Categories: Hamilelik

Hamilelik Belirtileri Nelerdir

Hamilelik Belirtileri

Hamilelik belirtileri birçok kadının adetten kesilmesiyle anlayabileceği bir süreçtir. Adet görme döngüsü düzenli olan kadınlarda cinsel ilişki sonrası spermlerin çatlayan yumurtaları döllemesiyle hamilelik oluşur. Hamilelik belirtileri nelerdir sorusuna geçmeden önce hamile kalmak ile ilgili önemli noktaları açıklamada yarar var.

Nasıl Hamile Kalınır

Kadınların doğuştan gelen doğurganlık özelliklerine sahip olan yumurtalıkları vardır. Bu yumurtalıklar 3 cm uzunluğunda 1,5 cm genişliğinde 1 cm kalınlığındadır. Kadınlar bu yumurtalıklarda binlerce yumurta ile doğarlar ve zamanla yumurtalar azalır. Yumurtaların sonradan üretimi de yoktur. Kadınlarda  döllenmek için uygun yaklaşık 400-500 yumurta vardır. Kalan bu yumurtalar döllenme olmadığı sürece her ay bir tanesi dışarı atılır.

Her ay adet gören bir kadında ovulasyon olarak tanımlanan süreç; olgunlaşan yumurtanın serbest kalarak yumurta ucunda yakalanarak kanalın içine alınarak yumurtlama olmasıdır. Bu süreç kadının regl kanaması başlamadan yaklaşık olarak 14 gün önce olur. Bu yumurta çatlamasından sonra yumurta kanalda yaklaşık 12-24 saat arasında canlı kalır. Bu süre içinde sperm yumurta ile birleşip döllenme gerçekleşmesi durumunda hamilelik de başlamış olur. Bu süreçten sonra kadında bir takım değişimler ve hamilelik belirtileri görülmeye başlanır.

Hamilelik Belirtileri Nelerdir ve Hamileliğin Başlaması

Hamileliğin ilk belirtisi adet gecikmesidir. Her ay düzenli olarak regl olan kadının aktif ve korunmasız bir cinsel yaşamı varsa adetin kesilmesi hamilelik olma ihtimali yüksektir. Ancak adet gecikmesi her durumda hamilelik belirtisi olmayabilir. Hormonal değişimler, stres, yorgunluk, uykusuzluk, aşırı kilo ya da mevsimler geçişleri gibi durumlardan etkilenen bir bünyede adet gecikmesi olabilir. Bu tip durumlardan etkilenen kadınlarda adet gecikmesi hamilelik olduğu anlamını taşımaz. Bu tip durumlardan etkilenmeyen kadınlarda her ay düzenli adet olan kadınlar adet kanaması geciktikten 5 gün sonra hamilelik testi yaparak gebe olup olmadıklarını öğrenebilirler.

Hamileliğin belirtileri arasında; Göğüslerde ağrı, şişlik ve büyüme olmasıdır. Bu tip hassasiyetler belirgin şekilde yaşanması da hamilelik sürecinde görülen belirtilerdir. Özellikle göğüslerde görülen şişkinlik ve hassasiyet hormonsal değişim kaynaklıdır. Ayrıca göğüslerde kaşıntı, kızarıklık ve sertlik gibi belirtiler de zaman zaman ortaya çıkmaktadır.

Kendini olağandan daha yorgun ve güçsüz hissetmek; Hamilelerin büyük çoğunluğu kendini yorgun hisseder ve hamile kalmadan önceki uygularından daha fazla uyumak isterler. Bu yüzden kendilerini fazla yormamalı ve sık sık dinlenmelidirler.

Baş dönmeleri ve mide bulantıları; Bazı anne adaylarında sadece ilk trimester döneminde görülebilen mide bulantısı şikayetleri bazı anne adaylarında ise 9 ay boyunca görülebilmektedir. Özellikle tansiyon sorunu ve halsizlik sonucunda görülen baş dönmeleri de hamilelik belirtileri arasında yer almaktadır.

Vajinal akıntının hissedilir şekilde artması; Her hamilelikte görülebilen bir belirti değildir. Ancak çoğu anne adayının ilk haftalarında vajinal akıntılar görülebilmektedir. Kokulu, değişik renkte ve yoğun bir şekilde vajinal akıntı olması durumunda hemen doktora bilgi verilmelidir.

Bel ağrıları oluşması; İkinci ve üçüncü trimester dönemindeanne adayının vücut ağırlık merkezinin değişmesi bel ve sırt bölgelerinde ağrıların görülmesine neden olabilir.

Vücut ısında değişimlerin olması ve vücut ateşinin artması

Sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissetme; Büyümekte olan rahim kesesinin idrar kesesine, mesaneye yaptığı baskının artması sonucunda bu belirti görülmektedir. Özellikle son trimester döneminde artış gösteren idrara çıkma durumunun yanı sıra anne adayının idrar renginde de belirgin değişimler görülmektedir.

Duygusal ve ruhsal değişimle yaşanması; Bu değişimlerin yaşanması son derece normaldir. Hamilelik ile birlikte hormonlarda büyük değişimler olur. Kadınlar daha hassas ve duygusal süreçler yaşayabilir.

Kanamaların olması; Hamileliğin ilk 4 ve 6. haftasında bir kanama yaşanması normal olarak karşılanır. Bu kanaların nedeni; enfeksiyon, dış gebelik ya da cinsel birliktelikten olabilir. Hamileliğin 6. haftasından sonra görülen kanamalar için mutlaka doktora görünmek gerekir. Yaşanan kanamanın neden kaynaklandığı tespit edilmeli ve gebelik süreci buna göre takip edilmelidir.

Cinsel isteksizlik yaşanması; Çiftler gebeliği öğrendikten sonraki ilk süreçte anne ve baba olmanın verdiği heyecan ile bebeğe zarar verme düşüncesi belirir ve cinsel yaşamalarında isteksizlik görülmeye başlar. Özellikle kadınlarda ilk 3 ay ve son 3 aylık dönemde cinsel isteksizlik artabilir bunun nedeni tamamen hormonaldir. İlk 3 aylık dönemde bedenin hamileliğe alışma süreci olduğundan, son 3 ay ise doğuma yaklaşmanın verdiği heyecan ve vücut ağırlığının artması cinsel isteksizliğe neden olabilir. Bu konuya dikkat çekmek gerekir ki, doktorunuzun aksi yönde bir uyarısı yoksa(yani cinsel ilişkiye girmeyin vb) ya da gebelik için bir risk yoksa hamileliğin son ayına kadar uygun pozisyonlarda cinsel ilişki yaşanabilir.

Mide Yanmaları; Hamilelikte birlikte döl yatağının genişlemesi midenin yerinin değişmesi gibi durumlar yaşanır. Bu durumda mide asidi artar ve midede ekşimeler ve yanmalar oluşur. Hamilelikte mide yanmalarını azaltmak için; çok baharatlı, yağlı ve acılı yiyecekler yenmemelidir. Mide yanması şikayetleri için doktorunuzun verdiği mide asidi azaltıcı ilaçları da kullanabilirsiniz.

Bazı yiyeceklere karşı aşırı yemek isteği; Bu durum halk arasında aşerme olarak da bilinir. Aşermenin yanı sıra anne adayı normalde çok sevdiği bir yemeğe karşı da olumsuz tepkiler gösterebilir. Hamilelik ile birlikte anne adayı daha önce sevdiği bir yemekten tiksinebileceği gibi normal olan kokulara karşı da aşırı hassasiyet gösterebilir. Normalde etkilenilmeyen kokulara karşı aşırı duyarlılık ise bazı anne adaylarının duyu organlarındaki hassasiyetin bir sonucudur.

Bu tip belirtiler yaşanması hamilelik belirtisidir. Ancak bir kadının hamile olduğunu kesin olarak bilmesi için eczanelerden alacağı hamilelik testini yapması ya da bir sağlık kuruluşunda gebelik testi yaptırması gerekir. Hamilelik için en yakın sonuç için kan testi yaptırılabilir. Kan testlerinde hamilelik için yanılma payı çok azdır.

İlk Hafta Hamilelik Belirtileri Videosu

Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar

Hamile kalmayı sağlayan kadın yumurtalığının içinde bulunan ve her ay bir yumurtanın çatlaması ile spermin bu yumurtayı döllemesi sonucu hamilelik başlar. Bir kadının hamilelik belirtileri adetinin gecikmesi ile başlamaktadır. Eğer bir kadın adet görmeye devam ediyorsa hamilelik başlamamış demektir.

Döllenmiş yumurta 6-10 gün sonra ana rahminde büyümeye başlar. Döllenmiş yumurta yerleşmeye başladığı andan itibaren kısa adı HCG olan ‘Human Chorionic Gonadotropin’ adlı hormonu salgılamaya başlar. Halk arasında hamilelik hormonu olarak bilinen bu hormonun vücutta salgılanması ile hamilelik süreci kesin olarak başlamış kabul edilmektedir.

Embriyo dönemi olan 10 günlük süreç sonrasında bebeğin büyüklüğü yaklaşık 2,5 cm büyüklüğündedir. Kalp atışları ise 6. haftadan sonra atmaya başlar. Gebeliğin 6. haftasından sonra bebeğinde yavaş yavaş büyümeye başlaması ile birlikte hormonal değişimlerde başlar ve hamilelik belirtileri de hissedilir. Hamileliğin ilk belirtileri bu dönemde yaşanır, mide bulantıları, koku duyarlılığı başlar. Ayrıca embriyo yerleşme evresinde olduğu için anne kramp ya da sancılar yaşayabilir. Bu dönemde görülen kramplar ve sancılar adet sancılarına benzer ve bazı anne adaylarında lekelenme olarak bilinen kanamalarda görülebilir. Her hamilelik kendine özeldir. Ve gebelik belirtilerinin de her anne adayında farklı zaman ve yoğunlukta görülebileceği unutulmamalıdır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago