Categories: Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisi Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son yıllarda doğal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin en çok başvurdukları tedavi şekli tüp bebek tedavisi dir. Tüp bebek tedavisinde kadının yumurtaları ve erkeğin spermleri laboratuvar ortamında birleştirilir. Ardından birleştirilen bu hücreler belirli sıcaklık ortamlarında bekletilerek döllenmesi sağlanır. Oluşan embriyolardan en sağlıklı olan 1 veya 2 tanesinin ince bir kateter yardımı ile rahim içerisine yerleştirilmesi yöntemine tüp bebek tedavisi denir. Tüp bebek tedavisiyle gebelik gerçekleştiğinde sonraki sürecin normal gebelik sürecinden çok büyük farklılıkları olmuyor. Tüp bebek tedavisinde önemli olan tedavi öncesinde dikkat edilmesi gerekenler.

Konumuza dönecek olursak  tüp bebek tedavisi öncesi anne ve baba adaylarının nelere dikkat etmesi gerekir? Gelin şimdi hep beraber inceleyelim:

  • Öncelikle anne ve baba adayı tüp bebek tedavisine başlamadan önce bu konuda araştırma yapmalı. Tüp bebek tedavisinde nelerle karşılaşılacağı bilinmeli.
  • Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce doğru doktor ve klinik seçilmesi çok önemli. Bu tedavi şeklinin maliyetli olmakla birlikte profesyonel ekiplerce yapılması çok önemli.
  • Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce anne adayı da baba adayı da sigara ve alkolü tedavi boyunca kullanmamalıdır.
  • Özellikle anne adayının sürekli kullandığı ilaçları varsa bunları doktoruyla paylaşmalı. Doktorun bilgisi dahilinde olmalı.
  • Tüp bebek tedavisine başlamadan önce hamam, sauna gibi aşırı sıcak ortamlardan uzak durulmalıdır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi anne adayının da baba adayının da aşırı spor ve egzersizlerden uzak durması gerekmektedir.
  • Tüp bebek tedavisi öncesinde anne adayı veya baba adayı son 2 ay içerisinde ateşli bir rahatsızlık geçirmişse kesinlikle doktoruyla paylaşmalı.
  • Bunun yanında tüp bebek tedavisi öncesi erkek ya da kadın cinsel organlarında son birkaç ayda enfeksiyon ya da iltihap gibi bir sorun yaşamışsa kesinlikle doktoruyla paylaşmalı.
  • Özellikle erkek tüp bebek tedavisi öncesinde rahat ve bol iç çamaşırları tercih etmelidir. Mümkün olduğunca sıkı iç çamaşırlarından uzak durmalıdır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi eğer kilo sorunu var ise ve kendi başına beslenme programı ve düzeni sağlanamıyorsa bir diyetisyenden yardım alınmalı. Beslenme düzenine çok dikkat edilmeli özellikle meyve, sebze, mineral ve kalsiyum ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmeli. Mümkün olduğunca hazır gıdalardan uzak durulmalı. Bunun yanında aşırı yağlı, tuzlu ve kızartılmış ürünlerden uzak durulmasında da fayda vardır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi bol sıvı alımına da dikkat edilmeli. Ancak tüp bebek tedavisi görecek kişinin kesinlikle asitli içeceklerden uzak durması gerekir. Mümkün olduğunca evde sıkılmış meyve suyu, süt, ayran, maden suyu ,kefir tüketmeli ve bunların yanında özellikle de günde en az 2 litre su tüketmesi gerekir.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi en çok dikkat edilmesi gereken durumlardan biri de doğru zamanda doktorun yanında olmaktır. Doktorun verdiği randevu saatinde kesinlikle orada olunmalı. Çünkü tüp bebek yönteminde başarılı olmanın en önemli şartı zamanlamadır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi muayene olacağınız yerlerin hijyenik olmasına dikkat etmelisiniz. Bu hem sizi rahat hissettireceği gibi hem de doktorunuzla kuracağınız iletişimi olumlu yönde etkiler. Bunun yanında bu bölgelerin temiz olması tüp bebek işleminin daha sağlıklı yapılmasını da sağlar.
  • Başta da söylediğimiz gibi tüp bebek tedavisinin doğru kişiler ve kurumlar tarafından yapılması çok önemlidir. Bu süreçte belki de çevrenizden çok farklı öneri ve fikirler gelecektir. Bunların bir kısmı belki de sadece kulaktan dolma bilgilerden oluşacaktır. Bu sebeple doktorunuzla randevunuza gitmeden önce aklınızdaki bütün soruları bir yere not alın. Doktor randevunuzda belki de heyecandan aklınızdaki soruların bir kısmını sormayı unutacaksınız. Hem kendinizi daha iyi hissetmek hem de tüp bebek tedavisi öncesi aklınızdaki tüm soruların cevabını öğrenmek sizin için çok faydalı olacaktır.
  • Tüp bebek tedavisi öncesi doktorunuza güvenmeniz en önemli konulardan biridir. Bu güvenle birlikte doktorunuzun söyleyeceği her şeyi dikkatlice dinlemeli ve yanlış uygulamalardan kaçınmalısınız. Çünkü anlaşılmayan bir durum istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır

Tüp bebek tedavisi nasıl yapılır gelin şimdi kısaca onu da görelim: Tüp bebek tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bunlardan ilki tüp bebek tedavisi görecek kişilerin eğitilmesi ve işlemler hakkında bilgi verilmesidir. Burada tedavinin planı, nasıl yürütüleceği ve hangi ilaçların kullanılacağı hakkında bilgi verilir. Bir sonraki aşama tüp bebek tedavisinin en önemli aşamalarından biridir. Bu aşamada yumurtalık geliştirici hormonlar kullanılır, yumurtaların geliştirilmesi ve takibi sağlanır. Bu tedavideki amaç vücudun yumurta üretim sistemini baskılayarak kontrol altında tutmaktır.

Bundan sonraki aşamada ise yumurtaların ve sperm hücrelerinin toplanması ve laboratuvar ortamında birleştirilerek döllenmesi sağlanır. Bu aşamada ayrıca anne ve baba adayına kaç tane yumurtanın döllendiği ve kaçının gelişiminin sağlıklı olduğu hakkında bilgi verilir. Bu döllenen yumurtalar 2 ile 5 gün izlenir ve uygun olanlar anne rahmine yerleştirilir. Son aşama ise embriyo transferi olarak adlandırılan aşamadır. Bu aşamada anne ve baba adayına transfer edilecek embriyo sayısı ve kalitesi hakkında bilgi verilir.

Transfer işlemi çok basit bir muayene şeklinde yapılır. Transfer işlemi embriyoların bir kateterle vajenden ve rahim ağzından geçirilerek rahim içerisine yerleştirilmesiyle sonlandırılır. Transfer işlemi bittikten sonra anne adayı 3-4 saat dinlendirilir. Ardından taburcu edilir ancak o gün evde dinlenmesi tavsiye edilir. Eğer sonraki süreçte bir sorunla karşılaşılmadıysa 14. günden sonra gebelik testi yaptırılarak tüp bebek tedavisi sonucunu öğrenmek mümkündür.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago