Categories: Hamilelik

Hamilelikte 8. Ay

Hamilelikte 8. Ay Nasıl Olur

Hamilelikte 8. Ay ile birlikte doğuma artık çok az bir süre kaldığı için hem anne adayında hem baba adayında heyecan iyice artmaktadır. Her hamilelik süreci kendine özel durumlar içerisinde gelişir ve değişir. Bu nedenle anne adayları kendi hamilelikleri ile ilgili en detaylı bilgileri doktorlarından almaları tavsiye edilir. Örneğin doğumun normal yöntemle mi ya da sezaryen yöntemi ile mi gerçekleşeceği değişiklik gösterebilir ve tamamen anne adayı ile bebeğin sağlığı göz önünde tutularak doğumun nasıl ve ne zaman gerçekleşeceğine uzman doktorlar tarafından karar verilmelidir. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi hizmetimizden bu konuda bilgi alabilirsiniz.

Hamilelikte 8. Ayda Bebek Gelişimi

Anne karnında 8. ayını yaşayan bebeğin boyu yaklaşık olarak 40 – 45 cm aralığında, kilosu ise 2200 – 2500 kg civarında olacağı ön görülmektedir. Tabi ki bu değerler bebeğin beslenme durumu, anne adayının sigara kullanımı veya sağlık öyküsü ve genetik aktarımlar gibi birçok faktörden etkilendiği için her bebekte değişkenlik gösterebilir.

Bu dönemde bebeğin akciğer gelişimi büyük bir hızla ilerlemektedir. Ve bebeğin solunum fonksiyonları da artık iyice gelişmiştir. Bebeğiniz de tıpkı sizin gibi doğum sonrası yaşama hazırlık çalışmaları yapmakta ve solunum faaliyetlerini artırmaktadır.

8. ayında anne karnında olan bebeğin vücudundaki kemiklerin gelişimi kıkırdak yapıdan daha sert yapıya doğru gelişim göstermektedir. Ancak bebeğin kafatası kemiklerinde henüz sertleşme söz konusu değildir. Bu durum doğumun daha kolay gerçekleşmesini sağlaması yardımcı olmaktadır. Hamilelikte 8. ayda anne adayları bebeğin kemik gelişimini olumlu yönde etkileyen kalsiyum, magnezyum ve demir gibi mineralleri içeren gıdaları doğal yollardan tüketmeye özellikle daha da dikkat etmelidir.

Erkek bebeklerin 8. ay içerisinde sağ ve sol testislerinin karın boşluğundan aşağı inmesi beklenmektedir. Ultrason muayenesinde doktorunuzdan bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Bebeğin pembemsi cilt renginin oluşmasında, tüm vücudu saran verniks sıvısının yok olmasında, vücut ısısının dengelenmesinde önemli roller üstlenen cilt altı yağ dokusu ise birikmeye ve bunun sonucunda da kol & bacaklarda boğumlar oluşmaya devam etmektedir.

Ayrıca anne karnında 8. Ayında olan bebeğin kafa büyüklüğü de diğer aylara göre vücudu ile daha orantılı boyutlara ulaşmıştır. Beyin gelişimi oldukça hızlı bir şekilde devam ederken merkezi sinir sistemi de devreye girmiştir. Ancak bağışıklık ve endokrin gibi sistemlerin tam anlamıyla oluşması ve gelişmesi önümüzdeki günlerde olacaktır.

Bu ayda bebek anne karnında oldukça aktif bir şekilde hareketlerine devam etmektedir. Boy ve kilo artışına bağlı olarak bebek hareket alanı kısıtlı da olsa tekme, yumruk ve dönme gibi hareketleri daha güçlü bir şekilde devam etmektedir.

Vücut iç organlarının birçoğunun oluşumu tamamlanmış olan anne karnındaki bebeğin 8. ayında kalbi artık son halini almıştır. Bu sebepten ötürü bu ayda doğan bebeğin bazı organlarının fonksiyonları yetersiz olsa da yaşama şansı daha yüksektir.

Bebeğin bu ayda görme ve duyma ile ilgili herhangi bir sorunu kalmamıştır. Çevresindeki sesleri tanımakta ve anne sesini diğer seslerden ayırt etmektedir. Ayrıca görme uzuvları gelişimi sayesinde ışığın geldiği yöne doğru yönelerek tepki vermektedir.

Hamilelikte 8. Ayda Anne Adayında Görülen Değişiklikler

Anne adayının doğuma epey yaklaştığı özellikle bu son aylarda karnı iyice büyüdüğü için hareketleri iyice kısıtlanmıştır. Anne adayı için günlük en kolay işlerin yapılması bile artık eskisine göre daha zordur. Vücut denge merkezinin değişmesi ile birlikte oturma, kalkma ve yatma gibi basit eylemleri yapmak dahi oldukça yorucu olmaktadır. Ancak gebelik sürecinde son dönemlerde bu tür sıkıntılar her anne adayının başına gelmektedir. Bu nedenle özellikle son aylarda anne adaylarına sabırlı olmaları ve kendilerini iyi hissettirecek etkinlik ve kişiler ile bolca zaman geçirmeleri tavsiye edilir.

Hormon seviyesinde ise oldukça hızlı bir artış söz konusudur.  Hormon artışına bağlı olarak anne adaylarında cilt sorunları, saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi bazı durumlar görülebilir. Yine hormon dengesizliğine bağlı olarak anne adayının ruh halinde dalgalanmalar, sebepsiz gerginlik ve aşırı kaygılı ruh hali gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu süreci atlatırken anne adayının çevresinde bulunana herkesin yardımcı olması ve pozitif düşünceye odaklanılması, keyif veren etkinliklerin planlanması tavsiye edilir.

Anne karnında her geçen büyüyen bebeğin rahme yaptığı baskı sık idrara çıkma isteğini artırırken, makata yaptığı baskı ise gaz kaçırma gibi sorunların yaşanmasına sebep olabilir.  Ayrıca anne karnındaki bebeğin büyümesi kaburgalardaki baskıyı da artırarak anne adayına solunum zorluğu yaşatabilir.

Anne adayının kilo alma hızı son aylara doğru iyice artmaktadır. Bu nedenle son aylarda aşırı kilo almamaya dikkat edilmelidir. Bu aya kadar sağlıklı bir gebelik süreci geçiren anne adayının ortalama 10 – 12 kg almış olması gerekmektedir. Bu değerin birkaç kilo altında ya da üstünde değerlere de sahip olunabilir. Hamilelikte alınan kiloları annenin gebelik öncesi kilosu, beslenme özellikleri, spor alışkanlıkları gibi durumlar etkilediği için değişkenlik göstermesi normaldir.

Anne adayının hamilelikte 8. ay beslenmesinde dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Rahmin büyümesinden kaynaklı olarak mideye olan baskı da artmaktadır. Bu nedenle anne adayı mide yanması ve mide ekşimesi gibi bazı şikayetler yaşamaktadır. Bunu önlemek için anne adayının minik porsiyonlar halinde azar azar ve sık sık yemesi gerekmektedir. Ayrıca bol su tüketmek, doğal beslenmek, iyice çiğnemek mide sorunları yaşamaması için uyması gereken kurallardandır.

Ayrıca kalsiyum, magnezyum, protein, demir, omega 3 gibi hem bebek gelişimi hem de annenin genel vücut sağlığı için mutlaka tüketmesi gereken minerallerdir. Kemik gelişimini desteklemesi için; fındık, kayısı, yeşil yapraklı sebzeler, protein için; yumurta, et, balık, süt, yoğurt, soya, karbonhidrat için; patates, hububat, fındık, karpu ve fındık ezmesi tüketebilir. Tüm bunların yanı sıra bebeğin beyin gelişimi için omega 3 ve hazmı kolaylaştırması açısından avokado, brokoli, karnabahar, kereviz, taze meyve & sebze tüketilmelidir.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago