Categories: Hamilelik

Hamilelikte 7. Ay

Hamilelikte 7. Ay Nasıl Geçer

Hamilelikte 7. ay haftalık olarak hesaplarsak 26. ve 30. haftaları kapsamaktadır. Yani hamilelik sürecinin önemli bir kısmı geride kalmıştır. Doğuma ise yaklaşık olarak 10 hafta kaldığını söyleyebiliriz. Doğuma sayılı günler kala anne adayı ile bebeğinin kurduğu bağ özellikle bu süreçte çok daha önemlidir. Anne adayının psikolojik olarak rahat olması anne karnındaki bebeğe de yansıyacaktır. Bu nedenle doğumun habercisi olan son trimester döneminde anne adayının kendini rahat hissetmesi ve ruhsal açıdan olumlu düşünceler içinde olması sağlıklı doğumun da önemli bir parçasıdır.

Hamilelikte 7. Ay Bebek Gelişimi

Geride kalan aylara göre bebek gelişimi artık çok hızlı bir şekilde meydana gelmektedir. Bebeğiniz hızla kilo almaya, uzamaya, büyümeye ve yaşamsal faaliyetlerini artırmaya devam etmektedir.

Bu ay içinde bebeğin kilosunun yaklaşık olarak 1200 – 1400 gram, boy uzunluğunun ise 38 – 42 cm aralığında olması beklenmektedir. Ancak hemen hatırlatalım ki bir bebeğin anne karnındaki gelişim durumu başka bir bebeğin gelişim durumuna göre birçok açıdan değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle sayısal olarak ifadelerden daha çok düzenli olarak gidilen doktor kontrollerinde bebeğinizin özelliklerine göre genel sağlık durumu ile ilgili daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Geçtiğimiz aylarda doğum sonrasındaki yaşamında bebeğin vücut iç ısısının dengelenmesinde önemli görevleri olan cilt altı yağ dokusu oluşumu başlamıştı. Bu ayda da cilt altı yağ dokusu gelişimi devam ettirmektedir. Cilt altı yağ birikimi devam ettikçe cilt yüzeyini saran tüylerin ve verniks adlı maddenin yavaş yavaş yok olduğu görülmektedir. Ancak kimi bebeklerde ise bu tüy ve verniks sıvısının doğumdan sonra da dökülebildiği görülebilir.

Daha önce kıkırdak yapıda olan kemikler gelişmeye ve sertleşmeye başlamıştır. Kan yapım işi de bu ay itibariyle bebeğin kemik iliğine devredilmiştir.

Bebeğin tırnak uzaması da devam etmektedir. Yumuşak olan tırnak yapısı bu süreçle birlikte yavaş yavaş sertleşecektir.

Bebeğin akciğerleri ve solunum kesecikleri de gelişimini hızla devam ettirmektedir. Bununla birlikte bebeğin solunum faaliyetleri de artmaya başlamıştır. Diyafram kası gelişmeye başlayan anne karnındaki bebeğin hıçkırıkları da hissedilir derecede artmıştır.

Bebeğin hareketlerinde daha bir istemli ve bilinçli olduğu görülmektedir. Bu aylara kadar istemsiz hareket eden bebek artık elini ayağını kaldırarak dilediği gibi hareket ettirebilmektedir. Anne adayı da özellikle bu dönem bebeğinin hareket sıklığını takip etmelidir. Bebeğin anne karnındaki hareket sıklığını olumlu veya olumsuz etkileyen durumlar vardır. Örneğin anne adayı moralsiz, huzursuz, yorgun ve beslenmesine dikkat etmemiş ise bebeğin hareketleri daha cansız ve durgundur. Ancak anne adayı moral ve motivasyonu yüksek ve çikolata gibi enerji veren gıdalar ile beslendiyse bebeğin anne karnındaki hareketleri de buna bağlı olarak artmaktadır.

Daha önceki aylarda vücuduna göre oldukça büyük olan bebeğin kafa boyutu artık daha orantılı bir şekildedir. Kafatası içinde yer alan beyinde oluşan yeni dokular ve kıvrımlar ile bebeğin beyin gelişimi de hızla devam etmektedir. RAM adı verilen bölümün devreye girmesi ile birlikte bebeğiniz artık rüya dahi görebilir.

Çoğu zaman gözleri kapalı olan anne karnındaki bebek 7. aydan sonra gözlerini açma kapama hareketini daha sık yapmaktadır. Ayrıca bebeğin ortamdaki ışığı fark edecek ve tepki verecek kadar görme işlevi de ilerlemiştir.

Hamilelikte 7. Ayda Anne Adayında Görülen Değişiklikler

Hamileliğin sonlarına yaklaşırken anne adayında görülen değişiklikler ve bazı sağlık sorunları da olmaktadır. Doğumdan sonra geçecek olan bu değişiklik ve sorunların anne adayı tarafından normal karşılanması ve olumsuz bir ruh hali içine girmemesi gerekmektedir.

Hamileliğinin 7. Ayında olan bir anne adayının alması gereken ortalama kilo miktarı 9 – 10 kg aralığındadır. Bazı anne adayları bu kilodan daha az veya daha çok miktarda kilo almış olabilirler. Bu durum anne adayının gebe kalmadan önceki kilosu ile doğrudan ilgili olduğu için hamilelik sürecinde alınan kiloların faklı olması normal karşılanmaktadır.

Rahmin büyümesi ile birlikte mesaneye yapılan baskı da bu süreçte artar. Bu nedenle anne adayının sık sık idrara çıkma gibi bir durumunun olması gayet normaldir. Mesanenin yanı sıra makata da baskı artışı olacağı için kas kontrollerinin zayıflığı ile gaz kaçırma ve idrar kaçırma gibi durumlar da yaşanabilir. Baskı duyulan bir diğer ise mide ve bağırsaklardır. Karın şişkinliği ve mide yanması gibi sorunlara neden olan bu durumdan kurtulmak için anne adayına yemeklerini küçük porsiyonlar halinde ve yavaş yavaş tüketmesi tavsiye edilir.

Hamileliğin 7. Ayında anne adaylarında baş ağrısı gibi durumlarda yüksek oranda görülebilir. Böyle anlarda anne adayına sessiz ve loş ışıklandırılmış bir odada istirahat etmesi tavsiye edilir. Ayrıca günlük olarak içmesi gereken 2, 5 – 3 litre su tüketmeyi de ihmal etmemelidir.

Vücut denge ve ağırlık merkezinin değişmesi ile birlikte anne adalarında görülen bir diğer sorunda bel ağrısıdır. Uzun süre ayakta kalmamak, uzun süre oturmamak, kaslarını güçlendirecek yoga ve egzersizleri düzenli olarak yapmak ve yorucu hareketler yapmamak bel ağrısını önlemek için yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Anne adayı bel ağrısı hissettiğinde eşine masaj yaptırabilir ya da rahat bir pozisyonda oturmalı ve ayaklarını yerden biraz yüksekte tutarak uzatmalıdır. Uzun süren ve geçmeyen bel ağrıları yaşandığında doktorunuzdan yardım almayı ihmal etmeyiniz.

Bunun dışında anne adaylarında; baş dönmesi, el ve ayaklarda şişkinlikler, vücudun bazı bölgelerinde görülen çatlaklar, günde en fazla 3- 4 kez olabilen ve kısa süren rahim kasılmaları, mide yanması, bacaklarda hissedilen kramplar, hafif düzeyde vajinal akıntı gibi sorunlar yaygın bir şeklide görülebilir.

Hamileliğinin 7. ayında olan anne adaylarına; kısa süreli ve hafif tempolu yürüyüşler yapması, bol bol su tüketmesi ve sıvı ağırlıklı beslenmesi, ayaklarını yüksekte tutarak bol bol dinlenmesi, tuzlu ve yağlı beslenmekten kaçınması, en rahat pozisyon olan sol yan tarafa yatarak uyuması tavsiye edilmektedir. Ayrıca anne adayı doktoru ile iletişimini sağlıklı bir şekilde sürdürmeli, doğum & çocuk bakımı ile ilgili kitaplar okuyarak doğuma hazırlık yapmalıdır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago