Categories: Genel

Tüp Bebek Transferi

Tüp bebek transferi

Tüp Bebek Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisi sonrası oluşturulan embriyoları yani bebekleri gerek tüp bebek tedavisinden hemen sonra gerekse dondurulduktan bir süre sonra tüp bebek transferi yapılabilir.

Tüp bebek transferi genel anestezi olmadan hasta uyanık şekilde kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Tüp bebek transferi sırasında hasta ağrı duymamaktadır. Tüp bebek transferi embriyonun yaşına göre 2-3-4 veya 5. gün yapılabilmektedir, transfer öncesi hastanın endometrium denilen rahim iç zarı, adetinin günü, kanındaki bazı hormon değerleri tüp bebek transferi için uygun olmalıdır.

Tüp bebek transferinin başarı oranı transfer edilecek embriyonun kalitesine, sayısına, rahim iç zarı durumuna, kan değerlerine, hasta yaşına ve transferin uygun şartlarda yapılıp yapılmamasına göre değişebilmektedir.

Tüp bebek transferi öncesi neler yapılmalıdır?

Tüp Bebek Transferi Öncesi Tıbbi Öneriler

Tüp bebek transferi öncesinde ultrason ile rahim ve yumurtalıklar kontrol edilmelidir. Transfere engel bir durum olmamalıdır.

Tüp bebek transferi öncesinde eğer kullanılacaksa uygun hormon tedavisi doktorunuzun söylediği şekilde devam edilmelidir

Doğal adet döngüsünde yapılan Tüp bebek transferi işlemi sık aralıklarla vajinal ultrason yapılmasını gerektirebilir.

Buradaki amaç adeti düzenli olan kadınlarda doğal bir şekilde yumurtlama düzeni takip edilerek yumurtlama gününe göre Tüp bebek transferinin planlandığı bir durumdur

Doğal adet döngüsünde yapılmayan tüp bebek transferlerinde genellikle adetin başında normal hormonal döngü taklit edilerek bazı östrojen içeren ilaçlar belirli dozlarda başlanır daha sonra yaklaşık 10-15 gün içinde vajinal ultrasonda rahim içi zar kalınlığı bakılır.

Tüp bebek transferi için uygun olan rahim içi zar kalınlığı genellikle 7-8 milimetre üzeri olmalıdır. Bu aşamadan sonra daha önce oluşturulan embriyoların gününe göre gerek vajinal gerekse ağızdan ya da iğne şeklinde kullanılan progesteron içeren ilaçlar tedaviye eklenerek Tüp bebek transfer günü belirlenir.

 

Tüp bebek transferi günü neler yapılmalıdır?

Tüp bebek transfer gününe kadar kullanmış olduğunuz ilaçlar size anlatıldığı gibi devam edilmelidir.

Unuttuğunuz ya da uygulamakta yanlışlık yaptığınız herhangi bir ilacınız var ise muhakkak doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Tüp bebek transferi öncesinde ve transferden sonraki günlerde cinsel ilişkide bulunmanız önerilmemektedir.

Tüp bebek transferinin öncesinde veya sonrasında doktorunuzun size önermediği hiçbir ilaç ya da bitkisel tedavi kullanmayın.

Tüp bebek transferi öncesinde ve sonrasında stresli olmanız oldukça doğal bir durumdur. Uzun uğraşlar sonrası artık atılacak son adım olan transfer işleminde stressiz olmanızı beklemek doğru değildir.

Tüp bebek tedavisi ve Tüp bebek transferi boyunca işlemleri ve yaşadığınız süreci sadece eşinizle paylaşmak yakınlarınıza bu süreci daha sonra haber vermek stresle başa çıkmak için mantıklı bir yol olabilir.

Tüp bebek transferi işlemi olacağı gün doktorunuz aksini söylemiyor ise sabah Ilık bir duş alıp hafif bir kahvaltı yaptıktan sonra yaklaşık 30 dakikalık bir yürüyüşü eşinizle beraber yaparak gelecek ile ilgili olumlu düşüncelerinizi konuşmak ruh haliniz için faydalı olabilir.

Tüp bebek transferinden önce ve sonra sonuç belli olana kadar aşırı kafeinli kahve, kola, çay ve bitter çikolata gibi besinlerden uzak durmak faydalı olabilir.

Gündelik hayatımızda uzak durmamız gereken sigara, alkol, endüstriyel gıda ve paketli ürünlerden transfer öncesi ve sonrası dönemde de kaçınmalıyız.

Tüp bebek transferine gelirken aksi belirtilmedi ise bol sıvı tüketerek idrara sıkışık bir şekilde gelmeniz gerekmektedir.

Yasal prosedür gereği Tüp bebek transferi işleminden önce kimlik belgeleriniz ve evlilik cüzdanınız yanınızda olmalıdır.

Tüp bebek transferi öncesinde eşiniz daha önce onay imzası vermediyse muhakkak işlem günü transfer için imza alınmaktadır

Tüp bebek transferi sakin loş bir ameliyathane ortamında doktorunuz, hemşireniz, embriyoloji uzmanınız ile birlikte yapılmaktadır.

Tüp bebek transferi jinekolojik muayene pozisyonunda karın bölgenizden ultrason yapılarak rahim ağzına görüntüleme amacıyla spekulum denen metal bir alet yerleştirilerek yapılmaktadır. Bu işlem çok az bir baskı hissi oluşturabilir ancak bu esnada doktorunuz ve hemşireniz sizinle konuşarak sizi rahatlatacaktır.

Rahim ağzının bazı sıvılarla temizlenmesinin ardından çok ince yumuşak plastik bir kateter (boru) yardımıyla rahim ağzından içeri giriş yapılır.

Bundan sonra embriyoloji uzmanı laboratuvarda size transfer edilecek embriyoları daha ince bir kateter ile getirir ve doktorunuza teslim eder. Bu esnada size kimlik bilgileriniz okunur onaylamanızın ardından ultrasonla görebileceğiniz şekilde embriyolar rahim içine nazikçe bırakılır.

Embriyoların tamamının verildiği mikroskop altında da kontrol edildikten sonra işlem tamamlanmış olur.

Tüp bebek transferi sonrasında nelere dikkat edilmelidir?

Tüp bebek transferinden hemen sonra gittiğiniz klinikte yaklaşık olarak yarım saat ila 1 saat arası yatarak dinlendirilirsiniz. Kullanmanız gereken ilaçlar reçete edilir ve nasıl kullanılacakları size tekrardan anlatılır.

Tüp bebek transferi sonrasında kahve çay kola gibi kafeinli içecekleri tüketmemeliyiz. Tüp bebek transferinden gebelik testine kadar olan sürede cinsel ilişki, denize girmek, hamam, havuz gibi etkinliklerden uzak durmalısınız.

Tüp bebek transferi sonrasında sağlıklı olup olmadığını bilmediğiniz yerlerden kesinlikle gıda tüketmeyiniz. Tüp bebek transferi sonrasında yoğun fiziksel aktivite gerektiren sporları yapmamalısınız Tüp bebek transferi sonrasında çok acil değil ise önerilenlerin dışında hiçbir ilaç kullanmamalı röntgen ışınlarından uzak durmalısınız.

1 saati geçen yolculuklar yapmamalı size aşırı strese sokacak ortamlardan uzak durmalısınız.

Şu ana kadar Tüp bebek transferi sonrasında bebeğin tutunmasına yarayacak bilinen herhangi bitkisel ilaç veya gıda bulunmamaktadır.

Tüp bebek transferi sonrasında size söylenilen güne kadar ilaçları aralıksız devam edip söylenilen günde kanda gebelik testi yaptırmanız gerekmektedir. Gebelik testi sonucunu mutlaka doktorunuzla ya da hemşireniz ile paylaşmalısınız. Tüp bebek transferi sonrasında en iyi şartlarda gebelik oranları yaklaşık %50 ile 60 arasındadır.

Tüp bebek transferi sonrasında eğer başarısız sonuç aldıysanız bu bir sonraki tüp bebeğin de tutmayacağı anlamına gelmez, mutlaka tedavinize devam etmeli doktorunuzun size söylediği bir plan dahilinde tedavinizi sürdürmelisiniz. Hepinize bol şanslar ve mutlu gebelikler dilerim.

Sertan AKSU

Share
Published by
Sertan AKSU

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago