Categories: Hamilelik

Hamilelikte Alınan Kilolar

Anne adaylarının hamilelik süreçlerinde üzerinde en fazla düşündükleri bir konuda gebelikte kilo alımıdır. Gebelikte kilo alımı ile ilgili toplumumuzda yanlış bilinen birçok doğru bulunmaktadır. Bunlardan birisi de ne kadar çok yersem bebeğim o kadar sağlıklı olur görüşüdür. Bu görüş eskiden çok geçerli bir görüşken artık günümüzde hiçbir geçerliliği kalmamıştır. Hatta yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda anne adayının fazla kilo alması gebelik sürecini olumsuz etkileyen bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi hizmetimiz ile bu yazımızı siz değerli anne adayları için gebelikte ay ay kilo takibi yapmanın önemi ve hamilelikte alınan kiloların vücutta nasıl ve ne şekilde dağılım gösterdiği üzerine hazırladık. Keyifli okumalar dileriz…

Gebelikte Alınan Kilolar

Gebelikte alınan kiloların ucu kaçarsa istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir. Aşırı miktarda alınan kilolar sonucunda anne adayında görülmesi muhtemel sağlık sorunları şu şekildedir;

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalıkları
  • Metabolik sendrom
  • HDL kolesterol düşüklüğü
  • Bel çevresi yağlanması
  • Yüksek kan basıncı
  • İnsülin direnci

Gebelikte Ay Ay Kilo Takibi

Bazı anne adayları ne kadar çok yemek yerse bebeğinin ve kendisinin o kadar daha sağlıklı olacağına inanmaktadırlar. Aksine anne adayının gebelik sürecinde çok fazla yemek yemesi sonucunda ilerde obezite, tansiyon, şeker hastalığı ya da kalp rahatsızlıkları gibi sağlık sorunlarına yol açtığı görülmektedir.

Hamilelik süresi boyunca her anne adayı aynı miktarda kilo almaz. Kimi anne adayları daha az miktarda kilo alırken kimi anne adayları daha fazla miktarda kilo alımı yaşayabilirler. Bunun temel sebebi her anne adayının fizyolojik özelliklerinin birbirinden farklı olmasıdır. Anne adayının gebe kalma kilosu hamileliği boyunca alması gereken en ideal kilo miktarı için kriter olmaktadır.  Buna göre;

  • Olması gerekenden daha az kiloda gebe kalan anne adayları hamilelikleri boyunca ortalama olarak 12, 7 kg ile 18 kg almaları normal kabul edilmektedir.
  • Normal kiloda gebe kalan anne adayları hamilelikleri boyunca ortalama olarak 11, 7 kg ile 16 kg almaları normal kabul edilmektedir.
  • Olması gerekenden daha fazla kiloda gebe kalan anne adayları hamilelikleri boyunca ortalama olarak 6, 7 kg ile 11, 5 kg almaları normal kabul edilmektedir.
  • Olması gerekenden aşırı miktarda fazla kiloda gebe kalan yani obez anne adayları hamilelikleri boyunca ortalama olarak 5, 7 kg ile 9 kg almaları normal kabul edilmektedir.
  • İkiz gibi çoğul gebelik yaşayan anne adaylarının ise hamilelikleri boyunca ortalama olarak en fazla 19 kg almaları normal kabul edilmektedir.

Trimester Dönemlerine Göre Kilo Alımı Nasıl Olmalıdır?

Gebelik süresi boyunca her hafta aynı miktarda kilo alımı yaşanmamaktadır. Anne adaylarının trimester dönemlerine göre de kilo alımları farklılık göstermektedir. Buna göre ilk trimester döneminde olan anne adayı daha za miktarda kilo alımı yaşamaktayken bebeğin anne karnında gelişiminin de etkisi ile 2. Ve 3. Trimester dönemlerinde daha fazla miktarda kilo alımı yaşamaktadırlar. Buna göre;

  • Trimester: Birinci trimester ilk 3 aylık dönemi kapsamaktadır. İlk 3 aylık dönmede bir çok anne adayı mide bulantıları gibi şikayetler yaşadığı için fazla miktarda kilo alması beklenmemektedir. Anne adayları bu dönemde toplamda en az 0, 5 kg alması gerekirken en fazla 2 kg almış olmaları normal kabul edilmektedir. Ancak belirttiğimiz gibi mide bulantısı gibi şikayetlerin olması halinde bazı anne adaylarının kilo alımı değil kilo vermesi bile söz konusu olabilir.
  • Trimester ve 3. Trimester: Gebeliğin artık daha belirgin bir şekilde hissedilmeye başlandığı 2. Trimester ve doğumun yaklaştığının habercisi sayılan 3. Trimester dönemleri kilo alımları biraz daha artmaktadır. Anne adayları bu dönemlerde artık haftada en az 0, 3 kg en fazla ise 0, 6 kg kilo alımı yaşayabilirler.

Hamilelikte Alınan Kiloların Dağılımı

Doğuma giderken her anne adayı eski kilosuna göre artık çok daha farklı kiloda olan bir bünyeye sahiptir. 40 haftalık süreç olan hamilelikte alınan kiloların anne adayının vücudunda nasıl dağılım gösterdiği merak konusudur. Bu dağılımın ideal kiloda hamile kalan normal kilo alımı sağlayan anne adayı için geçerli olduğunu ve tabiî ki her vücutlarda farklı miktarda dağılım gösterebileceğini hemen belirtelim. Gebelik sürecinde alınan kilolar anne adayında ortalama olarak şu şekilde dağılım göstermektedir;

  • Bebeğin fiziksel gelişimi için: 3, 3 kg – 3, 7 kg
  • Meme dokusunun büyümesi: 0, 9 kg – 1, 4 kg
  • Rahim ağırlığı: 0,9 kg – 2, 4 kg
  • Plasenta ağırlığı: 0, 9 kg – 1, 4 kg
  • Yağ dokusunun ağırlığı: 2, 3 kg – 4 kg
  • Amniyotik sıvının ağırlığı: 0, 9 kg – 1, 4 kg
  • Artan kan hacminin ağırlığı: 1, 9 kg

Gebelikte Kilo Alımı İle İlgili Tavsiyeler

Gebelikte alınan kilolardan 5 – 6 kg kadarı (bebeğin ağırlığı ve plasenta ağırlığı) doğum ile birlikte hemen ilk hafta içinde verilir. Kalan kiloların verilmesi için acele etmenize gerek yoktur. Emzirme ile birlikte dengeli ve sağlıklı beslenerek zaten haftada 0, 5 kg rahatlıkla verilebilir.

Hamilelikte alınan kilolar anne adayının beden kitle endeksine uygun bir miktarda alındıysa 6 ay içerisinde tüm hamilelik kilolarından kolay bir şekilde kurtulmak mümkündür.

Doğum sonrası sağlıklı beslenmenin yanı sıra günlük 30 dakika yürüyüş yapmak kiloların verilmesini daha da kolaylaştırır.

Emzirmeyi ihmal etmeyin. Günlük emzirme annenin 400 – 500 kalori yakmasını sağlamaktadır. Ki bu da tam 1 saatlik orta tempo yürüyüş için harcanan enerjiye eşittir.

Anne adaylarına emzirme süresince diyet yapmaları kesinlikle tavsiye edilmez. Bunun yerine düzenli olarak pilates yapılması ya da hafif tempo yürüyüşlerin düzenli olarak yapılması önerilir.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago