Categories: Kısırlık Tedavisi

İnfertilite Nedenleri ve Kısırlık Türleri Nelerdir

İnfertilite

İnfertilite Nedir; korunmasız cinsel ilişkiye rağmen bir yıl boyunca gebe kalınamaması olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, üreme yaş grubundaki çiftlerin % 10-15’ini etkilemektedir.

İnfertilite araştırmalarına korunmasız ve düzenli cinsel ilişkiye rağmen 1 yıl gebe kalınamaması sonrası başlanır. Ancak 35 yaş ve üzerindeki kadınlarda 6 ay gebe kalamama araştırmalara başlamak için yeterli görülmektedir.

Kısırlık Türleri Nelerdir

Primer infertilite daha önce hiç gebelik elde edilemeyen durumu tanımlarken, sekonder infertilite daha  önce gebelik elde edildiği halde sonrasında korunmasız ilişkiye rağmen gebelik sağlanamaması durumunu tanımlar. Fekundite ise gebe kalmak için girişimde bulunulan menstruel siklustaki gebe kalınabilme olasılığıdır. Genel popülasyondaki fekundabilite hızı %30 düzeyindeyken infertil populasyonda ise %1-3 düzeyindedir.

Üreme yeteneği erkek ve dişi üreme sistemi organlarının mükemmel fonksiyonları ve ilişkisinin bir sonucudur. Bu ilişki erkekte normal sperm durumunu, kadında normal preovulatuar oosit üretimini, döllenmenin gerçekleşeceği tubal ampulla bölgesine gametlerin taşınmasını, döllenmenin ve embriyonun oluşumunu ve nihayet embriyonun tutunup gelişeceği nomal bir endometriyal kavitenin varlığını içermektedir.

İnfertilite Nedenleri

İnfertilite sebepleri genel olarak erkek partnere ait sebepler (%19), dişi partnere ait sebepler (%46,7) ya da her iki partnerin de sebep olduğu infertilite (%18,2) ve nedeni açıklanamayan infertilite (%16,1) olarak tanımlanabilir. İnfertilite sebeplerini sıralayacak olursak bunlar;

  1. Tuboperitoneal sebepler ( pelvik inflamatuar hastalık, endometriozis vb.)
  2. Overe ait sebepler (over rezervinde azalma, ovulatuar bozukluklar)
  3. Uterusa ait sebepler
  4. Servikal sebepler
  5. Endometriuma ait sebepler
  6. Nedeni açıklanamayan infertilite
  7. İmmunolojik sebepler
  8. Erkek partnere ait sebepler olarak sayılabilir.

OP.DR. SERTAN AKSU – Tüp Bebek Merkezi İstanbul

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago