Categories: Genel

Yumurta Tembelliği Nedir?

Kadınlarda yaygın olarak gözüken yumurtalık tembelliği tıpta polikistik over sendromu olarak adlandırılıyor. Yumurtalık tembelliği, yumurtalıklarda ortaya çıkan bir fonksiyon bozukluğu olarak tanımlanıyor. Kadınlarda her ay düzenli olarak yumurtalıklardaki üreme hücrelerinden biri gelişiyor ve ideal büyüklüğe eriştiği zaman çatlayarak döllenmeye hazır hale geliyor. Fakat yumurta tembelliği olan kadınlarda bu süreç oluşmuyor. Bunun sebebi yumurtanın fonksiyonlarının düzgün şekilde işlemiyor olmasından kaynaklanıyor.

Yumurta Tembelliği Neden Olur?

Yumurtalık tembelliğinin sebebi hormonların tam olarak çalışmaması oluyor. Hormonlar doğru çalışmadığı zaman yumurtalıklardaki üreme hücreleri uyarılma ve üreme hücrelerinde büyüme ve gelişmeyi engelliyor. Bu duruma bağlı olarak hamilelik oluşmuyor.

Kadınlar genel olarak yumurtalık tembelliği sorun yaşadıklarını hamile kalamadıklarında ve konu ile ilgili doktora başvurduklarında öğreniyor. Bununla birlikte yumurtalık tembelliği adet düzensizliğine de yol açıyor. Kimi zaman adet düzensizliği sebebiyle doktora başvuran kişiler yumurtalık tembelliği yaşadıklarını öğrenebiliyor.

Yumurtalık Tembelliği Belirtileri Nelerdir?

Yumurtalık tembelliği genel olarak düzensiz adet döngüsüyle kendini belli ediyor. Bazı dönemler bir ay içerisinde 2 defa adet dönemi geçirilmesine, kimi zaman da adet gecikmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple, adet düzensizliklerinin yumurtalık tembelliğinin en net belirtisi olduğu biliniyor. Bazı kadınlarda yumurtalık tembelliği kaynaklı olarak adet kanaması 3 ayda bir görülebiliyor.

Bununla birlikte genital bölgedeki kıllanma da belirtiler arasında yer alıyor. Kılların 1 ay geç ve bir sonraki ay da daha hızlı şekilde uzaması yumurtalık tembelliğine işaret ediyor. Kimi zaman karın bölgesinde ağrı olması da görülebiliyor. Çünkü yumurtalık bölgesinde oluşan sancı karın bölgesine etki ediyor ve karın ağrısı ya da kasıklarda ağrı gibi çeşitli problem ortaya çıkabiliyor. Bu tür durumlarda mutlaka uzman doktor ile görüşülmesi gerekiyor.

Yumurtalık Tembelliği Hamileliği Engeller mi?

Yumurtalık tembelliği hamile kalmayı engelleyebiliyor. Bu sebeple, mevzu bahis problemi yaşayanların ve hamile kalmak isteyenlerin bir önce tedaviye başlaması gerekiyor. Günümüzde çok sayıda kadın yumurtalık tembelliği sebebiyle anne olma hayalini gerçeğe dönüştüremiyor. Fakat tedavi gerçekleştiği takdirde tekrar hamile kalma olasılığı ortaya çıkıyor.

Yumurtalık Tembelliği Tedavisi Nedir?

Yumurtalık tembelliği tedavisi tanı konmasıyla birlikte başlıyor. Bu soruna sebep olan unsurlar tek tek tespit edildikten sonra uygun tedavi protokolüne başlanıyor. Tedavilerde genellikle yumurtlamayı sağlayan uyarıcı ilaçlar veriliyor. Hamile kalmayı istemeyen kadınlarda ise doğum kontrol hapı ve adet hapları gibi farklı ilaçlar terci ediliyor.

Tedavinin kısa bir sürede tamamlanmadığını da bilmeniz gerekiyor. Yumurta tembelliği tedavisi 6 ile 8 ay boyunca sürdürülmesi gereken tedaviler arasında yer alıyor. Yumurta tembelliği doğru tedaviler uygulandığı zaman iyileşen rahatsızlıklardan oluyor.

Yumurtalık Tembelliği Tekrarlar mı?

Birçok hastalık tekrarlayabiliyor. Yumurtalık tembelliği ise tedavi edildikten sonra tekrarlama riski son derece düşük olan hastalıklar arasında yer alıyor. Fakat bu riskin olmadığı anlamına gelmiyor. Bu tür sorunlar ile karşılaşıldığı zaman yeniden tedavi uygulanabiliyor.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago