Categories: Hamilelik

Hamilelik Lekeleri Nedir

Hamilelik Lekeleri

Hamilelikle birlikte değişen hormonlardan dolayı yüz bölgesi en çok etkilenen bölgemizdir. Melasma olarak da bilinen hamilelik lekeleribacak ve kol gibi bölgelerde görülse de yüz bölgesi en çok hamilelik lekesinin görüldüğü bölgedir. Yanaklar, boyun, alın ve dudak üstünde hamilelik lekeleri görülebilir. Hamilelik lekeleri her kadında görülmez. Bu durum kişinin genel sağlık durumu ve hormon yapısına göre değişiklik gösterir. Hamilelik sürecinde aydan aya büyüyen bebek ile annenin de vücudu genişler ve esner. Esnek ve yağlı cilde sahip olan kadınlarda cilt lekeleri daha az oluşurken, kuru ciltler daha fazla etkilenir. Hafif kahverengi renginde olan bu lekeler genellikle güneş lekelerine benzer. Bazı gebeliklerde doğumdan sonra geçen hamilelik lekeleri çoğu kadında kalıcı hale gelir. Hamilelik öncesi yüzünde leke olmayan anne adaylarında hamileliğin getirdiği hormonal değişikliklerin sonucunda hamilelik lekesi oluşabilir. İstanbul Tüp Bebek Tedavisi hizmeti veren Op.Dr. Sertan AKSU bu konuda aşağıdaki bilgileri vermiştir.

Hamilelik Lekeleri Neden Olur

Hamilelikte leke oluşmasının nedeni;kadınlık hormonlarıdır. Östrojen, progesteron hormonları lekelerin oluşmasında etkendir. Güneşin zararlı etkileride hamilelikte leke oluşmasına neden olur. Vücutta güneş görmeyen bölgelerde kadınlık hormonlarının yükselmesiyle koyu lekeler oluşabilir. Bu lekeler gebelik sonrasında geçer. Ancak güneş gören bölgelerde (özellikle yüz bölgesi) hormonların etkisiyle oluşan lekeler hamilelik sonrasında geçmez. Hamilelikte leke oluşmamasıiçin güneşin zararlı etkilerinden kaçmak için doktorun vereceği önlemleri almalı ve mümkünse güneş ışınlarının en dik geldiği saatlerde güneşe çıkılmamalıdır. Güneş ışınları ciltteki pigmentasyonu arttırarak hamilelikte kalıcı lekelerin oluşmasına neden olur. Hamilelik lekesi sadece hamilelerde değil, doğum kontrol hapı kullananlar ve hormon tedavisi görenlerde de oluşabilir.

Hamilelik Lekeleri Nasıl Geçer

Hamilelik lekeleridoğumdan sonra kış aylarında güneşin etkisini kaybetmesi ile lekelerin koyuluk derecesinde açılma meydana gelir. Ancak bu durum yaz aylarında tam tersi bir duruma gelebilir. Yazın güneş ışığının etkisi ile hamilelikte oluşan lekeler daha da koyulaşabilir. Hamilelik lekelerini geçirmekiçin kozmetik tedaviler uygulanır. Renk açıcı kremler, güneş koruyucuları, kimyasal peeling ve lazer hamilelik lekelerinin giderilmesi için uygulanan yöntemlerdendir. Ancak bu yöntemlerin yüzde yüz kalıcı sonuçlar vermeyebilir. Hamilelik lekelerinde geçici açılmalar oluşur ancak yazın güneş etkisi ile tekrar artar. Hamilelik lekelerini geçirmek için doğal ve etkili olan çözümlerde mümkündür. Hamilelik lekelerinin açılmasında etkili olan doğal yöntemler katkı maddesiz olduğu için yan etkileri de bulunmaz.

Süt ve Hardal Maskesi; Hamilelik lekelerini gidermek için yarım bardak süt ve 1 yemek kaşığı hardal karıştırılır. Elde edilen karışım lekelerin olduğu bölgeye uygulanır ve üzerine bez örtülür. Bu bez sabah kadar kaldırılmamalıdır. Sabah uyandıktan sonra cilt ılık su ile yıkanmalıdır. Leke olan bölgede açılmaların oluştuğu gözle görülebilir.

E vitamini ve Hint Yağı; E vitamini kapsülü ile hint yağını her iki yağdan 5 damla akıtılacak şekilde birbirine karıştırın. Elde edilen karışım lekenin üzerine sürülür ve sabaha kadar yıkanmaz. Sabah uyandıktan sonra ılık su ile lekeli olan bölge yıkanmalıdır. Lekelerde açılmalar oluşacaktır. Cildin gösterdiği etkiye göre haftada 3 ya da 4 kez uygulanabilir.

Elma Sirkesi&Yulaf Ezmesi Maskesi;Cildi yenileme etkisi olan elma sirkesi ve yulaf ezmesi birbiriyle bir kabın içerisinde karıştırılır. Karışım cilt üzerinde lekenin olduğu bölgeye sürülür ve 15 dakika beklenir. Daha sonra ılık su ile durulanır.

Salatalık & Çilek ve Kayısı Suyu: Oldukça sağlıklı bir yöntem olan bu karışım hamilelikte görülen cilt lekelenmelerine karşı çok olumlu sonuçlar vermektedir. Bunun için eşit oranda çilek, salatalık ve kayısı suyunu iyice karıştırın. Cilt lekelerinin olduğu bölgeye sürün. Düzenli kullanım sonrasında cilt lekelenmelerinde önemli oranda azalma olduğu görülecektir.

Limon;Temizleyici ve renk açısı özelliği olan limon hamilelik lekelerini geçirmekte etkilidir. Bir miktar taze limon suyu pamuk yardımı ile hamilelik lekesinin olduğu bölgeye uygulanır. Limon suyu lekenin rengini açılması ve cildin kendini yenilemesine etki eder.

Nişasta ve Susam Tozu; Birer ölçek karıştırılan susam tozu, nişasta ve süt lekenin üzerine sürülür ve yaklaşık 20 dakika beklenir daha sonra durulanır.

Maydanoz Suyu;Bir demek maydanoz yıkandıktan sonra  yarım litre suyun içinde kaynatılır. Kaynatılan maydanoz suyu süzülür ve limon suyu ilave edilir. Karışım ılıdıktan sonra lekenin üzerine pamuk yardımı ile sürülür. 15 dakika bekledikten sonra durulanır. Maydanoz suyu maskesi taze olarak yapılmalıdır. Bekletilen maydanoz suyunun kullanılması önerilmez.

C Vitamini Maskesi;C vitamini cildin hücrelerini besleyen ve yenilenmesine yardımcı olan en önemli vitaminlerdendir. Hamilelikte vücut bir miktar C vitamini kaybeder ve lekelenmelere zemin hazırlar. Hamilelik lekelerin üzerine maydanoz suyu, portakal suyu ve limon suyundan elde edilen karışım pamuk yardımı ile sürülür. Cilt üzerinde yarım saat bekleyen karışım durulanır. Etkili sonuç görmek için düzenli kullanılmasına özen gösterilmelidir. C vitamini maskesinin günde 2 defa kullanılması önerilir.

Kesilmiş Süt: Kesilmiş süt, özellikle hamilelik döneminde oluşan cilt lekelerinin tedavisi için tavsiye edilmektedir. Her gece yatmadan önce düzenli olarak lekeler üzerine bir pamuk yardımı ile sürdüğünüz kesilmiş süt sayesinde cilt lekelenmelerinde ciddi oranda azalmalar olduğunu görebilirsiniz. Peeling etkisinin yanı sıra cilde nemlendirme özelliği de sağlayan kesilmiş süt ile cilt bakımının düzenli olarak yapılması önerilmektedir.

Soğan: Gebelik lekelenmelerine karşı doğal yöntemlerden bir diğeri de soğandır. Bunun için bir dilim soğanı cilt lekelenmelerinin olduğu bölgeye nazikçe sürün. Günde 2 kez gönül rahatlığıyla uygulayabileceğiniz bu yöntem sayesinde cilt lekelerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz.

Cilt Lekelenmelerine Karşı Özel Kür: 1’ er yemek kaşığı maydanoz suyu, portakal suyu ve limon suyunu güzelce karıştırın. Cilt lekelerinin olduğu bölgeye nazik hareketler ile masaj yaparak sürün. Bu kürün en ideal uygulanma zamanı olarak gece yatmadan önce yapılması tavsiye edilmektedir.

Önemli Hatırlatma: Gebelikte oluşan cilt lekelenmelerinin bitkisel çözüm önerileri olarak sunulan yöntemlerin uygulanmasına en az doğuma kadar hatta mümkünse doğumdan sonra da devam edilmelidir. Ayrıca cilt hücrelerinin yenilenme zamanı gece 23.00 ile 02.00 arasında olduğu için kürlerin gece yatmadan önce uygulanması tavsiye edilir.

Hamilelik Lekeleri Nasıl Önlenir

Her hamilede hamilelik lekesi oluşmaz. Her hamileliğin etkileri farklı olduğu için hamilelik lekelerini önleyenbir tedavi yoktur ancak etkilerini azaltmak için bazı önlemler alınabilir. Hassas ver kuru ciltlerde çatlama ve lekelenme riski daha yüksektir. Hamilelikte cilt nemsiz bırakılmamalıdır. Doktorun önerdiği güneş koruyucular kullanılmalı ve korumasız güneşe çıkılmamalıdır. Güneş ışınları hamilelikte leke oluşumun tetikler. Bol su içmek cildin kaybettiği suyu almasını sağlar. Hamilelikte su içimine özen gösterilmelidir. Cilt nemsiz bırakılmamalıdır. Ancak hamilelikte leke oluşumu önceden tahmin edilmez.

Op.Dr. Sertan Aksu

Share
Published by
Op.Dr. Sertan Aksu

Recent Posts

  • Anne ve Bebek

Hemen Adet Olmak İçin Ne Yapmalı?

Adet döngüsü, kadından kadına farklılaşabilmekle birlikte genellikle 21 – 35 gün arasında seyreder. Bazı kadınların…

3 sene ago
  • Genel

Streptokok Enfeksiyonu Nedir?

Streptokok enfeksiyonu gebelik döneminde görülen ve anne adaylarının vajen ile rektumda yerleşim gösteren bir enfeksiyon…

3 sene ago
  • Genel

Vajina Kaşıntısı Neden Olur Nasıl Geçer?

Vajina bölgesinde kaşıntı olması, kadınların günlük hayatını da sıkıntıya sokan problemlerden biridir. Sıklıkla karşılaşılan bu…

3 sene ago
  • Genel

Vajinal Kanama Nedenleri Nelerdir

Vajinal kanama kadınlarda endişe yaratan unsurlardan biridir. Özellikle kanser belirtisi olarak düşünülmesi bu endişenin çok…

3 sene ago
  • Genel

Adet Dışı Kahverengi Akıntı Neden Olur?

Adet dönemlerinin başlangıcında kanın rengi kırmızıdan ziyade kahverengi tonlarında olur. Kana kahverengi tonunu kazandıran bir…

3 sene ago
  • Genel

Plasenta Previa Nedir Neden Olur?

Plasenta ya da halk arasındaki adıyla ‘bebeğin eşi’ gebelik süresi boyunca anne karnındaki bebeğe besin…

3 sene ago