Categories: Hamilelik

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Faydaları

Yürüyüş Yapmanın Önemi

Günümüz çalışma dünyasının yoğunluğu ve yaşam koşulları insanlara aktif bir spor yapma olanağı maalesef sunamamaktadır. Bunun üstüne eklenen stres sonucunda da bireylerde son yılların hastalığı olarak bilinen obezite sorununu gündeme getirmektedir. Aslında birkaç önemli detaya dikkat edilerek sağlıklı bir yaşam şartlarına ulaşmak hiç de zor değil. Özellikle hamilelik döneminde yani vücudun fiziksel ve kimyasal yönden önemli değişiklikler yaşadığı bu özel dönemde yapılan egzersizler büyük önem taşımaktadır. En basit hali ile düzenli bir şekilde yürüyüş yapmak bile kalp ve damar sağlığı için çok önemli faydalar sağlamaktadır. Yürüyüş yapmanın sağladığı diğer faydalar ise şu şekildedir;

  • Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkiler gösterir.
  • Kalbin daha düzenli bir şekilde çalışmasına destek olur.
  • Bireyin ruhsal ve zihinsel açıdan rahatlamasını sağlar.
  • Kan basıncını dengeler.
  • Kan dolaşım faaliyetlerini düzenler.
  • Kolesterolü dengeler.
  • Kas ve kemik sağlığının gelişimi için önemli etkiler yapar.
  • Uyku kalitesini artırır ve düzenli bir şekilde uyumayı sağlar.
  • Hücre yapısını koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Yağ yakımını hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur ve kilo kontrolünü sağlar.
  • Kansere karşı koruyucudur.

Hamilelikte Hangi Sporlar Yapılır

Yoga, pilates, bisiklet, yürüyüş, yüzme, minder jimnastiği gibi egzersizler gebelik sürecinde rahatlıkla yapılabilen spor çeşitleri arasında yer almaktadır. Yürüyüş bir çok zahmetli planlama ve ekipman gerektirmediği için özellikle gebelik sürecinde yapılması en kolay ve rahat egzersiz çeşididir.

Hamilelikte Yürüyüş Yapmanın Önemi

Anne adayları için çok özel bir dönem olan hamilelik boyunca duygusal ve zihinsel yönden iyi hissetmek için spor yapılması çok önemli etkiler gösterir. Doktorunuz herhangi bir riskli durumdan bahsetmediyse ve kesin bir yatak istirahatı vermediyse yapılabilecek en rahat spor yürüyüştür.

Hamilelik boyunca hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi beraberinde birçok sağlık probleminin görülmesine de sebep olur. Hamile bayanlar gebelik sürecinde görülme olasılığı yüksek olan bel, sırt ve boyun ağrılarından büyük ölçüde spor yaparak kurtulabilirler. Bu nedenle hem sağlıklı bir doğum süreci için hem de anne ve bebeğin genel sağlığı için kasların güçlendirilmesi için özel bir çaba harcanmalıdır. Bunu da en iyi şeklide sağlayan egzersiz türü yürüyüş yapmaktır.

Hamilelikte yürüyüş yapmak anne adayına öncelikle fit bir görünüm kazandırır.  Ayrıca anne adayına zindelik de sağlamaktadır. Yürüyüş yapan anne adayı kendini zihinsel ve duygusal olarak da çok iyi hissetmektedir.

Hamilelikte artan hormonların da etkisi ile stres, kaygılı ruh hali gebelikte oldukça yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Yürümek anne adayının stresini azaltır, kaygı durumunu ortadan kaldırır, yaşam enerjisi kazandırır ve endorfin hormonu salgılanmasını hızlandırarak anne adayının mutlu hissetmesini sağlar.

Gebelik sürecinde düzenli olarak yürüyüş yapılması anne adayının fazla kilo almasını da önlemektedir.  İdeal seviyede kilo alımı gerçekleşen anne adayının doğumu da daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Ayrıca vücut ağırlığının ideal seviyede olması gebelik diyabetinin görülme riskini de ortadan kaldırmaktadır.

Yüksek kan basıncı nedeniyle gebelik sürecinde görülen bir diğer sağlık sorunu da preeklamsidir. Yapılan yürüyüşler sayesinde kan basıncı ile yüksek tansiyon dengelenir. Bunun yanı sıra kolesterol yükselmesi de engellenir. Bu nedenle hamilelikte yürüyüş yapılması sayesinde preeklamsi (gebelik zehirlenmesi) görülme riski ciddi oranda azalmaktadır.

Hamileliği boyunca yürüyüş yapan anne adaylarında gerçekleşen normal doğum oranı yürüyüş yapmayan anne adaylarına göre daha fazladır. Yürüyüş ile kalça kaslarının güçlenmesi ve vücut esnekliğinin sağlanması sayesinde normal doğum olasılığı daha da artmaktadır.

Hamilelikte Yürüyüş Nasıl Yapılmalı ve Nelere Dikkat Edilmeli

Hamilelik sürecinin ilk haftalarından itibaren yürüyüşe başlanmasında herhangi bir sakınca yoktur. Hamilelik sürecinde yürüyüş her gün yada iki günde bir düzenli olarak yapılabilir. Ancak doktorunuz düşük riski ya da herhangi bir sebepten dolayı dinlenmenizi tavsiye ettiyse yürüyüşe başlamak için doktorunuzdan onay almayı beklemeniz gerekmektedir.

Hamilelik döneminde hassas bir süreçtir. Normalde yapılabilen her şey yapılabilir gibi gözükse de belli konularda daha fazla dikkatli olunması gerekmektedir. Bu nedenle yürüyüş yaparken de dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.

Hamilelikte yürüyüş yapacak anne adaylarına ilk tavsiyemiz rahat bir spor ayakkabısı temin etmektir. Yürüyüş sırasında ayak sağlığını olumsuz etkileyen ayakkabılar giymek fayda sağlamaktan öte daha zararlı sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle ayak sağlığını destekleyen iyi bir yürüyüş ayakkabısı edinilmelidir.

Yürüyüş yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise giyilen kıyafetlerdir. Anne adayı yürüyüş yaparken vücudunu sıkmayan, içinde rahatça hareket edebildiği giysiler giymelidir. Ayrıca mevsim şartlarına uygun tür ve kalınlıkta kumaştan yapılmış giysiler tercih edilmelidir. Nefes alabilen ve terletmeyen kumaşlardan özel olarak üretilmiş kıyafetler spor için oldukça idealdir.

Yürüyüş saatlerinin iyi ayarlanmasına özellikle çok dikkat edilmelidir. Mevsim şartlarına uygun olarak saat dilimi belirlenmelidir. Örneğin yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarının direkt olarak geldiği öğle saatlerinde yapılacak olan yürüyüşler tavsiye edilmemektedir. En ideal zaman sabah saatlerinde açık ve temiz havada yürüyüş yapmaktır.

Asansör yerine merdivenlerini kullanmak, çalışma ortamında öğlen molasında uzun koridor gibi bir yerde kısa yürüyüşler yapmak, gidilecek kısa mesafe yerlere araç ile değil yürüyerek gitmeyi tercih etmek, akşam yemek yedikten 1 saat sonra eşiniz ile kısa yürüyüşler yapmak gebelik sürecinde aktif bir yaşam için tavsiye edilecek etkinlikler arasında yer almaktadır.

Dikkat edilecek hususlar;

  • Çok hızlı yürümeyin.
  • Yürüyüş öncesinde çok aç ya da aşırı tok olmayın. Yemek ya da ara öğününüzü yedikten yaklaşık 45 – 50 dakika sonra yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Nefes nefese kaldığınızı hissettiğinizde hemen mola verin.
  • Yanınızda mutlaka su bulundurun. Her 10 dakikada bir yudum yudum su için.
  • Kayma riski olmayan ve konforlu bir yürüyüş ayakkabısı tercih edin.
  • Yürüyüş esnasında sevdiğiniz bir müziği dinleyin.
  • Aşırı sıcak, nemli havada veya zorlu ortamlarda yürüyüş yapmayın.
  • Vücut ağırlık merkezinizin değiştiğini unutmadan dengenizi kaybetmeden yürümeye özen gösterin.
Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago