Categories: Hamilelik Tüp Bebek Tedavisi

Hamilelikte 2. Ay

Gebelik sürecinin aylık olarak takip edilmesi hem anne adayının hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelikte 2. ay anne adayı için eşsiz bir tecrübenin ve değişimin yaşanacağı bir dönemin başlayacağının sinyallerini verir. Anne adayının hem fiziksel hem de ruhen belli değişimler yaşayacağı bu dönem gebeliğin erken belirtilerinin de en yoğun olarak görüldüğü haftaları kapsamaktadır. Yumurtlama haftası olarak hesaplandığında gebelik sürecinizi 2 hafta geriden takip eden cenin gelişimi de bu haftalarda büyük bir hızla devam etmektedir. Op.Dr. Sertan AKSU, tüp bebek tedavisi sonrası hamilelik gerçekleştikten sonra bebek ve anne adayındaki 2. ay gelişmelerini aşağıdaki gibi anlatmıştır.

Hamilelikte 2. Ay Bebek Gelişimi

Hamilelikte 2. ay bebek gelişimi birinci aya oranla hızla devam etmektedir. Gebeliğin ikinci ayında ultrason muayenesi esnasında bebeğin görüntüsü daha belirgin olarak fark edilebilir. Anne karnında 2. ayında olan bebeğin kilo alımı ve boy uzunluğu da artmıştır. Kilosu 2 – 3 gr civarında boyu ise yaklaşık 1 – 2 cm olmuştur. Gözünüzde canlandırmak isterseniz anne karnında 2. ayında olan bebek, bir yaban mersini boyutlarındadır. Bebek bu dönemde anne rahmine daha iyi bir şekilde tutunma sağlamıştır. Kıvrılmış halde görüntüsü olan bebeğin omuriliğinden aşağı doğru gittikçe plasentaya bağlı olduğu görülmektedir. Kulak, burun, göz çukurları ve göz kapakları form olarak oluşmaya başlamıştır.

Bundan sonraki haftalarda detaylı olarak gelişmeye devam edecektir. Kıkırdak yapıda olan eklem yerlerini oluşması ile birlikte bebeğin el ve kol sallamaları hafif de olsa başlamıştır. Ancak anne adayının henüz bu hareketleri hissetmesi söz konusu değildir. Hamileliğin 2. Ayında bebeğin kalp dokuları gelişmeye, genital organları ve kollar da oluşmaya başlamıştır. Genital organların dıştan henüz gelişmemesi nedeniyle bebeğin cinsiyeti hakkında henüz bir şey söylenemez.

Hamilelikte 2. Ay Anne Adayı

Gebe kaldığı haberini alan anne adaylarının ortak olarak merak ettikleri konulardan biri de ‘ Karnım ne zaman şişmeye, belirginleşmeye başlayacak? ’ sorusudur. Hemen belirtelim hamileliğin 2. ayında anne adayının karnı henüz çok da belirgin değildir. Heyecanınızı anlıyoruz ancak bunun için bir süre daha beklemeniz gerekecektir. Bu ayın sonunda göz ile görünür bir şişlik olmayacaktır belki ama bazı kıyafetlerinizin belinin artık dar geldiğini hissedebileceksiniz. Gebeliğin 2. ayında anne adayının kan hacminde önemli oranda artış olmaktadır.

Anne karnında hızla gelişen bebek anne adayında bazı belirtilerin hissedilmesine ve ortaya çıkmasına neden olur. Hamilelikte 2. ay belirtilerinin hissedilme yoğunluğu ve zamanı her anne adayında aynı olmayabilir. Hatta hamileliğin ikinci ayında anne adayı belirtileri çok net olarak fark etmeyebilir. Tüm bu semptomlar normaldir ve gebelik sürecinin her anne adayında farklı şekilde ilerlediğinin kanıtıdır. Hamilelikte 2. ay belirtileri;

  • Değişen hormon miktarları sayesinde anne adayında ruh dalgalanmaları ani duygu değişimleri görülebilmektedir. anne adayının stresten ve gerginlikten uzak kalması hem bebeğin sağlığı için hem de anne adayının etkilenmemesi için çok önemsenmektedir. Anne adayına keyifli ortamlarda sevdiği kişiler ile bol vakit geçirmesi tavsiye edilir.
  • Hamilelikte 2. Ay belirtileri arsında mide bulantıları çok yaygın bir şekilde görülmektedir. Özellikle sabah kalkınca hissedilen mide bulantıları çoğu anne adayının gebelik sürecini oldukça olumsuz yönde etkilemektedir. Anne adayının ilk haftalardaki beslenmesini de ciddi şekilde etkileyen mide bulantılarının bebeğin gelişimi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur. Gebeliğin 3.ayında mide bulantılarının geçmiş olması beklenmektedir.
  • Rahmin mesaneye baskı yapması sonucu anne adayını sık sık tuvalete çıkma ihtiyacı hissedebilir.
  • Artan hormon seviyesi nedeniyle anne adayının göğüslerinde şişlik ve ağırlaşma da başlamaktadır.
  • Hamileliğin ikinci ayında anne adayında görülen belirtilerden bir diğeri de mide ekşimesidir. Beslenme düzeni ile oldukça ilişkili olan bu durumu önlemek de mümkündür. Anne adayı yaşadığı mide ekşimesi sorununu en aza indirmek için beslenme öğün sayısını artırmalı ve porsiyonlarını küçültmelidir. Ayrıca gece yatmadan önce yemek yemekten uzak durmalıdır. Özellikle akşam öğününde aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı gıdaları tercih etmemelidir. Ayrıca anne adayı bol miktarda su içmeyi ihmal etmemelidir.

Hamilelikte 2. Ayda Anne Adayına Tavsiyeler

Hamilelik kadın için çok özel süreçlerin yaşandığı bir dönemdir. Bu özel dönemde anne adayının yaşamında köklü değişiklikler yapması önce kendi sağlığı sonra da bebeğin sağlığı için çok gereklidir. Bu dönemde anne adayının yapması ve dikkat etmesi gerekenler şu şekildedir;

  • Anne adayının gebeliği sürecinde mutlaka uzman bir doktor kontrolünde olması gerekmektedir. Doktoru ile sağlıklı iletişim kurmalı ve önerilerini dikkate almalıdır. Gebelik sürecinde yaptırılacak test ve taramaların aksatılmaması çok önemlidir. Örneğin ilk muayene ve tarama daha geniş kapsamlı olabilir. Kadın doğum doktoru anne adayının bebeğin sağlığını kontrol etmek için idrar testi, bir dizi kan testi, peap smear testi, kilo ve tansiyon izlemi, ödem bulgusu tespiti gibi taramalar yapabilir. Ayrıca 2’li, 3’lü, 4’lü tarama testleri ile bebeğin genetik bir rahatsızlığının olup olmadığı tespit edilir.
  • Anne adayı, gebeliğin ikinci ayının bebeğin büyüme ve gelişme hızının en çok olduğu kritik bir dönem olduğu unutmamalıdır. Bu dönemde özellikle sağlıklı beslenmeye, alınması gereken vitamin ve mineralleri almaya ve zararlı alışkanlıklardan uzak durmaya mutlak çaba harcamalıdır.
  • Hamileliğin olumlu bir havada ilerlemesi için ruh sağlığı çok önemlidir. Anne adayı kendine keyif veren iş ve etkinlikler ile meşgul olmalı bu süreci stresten ve gerginlikten uzak bir şekilde geçirmelidir. Stresi azaltmada gebelik egzersizlerinin çok önemli olduğu bilinmektedir. Uzman eşliğinde yapılan hamilelik yogası ve hamilelik pilatesi gibi egzersizler tavsiye edilmektedir. Ayrıca açık havada yapılan yürüyüşler ya da yüzme de gebeliğin sağlıklı bir şekilde ilerlemesine yardımcı olmaktadır.

Hamilelikte 2. Ay Anne Adayı Beslenmesi

Anne adayının hem kendi sağlığı hem de bebeğin gelişimi için yeterli ve dengeli beslenmesi çok önemlidir. Hamilelikte sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak ve doktorun önereceği egzersizleri düzenli olarak yapmak gebeliğin aşamalarını ve doğumu çok olumlu etkilemektedir. Gebelik; anne adayının vücudunda hem fiziksel hem de kimyasal birçok değişime neden olur. Anne adayı, bu değişimlerin doğuracağı sorunlar ile baş etmek için beslenmesine çok önem vermelidir. Anne adayı;

  • Anne adayı bol sıvı alımına dikkat etmelidir.
  • Günde ortalama 2, 5 – 3 litre su içmelidir.
  • Bol taze meyve ve sebze tüketmelidir.
  • Tahıl grubu ve et ürünlerine öğünlerinde mutlaka dengeli bir şekilde yer ayırmalıdır.
  • Hamilelik sürecinde folik asit, kalsiyum, demir, iyot ve A, C, D vitamini yönünden zengin besinler ile beslenmelidir.
  • Anne adayı et, yumurta, sebze, meyve, süt ve süt ürünleri gibi besinleri günlük olarak yeterli miktarda tüketmelidir.
  • Aşırı yağlı, baharatlı, şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durmalıdır.
  • Ara öğünlerde atıştırmalık olarak ise fındık, badem, ceviz, kuru meyve çeşitlerinden tüketmelidir.
Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago