Categories: Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki Sakıncalı Mıdır?

Tüp bebek Dünya’da ilk defa 1978 yılında İngiltere’de uygulanmış bir yöntemdir. Günümüz tıp teknolojileri sayesinde her geçen gün yenilenen ve gelişen tüp bebek tedavisi ile Dünya üzerinde şimdiye kadar 20 bin bebeğin doğduğu biliniyor. Başarılı bir tüp bebek tedavisi için dikkat edilmesi gereken bir takım kurallar vardır. İlaçları aksatmadan almak, yüksek moral ve motivasyona sahip olmak, bol bol dinlenmek, sağlıklı beslenmek, alınması gereken vitamin ve mineralleri almak tedavinin başarı ile sonuçlanmasını sağlayan önemli etkenler arasında yer almaktadır.  Bunun yanı sıra çiftler arasında uyulması gereken diğer bir kural da cinsel ilişki ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri bilmektir.

Tüp bebek tedavisi gören her çiftin aklına takılan en önemli sorulardan birisi de tüp bebek tedavisi sırasında cinsel ilişkiye girmenin herhangi bir sakıncasının olup olmadığıdır. Tedavi sırasında verilen ilaçlar ve yükselen hormon seviyesi ile birlikte cinsel istek artışı görülse de özellikle tüp bebek tedavisinin belli aşamalarında cinsel ilişkinin sınırlandırılması gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisi kadının adet döngüsünün 2. ya da 3. günü ile başlamakta ve toplamda yaklaşık olarak 15 gün kadar sürmektedir. Sonuçlarının alınması ise ortalama 1 ayı bulmaktadır. Bu süreçte cinsel ilişkiye girme durumu tüp bebek tedavisinin her aşamasında farklı şekilde olmaktadır. Tüp bebek tedavisinin aşamalarının bu nedenle çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

1.aşama: Bu aşamada anne adayına ilaç takviyesi yapılması ile birlikte yumurta sayısının artması beklenmektedir.

  1. aşama: Bu aşama ise yumurta toplanması aşamasıdır. Anne adayına anestezi verilir. Ve rahimde yer alan yumurta foliküllerinden çok sayıda yumurta toplanır. Bu işlem yaklaşık olarak 15 – 20 dakika kadar sürmektedir.
  2. aşama: Anne adayından toplanan yumurtaların baba adayından alınan sprem örnekleri ile döllenmesi sağlanır. Bu işlem mikroenjeksiyon adını alır ve mikroskop cihazı altında büyük bir titizlikle yapılır.
  3. aşama: Döllenen embriyo hücresinin anne adayının rahmine yerleştirilmesi aşamasıdır. Embriyo anne adayının rahmine tam bir tutunma sağlarsa gebelik de başlamış kabul edilir. Embriyo anne adayının rahmine tutunmaz ve düşük gerçekleşir ise de tedavi en baştan tekrar yapılır.

Tüp Bebek Tedavisinde Cinsel İlişki

Tüp bebek tedavisi genel itibariyle çiftler arasındaki cinsel ilişkiyi kısıtlamayı hedef alan bir tedavi yöntemi değildir. Tüp bebek tedavisinin aşamaları içerisinde cinsel ilişkiye kesinlikle girilmez diye bir kural da yoktur. Ancak tedaviden başarılı sonuçlar almak için özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Cinsel ilişkinin sakıncalı olmadığı dönemlerde kullandığı ilaçlar sayesinde yumurtalıklarında şişkinlikler ve genişlemeler olması sebebiyle cinsel ilişki anne adayı için oldukça rahatsız edici olabilir. Özelikle tüp bebek tedavisi gören anne adayının ruhsal olarak istek duymaması ya da fiziksel hassasiyeti biraz daha arttığı için genel ağrılarının da olacağı düşünülürse cinsel ilişki konusunda dikkatli olmakta fayda vardır.

Kısaca; tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin yasak olduğu bazı aşamalar vardır. Ancak cinsel ilişkinin serbest olduğu anlarda da eşlerin psikolojik ve fiziksel olarak hazır olmayabileceği de unutulmamalıdır. Bu hassas süreçte eşlerin birbirlerine karşı duyarlı ve anlayışlı yaklaşması tavsiye edilmektedir.

Tüp bebek tedavisinin aşamalarından biri olan yumurta toplama ve embriyo transferi aşamalarında çiftler arasında cinsel ilişki kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Yumurta toplama işleminden sonra epey hassas olan rahmin iyileşmesi beklenmeli ve cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir. Yumurta toplama aşaması anne adayını zaten oldukça yorduğu için cinsel açıdan kendini çok da hazır hissetmeyecektir. Her iki durum da yumurta toplama uygulamasından sonra cinsel ilişkiye girmeyi imkansız hale getirmektedir.

Yumurtlama günü erkekten meni örneği alınacağı için yakın zaman öncesinde cinsel ilişkiye ya da mastürbasyona yapmamış olmasına dikkat edilmelidir. Baba adaylarından alınan sperm örneğinin en yüksek kalitede ve sayıda olması için işlemden en az 2 gün öncesine kadar boşalmamış olması gerekmektedir. Baba adayından sperm örneği yumurtlama gününde alınmaktadır.

Tüp bebek tedavisinde cinsel ilişkinin yasak olduğu bir diğer durum ise 4. aşama olan embriyo transferinin yapıldığı uygulama sonrasındaki süreçtir. Embriyo yerleştirildikten sonraki ilk bir haftaya kadar olan süreç anne rahmine tutunmanın gerçekleşmesi için beklenen ve her açıdan oldukça hassas geçen bir süreci kapsamaktadır.  Tedavinin başarısızlıkla sonuçlandığının göstergesi olan düşüklerin yaşanmasının en sık rastlandığı dönemdir. Bu nedenle düşük riski göz önünde tutulmalı ve özellikle bu dönem cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Bebeğin anne karnındaki kalp atışları duyulana kadar çiftlerin cinsel ilişkiye girmesi önerilmemektedir. Anne rahmine yerleşmesi tam olarak sağlanan bebeğin sağlık durumu ile ilgili doktordan alınan bilgilerden sonra yine doktor onayı ile cinsel ilişkiye girilebilir.

Tüp bebek tedavisi ile yaşanan gebeliklerde doktor tarafından bir takım sınırlamalar getirilebileceği ise unutulmamalıdır. Doktorunuz tüp bebek tedavisinde ne zaman ve ne kadar süre ile cinsel ilişkiden kaçınmanız gerektiğini detaylı bir şeklide sizinle paylaşacaktır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago