Categories: Genel

Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir? Ne Zaman Yapılır?

Yumurta çatlatma iğnesi tüp bebek tedavisi kapsamında gerçekleştirilen işlemlerden biridir. Bu tedavide öncelikli olarak yumurtaların uyarılması ve istenen olgunluğa erişmesinin sağlanması gerekiyor. Olabildiğince birden fazla sayıda yumurtanın üretilmesi elde edilmek istenir ve böylelikle tedavinin başarı oranının yüksek olması hedeflenir. Adet döneminin 2. ya da 3. gününde yumurtalar uyarılmaya başlanır. Yaklaşık olarak 10 ya da 11 gün boyunca ultrason ile yumurta takibi gerçekleştirilir ve istenen olgunluk yakalandığında da yumurta çatlatma iğnesi yapılır.

Yumurta çatlatma iğnesinin yapılabilmesi için yumurtanın 16 mm ila 20 mm büyüklüğünde olması gerekiyor. Bu nedenle ilaç uygulamasının ardından yumurtanın bu büyüklüğe erişme süresi her kadında farklı olabilir. Yumurta çatlatma iğnesi, yumurtaların toplanmasına 36 saat kala yapılıyor. Bir başka deyişle iğnenin yapılmasını takiben 36 saat sonrasında kadın üreme hücreleri olan yumurtalar toplanıyor ve laboratuvar ortamında erkek üreme hücreleriyle; spermle buluşturuluyor. Böylelikle döllenmenin meydana gelmesi sağlanıyor.

Yumurta Çatlatma İğnesi Ağrı Yapar mı?

Özellikle ilk defa tüp bebek tedavisinden faydalanacak olan kadınlar bu işlemin ağrılı olup olmadığını merak edebiliyor. İşlem toplumda sanıldığı gibi ağrılı bir işlem değildir. Bu işlemi basit bir enjeksiyon gibi düşünebilirsiniz. Elbette iğnenin yapılması sırasında çok hafif bir acı hissedilir ancak bu acı basit bir enjeksiyon acısından daha fazla değildir. Enjeksiyon yapılan yerde hafif bir morarma olabilir. Morluk birkaç gün içerisinde kendiliğinden ortadan kalkacaktır. Sonuç olarak bu işlemin acı veren, sonrasında istirahat gerektiren bir işlem olmadığını belirtebiliriz.

Çatlatma İğnesinden Sonra Ne Zaman Gebelik Testi Yapılır?

Çiftler için tüp bebek tedavisinin en heyecan verici aşaması embriyonun transferidir. Bu aşama tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır ve sonrasında gebeliğin elde edilip edilmediğini öğrenmek için bir süre beklenmesi gerekiyor. Çatlatma iğnesinin yapılmasından 36 saat sonrasında yumurtalar toplanır. Yumurtanın toplanmasının ardından laboratuvar ortamında 1 gün ila 3 gün arasında kalması gerekiyor. Sonrasında ise embriyo transferi gerçekleştiriliyor. Gebelik testi embriyo transferinden 12 gün sonrasında yapılabilir. Ancak evde idrar ile yapılan gebelik testi için bu süreye ilaveten birkaç gün daha beklemek gerekir. 

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago