Categories: Tüp Bebek Tedavisi

Tüp Bebek Tedavisine Çiftler Nasıl Hazırlanmalı

Tüp Bebek İsteyen Çiftler Bu Sürece Nasıl Hazırlanmalıdır?

Tüp bebek tedavisinin ilk aşamasında anne adayından yumurta toplanır. Toplanan yumurtaların laboratuar ortamında döllenmesi sağlanır. Ardından döllenen embriyolar anne adayının rahmine yerleştirilmesi ile gebeliğin gerçekleşmesi amaçlanır. Öncesi ve tüp bebek tedavisi esnasında birçok aşama bulunmaktadır. Ve her aşamada dikkat edilmesi gereken adeta altın niteliğinde kurallar bulunmaktadır. Ülkemiz ise tüp bebek tedavisinde yurt dışından hasta kabul edecek kadar ileri seviyede gelişmiş teknoloji ve altyapıya sahiptir.

Başarılı tüp bebek uygulamalarının her geçen gün artış göstermesi ülkemizi tüp bebek tedavisinde önemli bir yere getirmiştir. Başarılı bir tüp bebek tedavisi için eşlerin tedavi öncesinde, tedavisi sırasında ve tedavi sonrasında dikkat etmeleri gereken birçok önemli nokta bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisinde sadece anne adayının değil baba adayının da yapması gereken ve bu süreçte özellikle dikkat etmesi gereken konular bulunmaktadır.

Öncelikle şehir dışından ya da yurt dışından tüp bebek tedavisi almak için gelen çiftlerin zamanlarını en etkili şekilde kullanmaları için iyi bir ön planlama yapmaları tavsiye edilmektedir. Ayrıca tüp bebek merkezi seçiminde de çiftlerin oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Laboratuar donanımı ve ekibin uzmanlardan oluşması başarılı bir tüp bebek tedavisinde başat rol oynamaktadır.

Tüp bebek tedavisine hazırlık olarak öncelikle çift ile ön görüşme yapılmaktadır. Anne ve baba olmak isteyen çiftlerin sağlık öykülerinin dinlenmesinin ardından çeşitli tarama, test ve tahlillerin yapılması gerekli görülmektedir. Bu testler sonucunda anne adayının gebelik şansını artırmak için bir dizi cerrahi operasyonlar dahi planlanabilmektedir.

Tüp bebek tedavisine başlamadan önce anne adayının ve baba adayının genel tetkiklerinin, yumurtalık rezervlerinin kısacası üreme sağlığının gelişimi konusunda ihtiyaç duyduğu desteği öncelikle alması gereklidir. Ayrıca hormon testleri, Hepatit B ve C testleri, Rubella, HIV, AIDS gibi tahlillerin de yapılması gerekli olabilmektedir. Anne adayının tedavi öncesinde doğum kontrol hapı ya da hormon destek hapı gibi haplar kullanması doktoru tarafından gerekli görülebilir. FSH ilaçları olarak bilinen bu ilaçların kullanımı yumurtalıkların gelişmesi için çok önemlidir. En az 3 tane yumurtanın 17 mm boyutlarına ulaşması sonucunda FSH ilaçlarının kullanımına son verilir ve yumurta çatlatma iğnesi yapılır.

Anne adayının adet döngüsünün 2. ya da 3. gününde çiftlerin tüp bebek merkezinde hazır olması gerekmektedir. Gerekli tetkikler, kan tahlilleri ve ultrason muayenesinden ardından yumurta toplama işlemi ve döllenme işlemi ile tedavi süreci de fiilen başlayacağı için çiftlerin klinikte yapılacak olan bu işleme hazır olmaları gerekmektedir.

Tüp bebek tedavisinin başarıya ulaşmasında oldukça önemli bir faktör de anne adayının kilo durumudur. Vücut kitle endeksi yüksek seviyede olan anne adaylarının tüp bebek tedavisi öncesinde kilo vermesi başarılı bir sonuç alınması için çok önemsenmektedir.

Hem anne adayının hem de baba adayının tüp bebek tedavisine başlamadan yaklaşık 3 – 4 ay öncesinde sağlıklı yaşam adına bazı değişiklikler yapmaları gerekmektedir. Çiftlerin özellikle tedavi öncesi son iki ayını sağlıklı beslenerek, ek vitamin takviyesi alarak geçirmeleri son derece önemlidir. Folik asit içerikli multi vitamin hapları bu anlamda kullanılması tavsiye edilen takviyelerdir. Hangi multi vitamin hapının ne dozda kullanılacağı ile ilgili en detaylı bilgi sadece doktordan alınmalıdır. Çiftlerin hem fiziksel hem de duygusal yönden tüp bebek tedavisine hazır olmaları başarılı bir sonuç alınması için oldukça belirleyici bir faktördür.

Tüp bebek tedavisi öncesinde üreme sağlığı için hem anne hem de baba adayının sigara ve alkol kullanımını bırakması gerekmektedir. Yapılan araştırmalar nikotin bağımlılığının sperm kalitesini ve sayısını düşürdüğünü ayrıca yumurta rezervlerini de olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur.

Tüp bebek tedavi sürecinde uyku düzenine özellikle dikkat edilmelidir. Anne adayının kaliteli uyku uyuyamaması fiziksel ve ruhsal açıdan birçok probleme sebep olduğu bilinmektedir.

Tüp bebek tedavisinde protein bakımından zengin besinler ile beslenmek gebelik şansını artıran bir etken olarak bilinmektedir. Bu nedenle tedavi öncesinde uzman bir diyetisyenden sağlıklı beslenmek ile ilgili destek almak başarılı bir tedavi süreci için oldukça önemlidir.

Tüp bebek tedavisi özellikle anne adayı için oldukça hassas bir süreci kapsamaktadır. Anne adayının yaşadığı stres, gerginlik ya da mutsuzluk gibi negatif bakış açısı gebelik oluşma durumunu olumsuz yönde etkileyeceği unutulmamalıdır. Hal böyle olunca anne adayına destek olması ve süreci daha iyi bir şekilde yönetmesi adına baba adayına oldukça önemli görevler düşmektedir. Baba adayının tahammül sınırı ve sabrı ne kadar yüksek olursa tüp bebek tedavi sürecinin başarıya ulaştığı yapılan araştırmalar sonucunda da ortaya konulmuştur.

Tüp bebek tedavisini gerektirecek sağlık sorunu eşlerden hangisinde olursa olsun yapılan tüm cerrahi müdahaleler anne adayı üzerinde yapıldığı için bu süreçten en çok etkilenen kişi hiç şüphesiz ki anne adayıdır. Bu noktada baba adayına düşen en önemli görev eşine karşı ilgili, şefkatli, sabırlı davranmaktır. Tüp bebek tedavisi sürecinde olumlu bakış açısı ile eşine destek olmalı, çevresindeki kişileri yeri geldiğinde bilgilendirmeli ve eşine psikolojik anlamda sürekli destek olmalıdır.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago