Categories: Genel

DOĞUMDA SIK SORULAN SORULAR VE CEVAPLARI

Doğum Sancıları Başladığında Aslında Neler Olmaktadır ?

Doğum sancıları vücudun kendini doğuma hazırlamasının bir sonucu olarak başlar. 

Sancılar rahim tarafından başlatılır.

Şu ana kadar doğumun neden başladığı kimse tarafından bilinmeyen bir muammadır. Doğum sancıları hastaların tarif etmelerine göre oldukça sarsıcı, sırtta ve kasıkta yoğun bir şekilde izlenen ağrılı dalgalar şeklindedir.

Bebek vajinal kanala indikçe ağrılar şiddetlenir ve kasıklarda belde sabitlenir.

Doğum zamanı geldiğinde yani bebek yeterli olgunluğa ve dışarıda yaşayabilecek hayat becerilerine sahip olduğunda rahim kasılmaları başlar.

Rahmin fundus dediğimiz tepesinden rahim ağzı denilen serviks bölgesine doğru uzanan kasılma dalgaları ortaya çıkar. Bu dalgalar bebeği doğum kanalına doğru ittiği gibi aynı zamanda da rahim ağzını kıkırdak gibi sert bir halden oldukça hamur gibi yumuşak bir duruma getirir ve rahim ağzının açılması başlamış olur.

Biz kadın doğum hekimleri olarak doğumların yaklaşık yüzde 90’ının 37 haftadan sonra yani bebek ve anne için gebeliğin sonlarına yaklaşıldığı haftalarda olduğunu bilmekteyiz. 

Bu haftalardan sonra doğum sancılarının başlaması ve nihayetinde doğumun gerçekleşmesi bebek açısından bir risk oluşturmamaktadır. 

Herhangi bir sakıncalı durum yok ise eğer doğum sancılarının kendiliğinden başlaması için doktorunuz size bilgi verecek ve kısa aralıklarla sizi takip edecektir.

Burada net bir şekilde tanımlanmış kural gebeliğin devamını tehlikeye sokacak bebeğin ya da annenin hayatını tehdit eden herhangi bir durum olduğunda doğum erken bir haftaya alınabilir bu durum doktorunuz siz ve eşiniz arasında kararlaştırılacak bir süreçtir.

Tıbbi bir neden yok ise doktorunuz doğumun başlaması için sadece sizi ve bebeğinizi gözlemleyecek ve her muayene de görüşlerini sizinle paylaşacaktır.

Son haftalarda siz ve ailenizdeki herkesin doğumun başlaması için sabırsızlandığını çok iyi biliyoruz ve hak veriyoruz  ancak herhangi bir olumsuzluk yok ise beklemek ve sabretmek her zaman doğal doğum tarafındadır.

Doğum Anında Neler Olmaktadır ?

Doğum sancıları şiddetlenip üzerinden yeterli zaman geçtikten sonra doktorunuz veya ebeniz size belirli aralıklarla doğum kanalı muayenesi yapar. 

Doğum sancılarından doğum anına kadar geçen sürede sadece eşinizle beraber odanızda olmanız ve misafir kabul etmemeniz hem ağrılara olan katlanma gücünü arttırıp hem de doğumdan sonra oluşabilecek olası enfeksiyonları engelleme açısından oldukça önemlidir.

Bu esnada ailenizden birilerinin ya da arkadaşlarınızın önceki doğum hikayelerini kendi doğum hikayenize hiç benzemediğini düşünseniz de zaten her doğum kendine özgüdür ve bir diğerine benzemez.

Doğum sancıları son halini alıp bebek vajinal kanala girdiğinde yani bebeğin saçları artık 

dışarıdan gözükecek şekilde aşağı indiğinde doktorunuz ve ebeniz ile beraber ıkınma egzersizleri yapma ve bebeği dışarı çıkarma vaktiniz gelmiş demektir. 

Doğumun bu bölümünden sonra bebeğin doğması için artık 1 saatten daha az bir zaman vardır.

Çok az kadında bu esnada doğum eylemi durabilir ve doktorunuz bebeği sağ salim dışarıya çıkarmak için vakum denen bir yöntemi kullanabilir. 

Ikınma problemi ve bebeğin dışarıya doğru itilmesinde zorluk yaşanan bazı durumlarda bu yöntem sezeryana alternatif ve sezaryenden daha az zararlı bir uygulamadır.

Doğum Ne Kadar Ağrılıdır ?

Doğum, vücudumuzda ağrı ile gerçekleşen doğal olayların en başında gelmektedir.

Sadece annelere bahşedilen doğum olgusu hayatımızda yaşadığımız ağrılı süreçlerden belki de en umut vadedeni belki de en güzel sonuçlusudur. 

Doğum ağrısı kişiden kişiye değişen bir durum olduğu için net bir şekilde tarifi belki de imkânsızdır.

Keza doğum ağrısıyla başa çıkmak yöntemleri de her anne için farklı olmaktadır.

Kimi anneler doğal doğumun kutsallığına inanarak ağrılarıyla kendisi baş etme yolunu seçmekte, kimisi dua, egzersiz, esneme veya yoga gibi yöntemleri uygun bulmakta, bazı anneler de tıbbi olarak ağrının kesilmesini istemektedir.

Doğum ağrılarının tıbbi olarak azaltılması için damardan  yapılacak bazı ilaçlar bulunmakla birlikte epidural analjezi de tercih edilebilir.

Doğumdan Sonra Anneyi Neler Beklemektedir ?

Doğumdan sonra eğer uygunsa bebeğiniz hemen karnınızın üzerine ve göğsünüze ulaşabilecek bir konuma yerleştirilir, uygun süre geçtikten sonra eğer herhangi bir problem yoksa göbek kordonunun kesilmesi için bir süre beklenmektedir.

Bu süre zarfında plasenta dediğimiz bebeğin eşinden bebeğe hala birtakım besinler ve oksijen taşınmaya devam eder. 

Bebeğin kordonu kesildikten yaklaşık 30 ila 45 dakika sonra plasenta vajinal yol ile dışarıya çıkar.

Bu aşamadan sonra vajinada veya cildinizde doğuma bağlı birtakım yırtıklar olup olmadığı kontrol edildikten sonra eğer yırtılma var ise uygun anestezi ile doktorunuz ve ebeniz bunları tamir edecektir.

Doğumdan ve plasenta çıkışından hemen sonra üşüme ve titreme gibi hislerin geçici olarak görülmesi doğuma bağlı oldukça normal kabul edilen bir bulgudur.

Doğumdan Sonra Bebeğiniz Ne Gibi Bakımları Almaktadır?

Doğumdan sonra doktorunuz bebeğinizi hızlı bir şekilde gözden geçirerek ona APGAR denilen bir muayeneyi yapmaktadır. 

Bu muayene ile bebeğinizin cilt rengi görünümü, kalp atışı, hareketleri, solunumu ve kasları değerlendirilir. Bu muayene doğumdan hemen sonra ve 5. dakikada tekrar edilir.

Doğumdan sonra bebeği koruyacak ilk tedavi onun göğsünüzü tutmasıdır.

Daha sonra bebeğinize göz enfeksiyonlarını önlemek için antibiyotikli göz kapağı kremi  ile bazı kanama problemlerini önlemek için K vitamini yapılır.

Bebeğiniz ve siz hastaneden ayrılmadan bebeğinize Pediatri doktoru tarafından 

detaylı fizik muayene bazı kan testleri işitme testleri ve hepatit b aşısı yapılmaktadır.

Doğumdan Sonra Taburcu Olduğumda Hangi Durumlarda Hastaneye Gitmeliyim ?

  • Aşırı miktarda vajinal kanama olması durumunda
  • Aşırı yorgun hissetme ve baş dönmesi durumunda
  • Devam eden yüksek ateş durumunda
  • Bulantı ve kusma ortaya çıktıysa
  • Doğumdan sonraki ilk saatlerden daha fazla karın ağrısı oluştuysa
  • Aşırı baş ağrısı ve görme problemleriniz oluştuysa
  • Kendinizi umutsuz ve çökkün  hissediyorsanız

Mutlaka tekrar doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

OP DR SERTAN AKSU

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago