullanımı konusunda onay bulunmamaktadır. Bu yüzden gebelerin immunizayonu yenidoğanların da korunması açısından oldukça önemlidir. Gebelere bu açıdan bilgi verilmeli ve aşı teşvik edilmelidir.

ACOG, ACIP in bu görüşlerini desteklemekte ve influenza sezonunda gebe olması muhtemel hastalara inaktive influenza aşısı yapılmasını önermektedir. 2009 pandemisinden once pekçok kadın doğum hekimi aşının güvenilir olduğunun bilinmesine ragmen aşılama programına katılmamıştır. Amerika Birleşik
Devletlerinde ulusal aşılama programındaki oranlar bu nedenle düşük oranlarda kalmıştır (%15-30). 2009 un başlarında gebelerdeki riskler tahmin edildiğinden ulusal aşılama verilerinde bir artış gözlemlenmiştir. 2009-2013 yılları arasında gebelik ve erken postpartum dönemde yıllık aşılama oranı %38-52 arasında seyretmiştir. Aşılamadaki bu artışa ragmen 2020 deki hedef aşılama oranı %80 ler olmalıdır. Çalışmalar tutarlı bir şekilde göstermiştir ki obstetrisyen tarafından önerildiği takdirde aşılama oranı %50 ye varan bir artış göstermektedir.

Ek olarak aşı eğitim kartları ve broşürlerinin kullanılması gebelerin aşıya olan farkındalıklarını artırmaktadır. Gebelerin bu farkındalıkları ve hekimleri ile bu konuyu istişare etmeleri aşıya olan yanlış bilgileri ve bilinmezlikleri ortadan kaldırması açısından önemlidir. Kadın doğum hekimleri her influenza sezonunda aşılama önermelidir. Bu alışkanlığın kazanılması hem gebeler hem de yeni doğan sağlığı açısından oldukça elzemdir. Gebeler influenza ve komplikasyonlarına oldukça hassas olduğundan aşılama gebelik öncesi, gebelik ve postpartum dönemin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Tüm bu yararlardan kaynaklanan zorunluluk bütün kadın doğum ve halk sağlığı çalışanlarına influenza aşılama oranlarını artırmak gibi önemli bir görev yüklemektedir.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago