Categories: Hamilelik

Hamilelikte 6. Ay

Hamilelikte 6. Ay Nasıl Olur

Gebelikte 6. Ay hem anne adayı için hem de anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça kritik bir dönemin yaklaştığını işaret etmektedir. Hamileliğin son aylarında doğuma günler kala heyecan doruğa ulaşmaktadır. Anne adayının kendini iyi hissetmesi ve gebelik süreci ile ilgili detaylı bilgilere sahip olması heyecanını biraz olsun bastırarak kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olmaktadır. Son trimestere girilen bu ay ile birlikte anne adayının bol bol dinlenmesini, enerji depolamasını ve kendini iyi hissettirecek ortamlarda bulunmasını hem bebek için hem de sağlıklı bir doğum süreci için öncelikli olarak tavsiye ediyoruz. Ayrıca hafta hafta hamilelik süreci ve özellikleri için faydaloji.com web sitesini de ziyaret etmenizi öneririz. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi hizmetimizin yanında hamilelik süreci ve sonrası hakkında da bilgilendirmeler yapmaktayız.

Hamilelikte 6. Ay Bebek Gelişimi

Hamilelikte 6. Ay ile birlikte anne karnındaki bebeğin gelişimi de hızla devam etmektedir. Bu ay bebeğin fiziksel gelişimini neredeyse tamamladığı bir dönemdir. Tüm iç organların oluşumu tamamlanmış ancak detaylı gelişimleri hala devam etmektedir. Bebeğin tüm organlarının tamamlanması ile birlikte bir bakıma doğuma hazırlık sürecinin de başladığı söylenebilir.

Anne karnında 6. ayını yaşayan bebeğin kilosu yaklaşık olarak 750 gram iken boyu ise 33 – 36 cm aralığında olacağı öngörülmektedir.

Bu ay itibariyle beyin sinir faaliyetlerinin yapıldığı yer olan korteks iskeleti de gelişmeye başlamıştır. Önümüzdeki haftalarda ise korteks yapıda kıvrımların oluştuğu görülecektir.

El tırnaklarının oluşumu tamamlanmış olan bebeğin vücudundaki keratin seviyesinin artışı ve bu ay itibariyle tırnaklarının uzaması da başlayacaktır.

Bebeğin kaş, kirpik, göz kapakları ile birlikte yağ ve ter bezleri de oluşmaktadır.

Bebeğin bu ay itibariyle duyu gelişimi de devam etmektedir. Diğer aylara göre ısı ve ışığa tepki verme durumunda ilerleme görülmektedir. Kulak gelişimi hızlı bir şeklide devam etmekte ve buna bağlı olarak duyma yeteneği de oldukça ilerlemektedir.

Ayrıca 6. ayda bebek göz kapaklarını açıp kapatarak ya da hıçkırarak refleks hareketlerine de yavaş yavaş başlamıştır.

Solunum faaliyetlerini geçtiğimiz aylara göre daha da geliştirmiş olan bebek sık sık nefes alıp verme çalışmaları yapmaktadır. Tıpkı anne adayı gibi bebek de içeriden adeta doğuma hazırlık çalışmaları yapmaktadır.

Anne karnında 6. ayındaki bebek artık düzenli bir şekilde uyuma ve uyanma gibi alışkanlıklar da göstermektedir. Artık parmaklarını uzun süre emme becerisi gösterebilen bebek ayrıca ellerini de istemli bir şekilde açıp kapatabilmektedir.

Bebeğin cinsiyeti erkek ise eğer 6. ay itibariyle testislerin skrotuma girmesi beklenmektedir. Bu ayki muayenenizde bu konuyu doktorunuz ile görüşebilir daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bebeğin cilt altı yağ dokusu oluşumu ve gelişimi, devam etmektedir. Bu nedenle bebeğin cilt yüzeyindeki tüyler ve verniks adlı maddenin de yavaş yavaş kaybolduğu görülecektir. Bebeğin doğumdan sonraki yaşamında vücut içi ısının dengelenmesi için cilt altı yağ dokusunun oluşması çok önemlidir.

Hamilelikte Anne Adayında Görülen Değişiklikler

Anne adayı hamilelikte 6. ay sürecinde gebeliğinin muhtemelen en parlak dönemini yaşamaktadır. Ancak kilo alımının hızlanması ve karnının büyümesi ile birlikte daha çok yorulmalar ve daha çabuk acıkmalar yaşanabilir. Karnı iyice belirginleşerek hızla büyümeye devam eden anne adayının aşerme denilen dönemleri de böylece yavaş yavaş başlayacaktır. Bu dönem görülen acıkma krizlerinin sağlıklı aperatifler ile bastırılması çok önemlidir. Aksi halde anne adayında istenmeyen fazla kilo alımları görülebilir.

Anne adayında bu dönemde görülen bazı şikâyetler vardır. Bunların en başında özellikle bacaklarda görülen kramp ağrıları yer almaktadır. Bacak kramplarının önlenmesi için magnezyum ve kalsiyum desteği alınması büyük oranda rahatlama sağlayabilir. Tabi ki öncelikle doktorunuz ile mutlaka bu konuyu görüşmenizde fayda vardır.

Anne adayının vücudunda değişmekte olan hormon durumlarından etkilenen en ilk bölge cilttir. Bu süreçte hormonların dengesizliği nedeniyle anne adayında ciltte lekelenme ve sivilcelenme gibi sorunlar görülebilir. Bu durumun geçici bir sorun olduğunu hatırlatarak doktorunuz ile görüşmeniz tavsiye edilir.

Hamilelikte 6. Ayda anne adayında görülen bir diğer fiziksel değişim ise el ve ayak bileklerinde meydana gelen şişmelerdir. Ödem birikmesine bağlı olarak görülen bu durum gayet normal karşılanmaktadır. Anne adayının kendini çok yormaması, bol bol istirahat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle anne adayının bol miktarda sıvı tüketmesi, günlük su alımına dikkat etmesi ödem ve şişkinlikler için olumlu etki için fayda sağlayabilir.

Anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak hareketleri de geçtiğimiz aylara göre daha etkili ve hissedilir derecede artacaktır. Öyle ki bu hareketleri uykuda bile hissedebilirsiniz.

Anne adayının hamileliğinin 6. ayında dikkat etmesi gereken önemli bir durum da tıp dilinde ‘Preeklamsi’ olarak bilinen halk arasında ‘Gebelik Zehirlenmesi’ olarak tanınan sorundur. Preeklamsinin belirtileri olan yüksek tansiyon, yüksek ateş, uzun süre geçmeyen baş ağrıları, anormal derecede görülen şişlikler, nedensiz kilo alımı ve görme bozukluğu gibi semptomların görülmesi halinde acilen doktora gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz yapacağı fiziki muayene ve çeşitli testler ile preeklamsi yaşayıp yaşamadığınızı kısa bir süre içerisinde teşhis edecektir.

Anne adayının hızlı kilo alımına bağlı olarak ve vücut ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle bel ve sırt ağrılarında artış görülmektedir. Ağrıların hafiflemesi için ayakta ya da oturur halde de olsa aynı pozisyonda uzun süre kalınmaması, ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılması ve kas güçlendirme çalışmalarının yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bol bol istirahat etmek  ve rahat bir uyku pozisyonu oluşturmak da ağrıların hafiflemesi için tavsiye edilmektedir.

Hamilelikte 6. Ayda Beslenme

Hamileliğin her döneminde en önemli olan değişmez kural sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmektir. Hem anne adayının genel sağlığı için hem de bebeğin tüm yönden sağlıklı gelişimi için en önemli faktör anne adayının beslenmesindedir.

  1. Ay itibariyle anne adayı alması gereken vitamin ve mineralleri günlük uygun dozlarda ve mümkün mertebe doğal yollardan tüketmeye özen göstermelidir. Özellikle demir, protein, omega 3, magnezyum, iyot, kalsiyum, A vitamini ve D vitamini alımına ayrıca dikkat etmelidir.

Anne adayı günlük olarak 2, 5 – 3 litre su içmeye özen göstermelidir.

Konserve, işlenmiş gıda, fast food ya da dondurulmuş ürünler yerine mevsiminde taze olan meyve, sebze ve gıdaları tercih etmelidir.

Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı, soslu ve şekerli gıdalardan ve hamur işi yemeklerden kaçınmalıdır.

Günlük alınan öğünlerde karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral dengesini sağlamaya özen gösterilmelidir. Gerekirse uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago