Categories: Hamilelik

Hamilelikte Mide Yanması

Hamilelikte Mide Yanması

Gebelik anne adayı için fiziksel ve duygusal olarak bir çok değişikliğin yaşandığı özel bir dönemdir. Bu dönemde anne adayı her ne kadar pozitif düşünceler içerisinde de olsa yaşadığı hamilelik belirtilerinden kaynaklanan sorunlar zaman zaman oldukça yıpratıcı boyutlara ulaşabilmektedir. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi hizmetimizin yanında hamilelik süreci hakkında da bu tür bilgiler vermekteyiz.

Anne adaylarının hamileliğin ilk haftalarından itibaren mide bulantısı, mide ağrısı, mide ekşimesi ve mide yanması gibi mide ile ilgili sağlık sorunlarını yaygın bir şekilde yaşadığı hemen hemen herkes tarafından bilinen bir gerçektir. Sizler için ele aldığımız ‘Hamilelikte Mide Yanması’ konulu yazımızın faydalı olmasını diliyoruz.

Hamilelikte Mide Yanması Neden Olur?

Halk arasında mide yanması olarak bilinen rahatsızlığın tıp dilindeki diğer adı ise reflüdür. Reflü midedeki besin asitlerinin yemek borusuna doğru ilerlemesi sonucu oluşan tahribatın, göğüs bölgesinde yaşanan yanma hissinin adıdır.  Gebelik sürecinde görülen mide yanması şikayetlerinin genel olarak hormonsal durumdan ve fiziki değişimden kaynaklandığı bilinse de birçok farklı sebebi olabilir. Hamilelikte mide yanmasına sebep olan bu faktörler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Hamilelik süreci ile birlikte salgılanan hormonlarda ciddi bir değişiklik söz konusudur. Özellikle artış gösteren relaksin ve progesterone gibi hormonlar sindirim sisteminin işlevlerini kısıtlamaktadırlar. Besinlerin kana karışması, emilimi ve mide içindeki sindirilme süreci uzadıkça mide yanması ve hazım problemleri gibi sorunlar açığa çıkar.
  • Gebelik süreci ilerledikçe anne karnındaki bebek ile birlikte rahim de iyice büyümektedir. Bu büyüme midedeki besinlerin bağırsağa geçişini etkilemektedir. Bu bekleme sıkışan midedeki asitlerin yemek borusundan yukarı doğru gitmesine sebep olur. Midenin sıkışması sonucu gebelikte mide yanması gibi şikayetler hissedilmektedir.
  • Hamilelik ile birlikte işleyişinde değişim yaşanan bir diğer yapılar da kaslardır. Gebelik sürecinde iyice gevşeyen ve normal bir şekilde çalışmayan valf adı verilen mide kapakçık kası yemek asitlerinin yemek borusuna kaçmasını engelleyemediği için mide ekşimesi ve yanmasına sebep olmaktadır. Valf kasının gevşemesinde en önemli etken ise salgılanan progesteron hormonundaki artıştır.

Hamilelikte Mide Yanması Ne Zaman Başlar ve Ne Zaman Biter

Hamileliğin ilk haftalarında yani 1. Trimester döneminde mide ekşimesi şikâyetleri oldukça yoğun olarak hissedilmektedir. 2. Trimester dönemi anne adayı için daha sorunsuz geçtiği için en parlak dönem olarak nitelendirilmektedir. Ancak 3. Trimester dönemi rahim büyümesinden kaynaklı olarak mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikayetlerin oldukça yoğun hissedildiği dönemdir. Özetle hamileliğin ilk 3 ayı ve son 3 ayı mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikâyetlerin en yoğun olarak görüldüğü dönemlerdir. Ancak hemen belirtelim ki bebeğin doğum pozisyonunu alması sonucunda göğüs boşluğuna, diyaframa ve mideye olan baskıda hissedilir derecede azalmalar olmaktadır. Bu nedenle doğuma yakın haftalardan itibaren mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunların da azaldığı bilinmektedir. Bebeğin kafatasının doğum kanalına girdiği son haftalar ile birlikte sadece mide ekşimesi ve yanması değil solunum zorluğu, nefes darlığı şikâyetlerinde de önemli oranda azalmalar görülecektir.

Hassas anne adayları için hemen hatırlatalım; mide yanması ve mide ekşimesi gibi gebelik şikâyetlerinin bebeğin gelişimi üzerinde hiçbir şekilde olumsuz etkisi bulunmamaktadır.

Mide Yanması ile Mide Ekşimesi Arasındaki Fark Nedir?

Mide ekşimesi ile mide yanması arasında da temel farklar vardır.Mideorganının bir diğer görevi yiyeceklerin sindirimi için gerekli olan asit üretimini gerçekleştirmektir.Gereğinden daha fazla miktarda asit üretilmesi sonucu karın bölgesinden göğüs bölgesine doğru ağrı ve yanma hissedilmektedir. Mide ekşimesi ise midedeki yemek asitlerinin yemek borusundan yukarı doğru çıkması sonucu yemek borusunda hissedilen ekşimedir.

Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Geçer?

Hamilelikte yaşanan mide yanması ve mide ekşimesi gibi sorunları tamamen önlemek ya da belirtileri en aza indirmek için yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Bol sıvı tüket: Hamilelik sürecinde sıvı ağırlıklı beslenmek çok önemlidir. Alınması gereken en önemli sıvı ise sudur. Günlük olarak en az 2,5 – 3 litre su tüketimine dikkat edilmelidir. Ayrıca yemek aralarında çok fazla su içilmemeli, yavaş yavaş içmeye dikkat edilmeli, mide su ile şişirilmemelidir.
  • Azar azar ve sık sık ye:mideye aşırı yüklenmek ve mideye uzun süre aç bırakmak mide yanması, mide ekşimesi şikâyetlerinin görülme sıklığını artıran etkenlerdir. Bu nedenle gebelik sürecinde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde bir beslenme planı oluşturulmalıdır.
  • Sağlıklı beslen:Hamilelik sürecinde özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biri de anne adayının hem kendisi için hem de bebeğinin sağlıklı gelişimi için doğal beslenmeye özen göstermesidir. Paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmalı ve aşırı yağlı, soslu, ağır baharatlı gibi midesine zarar verebilecek yapıda olan hiçbir yemeği yememelidir. Özellikle kola gibi gazlı ve asitli içecekler, kızartma gibi aşırı yağlı yiyecekler, şerbetli tatlılar gibi şeker oranı çok yüksek yiyecekler mide yanmasını tetiklediği için uzak durulması gereken gıdalar arsında yer almaktadır.
  • Yemek yerken dik dur:Duruş pozisyonu çok önemlidir. Yemek yerken dik durarak mideye olan baskıyı en aza indireceğiniz için mide yanması ve ekşimesi gibi şikayetleri önemli oranda azaltabilirsiniz.
  • Uykudan önce sağlıklı atıştır:uykudan yaklaşık 2 – 3 saat önce sağlıklı atıştırmalık yemek sabah kalktığınızda mide yanması ve mide ekşimesi gibi şikâyetleri yaşamanızın önüne geçecektir. Ayrıca yastığınızın bir miktar yukarıda olması hem gece boyunca rahat uyumanızı hem de ekşime ve yanma gibi mide sorunları yaşamanızın önüne geçecektir.

Her türlü önlemi almış olmanıza rağmen mide yanması ve mide ekşimesi ile ilgili olarak ciddi sağlık sorunları yaşamaya devam etmekte iseniz mutlaka uzman bir doktordan bu konuda yardım almayı ihmal etmemelisiniz.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago